האם קופסאות פלסטיק מזהמות מזון?
רובנו משתמשים בקופסאות פלסטיק כמעט מדי יום - לאחסון מזון, להקפאה, לחימום במיקרוגל ולהובלה. אך בשנים האחרונות מדענים ומומחי בריאות מעלים שאלות מדאיגות: האם הכימיקלים המרכיבים את הפלסטיק עלולים לעבור למזון ולסכן את בריאותנו?
רשויות בריאות כגון רשות התקנים למזון (FSA) בבריטניה, קובעות אילו חומרים מותר לשלב במוצרים שבאים במגע עם מזון ואוסרות שימוש בחומרים שעלולים לשחרר כימיקלים ברמות מזיקות. היצרנים מחויבים לבצע בדיקות בתנאים מגוונים - סוג המזון, הטמפרטורה וזמן האחסון - ולהוכיח עמידה בחוק. לטענת הרשויות, רמות הזליגה כה נמוכות עד שאינן מסכנות את הבריאות.
חוקרים טוענים כי בפועל אין מספיק פיקוח ואכיפה, וכי קיימים פערי ידע לגבי ההשפעה המצטברת של כימיקלים בפלסטיק. הפלסטיק המודרני מורכב מאלפי חומרים, כולל תוספי צבע, חומרים המעניקים גמישות ורכיבים שנוצרים במהלך הייצור ללא כוונה (NIAS). השילוב הזה הופך את הערכת הסיכונים למורכבת במיוחד.
אילו כימיקלים מדאיגים את המומחים?
ב־2022 פרסמה קבוצת חוקרים רשימה של 388 כימיקלים מסוכנים במגע עם מזון, מתוכם 197 נמצאים בשימוש בייצור מוצרי פלסטיק כגון אריזות, קופסאות אחסון וכלי שולחן. שני חומרים בולטים הם פתלאטים (Phthalates) - משמשים לריכוך פלסטיק, וביספנול A (BPA) - מעניק קשיחות גבוהה לפלסטיק. שניהם מוגדרים כמשבשים הורמונליים שעלולים לפגוע בגדילה, בפוריות ובמערכות ביולוגיות נוספות.
הרשות האירופית לבטיחות מזון (EFSA) הורידה את רמת החשיפה המותרת ל־BPA פי 20,000 מהתקן הקודם - עדות לחשש הבריאותי.
העברת כימיקלים מהמכל למזון מושפעת מסוג המזון ובמיוחד מחום. מזון חומצי כגון רוטב עגבניות או מזון שומני כגון לזניה נוטים לספוח יותר כימיקלים. חימום במיקרוגל מגביר את הסיכון אף יותר. גם שימוש חוזר בכלים ישנים או סדוקים עלול להגדיל את החשיפה.
מומחים מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת הארוורד מזהירים שהשפעות הכימיקלים המצטברים עלולות להביא למחלות כרוניות לאורך זמן, גם אם החשיפה היומית קטנה. יתרה מזו, אנו נחשפים למגוון כימיקלים בו־בזמן, מה שעלול להגביר את הסיכון. למרות זאת חלק מהמומחים, כגון נציגי יוזמת המחקר לסרטן בבריטניה (Cancer Research UK), טוענים שאין הוכחות ברורות לקשר בין שימוש בפלסטיק לבין סרטן.
למרות שהמומחים חלוקים בדעותיהם, ברור שהשימוש בפלסטיק במטבח מעלה שאלות לגבי חשיפה מצטברת לחומרים כימיים. בהיעדר הוכחות חד־משמעיות אך עם עדויות גוברות לסיכונים אפשריים, מומלץ לנקוט זהירות: לבחור כלי זכוכית או קרמיקה לחימום, ולהמעיט בשימוש בפלסטיק בתנאים קיצוניים כגון חום גבוה.