תחליפי בשר לא בהכרח ידידותיים לסביבה
חברות הבשר הצמחי אימפוסיבל פודס (Impossible Foods) וביונד מיט (Beyond Meat) מציבות את הקיימות במרכז האסטרטגיה השיווקית שלהן, אך יותר ויותר חוקרים ומשקיעים מטילים ספק בנתונים שמאחורי ההצהרות. לטענת מומחים, קשה לאמת את נתוני מחזור החיים (LCA) שהחברות מפרסמות — מחקרים שהוזמנו ומומנו על ידן — ולעיתים קרובות אינם שקופים או ניתנים לשחזור מדעי. מחקרי LCA בוחנים את ההשפעה הסביבתית של מוצר מהייצור ועד לסילוק, ומשמשים בסיס לטענות החברות על הפחתת פליטות גזי חממה בהשוואה לבשר מן החי. אלא שמעורבות החברות עצמן בתהליך יוצרת פוטנציאל לניגוד עניינים.
"כל חברה שמממנת בעצמה את הנתונים תפרסם רק מה שמציג אותה באופן חיובי", אומר ד״ר ריקרדו סן מרטין (Ricardo San Martin) מאוניברסיטת קליפורניה בברקלי. אחת הדוגמאות הבולטות היא מחקר משנת 2018 מטעם אוניברסיטת מישיגן, שקבע כי ההמבורגר של ביונד מיט צורך 99% פחות מים, 93% פחות שטח אדמה, פולט 90% פחות פליטות וזקוק ל־46% פחות אנרגיה לעומת המבורגר בקר רגיל.
חוקרים כגון האנה ריצ׳י (Hannah Richie) מאוניברסיטת אוקספורד ניסו לאמת את הנתונים, וגילו כי רוב המחקרים מבוססי תעשייה וקשה להצליבם עם נתונים פתוחים. מומחי LCA מציינים, כי ההצהרות השיווקיות לעיתים מוגזמות, כגון הטענה באתר אימפוסיבל כי שינוי התזונה יעיל יותר מהתקנת פנלים סולריים או נהיגה ברכב חשמלי.
בעייתיות נוספת קשורה לשרשרת האספקה של חומרי הגלם. למרות שבקר הוא גורם דומיננטי בפליטות ובכריתת יערות, גם מרכיבי מפתח במזון צמחי כגון סויה, שמן קוקוס וחמאת קקאו מגיעים לעיתים מאזורים עם סיכון גבוה לכריתת יערות. חוקרים מציינים כי LCAs של אימפוסיבל וביונד אינם מספקים מידע מלא על מקור הסויה או מרכיבים רגישים אחרים, ולכן קשה להעריך את מלוא ההשפעה שלהם על יערות באמזונס, באפריקה או בדרום־מזרח אסיה. "סביר להניח שחלק גדול מהסחורה מגיע מאותם ספקים גלובליים שמשרתים את כל תעשיית המזון", אומרת פרופ׳ סופיה קרודנוטו (Sofia Crudenoto) מאוניברסיטת ויקטוריה.
חוסר השקיפות בתהליכי מיון ואיתור של המקורות הופך את הדוחות לנתונים המבוססים על הנחות, ולא על מדידה ישירה. למרות הביקורת, מדענים מדגישים כי באופן כללי מוצרים צמחיים אינם מזיקים יותר לסביבה מבשר המבוסס על בעלי חיים. עם זאת הדיוק חשוב משום שטענות סביבתיות של חברות משפיעות על משקיעים, רגולטורים ומקבלי החלטות.
סוגיית אמינות הנתונים אינה חד־צדדית: גם בתעשיית הבשר קיימת הטיה, וחלק מהביקורות החריפות נגד "בשר צמחי" ממומנות אף הן על ידי גופים בעלי אינטרסים. "המצב מורכב. זה לא שחור ולבן", מסכם סן מרטין. "תלוי מי בוחר איך להשתמש במדע ומה המטרה שלו."

