מגה מזון
כתבות
נהלים ותקנות מזון
לעמוד קודם

פיקדון על בקבוקי 1.5 ליטרים

​הדרך הטובה ביותר לנקות את המרחב הציבורי מבקבוקים ריקים ולעודד מיחזור היא באמצעות החלת פיקדון גם על בקבוקים גדולים. נראה שהצעד נכון הן מבחינה סביבתית הן מבחינה כלכלית. הפיקדון יביא לחיסכון של עשרות מיליוני שקלים ויוריד את יוקר המחיה.

25/11/2021
זמן קריאה: 5 דק'

Win-Win-Win לסביבה, לחברה ולכלכלה

בישראל הוחל פיקדון על בקבוקי המשקה הגדולים, נוסף על חובת הפיקדון על בקבוקים קטנים, שהייתה קיימת עוד קודם לכן. עם החלת הפיקדון הצטרפה ישראל למספר הולך וגדל של מדינות אשר החילו חובת פיקדון על כל מכלי המשקה, בין השאר כדי להתמודד עם בעיית הפלסטיק החד-פעמי במרחב הציבורי.

הבקבוקים הגדולים הם מפגע בטבע ובמרחבים הציבוריים בערים, וגוזלים מקום רב בשל עשרות אלפי כלובי מתכת המשמשים לאיסופם. החלת פיקדון על בקבוקים גדולים נועדה למנוע מפגעים אלו, להגדיל את היקף האיסוף ולחסוך לצרכנים עשרות מיליוני שקלים בשנה תוך יישום עקרון "המזהם משלם".

על פי הערכה כלכלית, החלת הפיקדון צפויה לחסוך לציבור צרכני המשקאות הממחזר קרוב ל-60 מיליון שקל בשנה, לצמצם את השלכת בקבוקי הפלסטיק במרחב הציבורי ולעודד הקמה של מפעל מיחזור לפלסטיק בישראל. תשתית למיחזור הפלסטיק אמורה להחליף את ההטמנה ואת יצוא הפלסטיק למיחזור בחו"ל, ולהביא ליצירת מקומות עבודה חדשים. כנגזרת של החלת הפיקדון יעלו יעדי האיסוף של בקבוקים אלו בהדרגה, עד לממוצע של 77% בחישוב דו-שנתי (מינימום 73% בשנה).

למשק ניתנת תקופת היערכות של שנה, הן בהתחשב באתגרים שהציב משבר הקורונה והן בשל הצורך בהכשרת תשתיות.

כאשר המהלך יושלם, כלובי הבקבוקים (ה"מיחזוריות") ייעלמו מהרחובות ויוחלפו במכונות פיקדון אוטומטיות לאיסוף והחזרה. מכונות האיסוף האוטומטיות יאפשרו לקמעונאים לקלוט את הכמות הנוספת של הבקבוקים וישפרו את רמת השירות לציבור, שלא יידרש עוד להמתין לקופה במרכולים כדי לקבל את דמי הפיקדון.

המכונות יבטיחו נגישות גבוהה ושמירה על היגיינה ועקרונות תברואתיים. הן יוצבו בסופרמרקטים ובנקודות איסוף מרכזיות. תיתכן תמיכה כספית של המשרד להגנת הסביבה בהצבת מכונות איסוף ודחיסה לבקבוקים בבתי ספר ומוסדות ציבור, אשר יאפשרו לממן פעילויות לרווחת התלמידים והציבור מכספי הפיקדון שיתקבלו בהן. באופן זה תשתפר מאוד היכולת של הציבור להחזיר את הבקבוקים וליהנות מדמי הפיקדון.

אשר להקמת מפעל למיחזור פלסטיק בקבוקים (rPET) בישראל, הגידול באיסוף הבקבוקים צפוי להגדיל מאוד את הכדאיות הכלכלית להקמת מפעל כזה. הקמתו חשובה במיוחד בהתחשב בהתחייבות של יותר ויותר יצרניות של בקבוקי משקה להשתמש בחומר ממוחזר בבקבוקים, אך נאלצות לייבאו מחו"ל בשל היעדרו של מפעל מיחזור מקומי. הקמת המפעל תביא גם ליצירת מקומות תעסוקה חדשים.

 

החוק והפרתו

חוק הפיקדון על מכלי משקה, תשנ"ט-1999, נועד להביא לשיפור רמת הניקיון ברשות הרבים, ליצור כדאיות כלכלית למיחזור של הבקבוקים ולהביא להפחתת הטמנה. החוק קובע, כי על מכלי משקה קטנים, שקיבולתם בין 0.1 ל-1.5 ליטרים, חל פיקדון של 30 אגורות.

בשנת 2010 התקבל תיקון לחוק הפיקדון שקבע, כי היצרנים והיבואנים אחראים גם על איסוף ומיחזור של הבקבוקים הגדולים (בין 1.5 ל-5.0 ליטרים), וכי אי-עמידה ביעדים אלה תגרור קנסות והחלה של פיקדון גם עליהם.

החוק קבע יעדי איסוף מצרפיים של 55% לבקבוקי המשקה הגדולים ללא הפיקדון. אם שיעור האיסוף של הבקבוקים הקטנים החייבים בפיקדון הוא כ-79%, הרי ששיעור האיסוף של הבקבוקים הגדולים היה בשנת 2016 כ-51% בלבד.

לפי הערכות המשרד להגנת הסביבה, במדינת ישראל נצרכים מדי שנה קרוב לשני מיליארדים של מכלי משקה, קטנים וגדולים, מרביתם בקבוקי פלסטיק במשקל כולל של 37 אלף טונות. כשני שלישים מתוכם במכלים הגדולים. על-פי סקר ניקיון שטחים ציבוריים שערך המשרד להגנת הסביבה באמצעות החברה להגנת הטבע ואקופייננס, המקור של כ-18% מנפח הפסולת בשטחים הציבוריים בישראל הוא בקבוקי משקה.

מבדיקת המשרד להגנת הסביבה עלה, כי בשנת 2016 לא עמדו היצרנים והיבואנים ביעדי האיסוף והמיחזור שנקבעו בחוק. הממונה במשרד להגנת הסביבה הטיל עיצומים כספיים על תשעה יצרנים ויבואנים שלא עמדו ביעד האיסוף בשנת 2016, והם קיבלו דרישת תשלום בסך 60 אגורות על כל מכל משקה גדול שלא נאסף בהתאם ליעד. דרישות התשלום והעיצומים הכספיים הגיעו לסכום מצטבר של 48 מיליון שקל.

 

המצב בעולם

מדינות רבות בעולם - בהן באיחוד האירופי, ארצות הברית, קנדה ואוסטרליה - מפעילות חוקי פיקדון לטיפול במכלי משקה בכל הגדלים. פיקדון מיושם בעשר מדינות באיחוד האירופי (קרואטיה, דנמרק, אסטוניה, פינלנד, גרמניה, איסלנד, ליטא, הולנד, נורווגיה ושוודיה). שיעור האיסוף הממוצע במדינות אלו גבוה מ-90%.

בשנת 2019 פרסם האיחוד האירופי דירקטיבה מעודכנת בדבר הפחתת השימוש בפלסטיק חד-פעמי, שבה הוצבו יעדים מוגדלים לאיסוף (77% מסך הפלסטיק הנמכר עד 2025 ו-90% עד 2029). לצורך עמידה ביעדי האיסוף השאפתניים, הומלץ להחיל חובת פיקדון. בעקבות זאת הודיעו מדינות אירופיות נוספות על כוונתן להחיל חובת פיקדון על בקבוקי משקה, בהן צרפת, בריטניה, אוסטריה, בלגיה, ספרד, פורטוגל, רומניה, סלובקיה, לטביה ומלטה.

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן