מגה מזון
ניוזלטר מגה מזון
מגה מזון גיליון 10
לעמוד קודם

טיפים לקנייה של קנייה של בשר, עופות ודגים

בשר, עופות ודגים הם מזונות שבאופן טבעי עלולים להכיל חיידקים גורמי מחלה. מניעת מחלות שמקורן במזונות אלה תלויה בשמירה ובהקפדה על כל הכללים המפורטים להלן, משלב הקנייה ועד האחסון והטיפול בבית.

25/11/2021
זמן קריאה: 6 דק'

קנייה נכונה של בשר, עופות ודגים

לפניכם הנחיות לרכישה נכונה של בשר, עופות ודגים.

רוכשים רק:

* מוצרים בעלי סימון ברור של תאריך אחרון לשימוש.

* בשר או עוף נאים שנטחנו לעיניכם או שהם ארוזים ומסומנים.

* מוצרים בעלי מראה, צבע וריח אופייניים.

* מוצרים המאוחסנים בחנות לפי הוראות היצרן.

* במוצרים ארוזים מראש, בדקו כי לא חלף התאריך האחרון לשיווק.

* ברכישת מזון נא, שלא נארז מראש בקצבייה, בקשו מהקצב להציג תווית מקורית של המוצר, בכלל זה סימון ברור של התאריך האחרון לשימוש.

את הקנייה מבצעים במקומות ממוזגים, מוארים ונקיים, שבהם העובדים לבושים בלבוש נקי ומסודר.

בשר, עופות ודגים טריים או נאים חייבים להיות בקירור (4-0 מעלות צלזיוס) או בהקפאה (18- מעלות צלזיוס) בכל שלבי השיווק. אין לקנותם אם אינם במקרר או במקפיא.

הטמפרטורה המומלצת על ידי היצרן מסומנת על גבי המוצר. באפשרותכם לבדוק שהמוצר מאוחסן נכון בחנות - במקרר או במקפיא, לפי המלצות היצרן. היצרן קובע איך לאחסן את המוצר. אין להקפיא בחנות מוצר שמסומן כמצונן ואין לשמור במקרר מוצר שהוגדר כקפוא.

ביכולתכם לזהות אם מוצר קפוא בחנות הופשר והוקפא שנית: אם בתוך שקית האריזה יש גבישי קרח, סימן שהמוצר הופשר והוקפא שנית. לא רצוי לקנות מוצר כזה.

ארזו בשקית נקייה בשר, עופות ודגים נאים, בנפרד ממוצרים אחרים באותה קנייה. אריזה נפרדת ונקייה תמנע טפטוף וזיהום של מוצרים אחרים בעת הקניות. רכשו מוצרים ארוזים מראש רק אם האריזה שלמה ותקינה. הוציאו את מוצרי הבשר, העוף והדג מהמקרר סמוך ככל האפשר למועד התשלום.

רכשו עוף והודו (קפוא או מצונן) רק אם מופיע סמל הפיקוח הווטרינרי. הסמל מופיע על תווית המוצר ובתוכו המילים "נבדק והותר" ומספר הפיקוח הווטרינרי הייחודי של המשחטה.

דגשים לקניית דגים

לדגים יש סימנים מיוחדים המלמדים על טריותם ומומלץ להתייחס אליהם.

אסור לגעת בדגים בידיים בטרם נוקו. רכשו דגים שאינם ארוזים מראש רק אם הם מוצגים במקרר ומכוסים בפתיתי קרח ורק אחרי שנוקו, ורק אם יש להם מראה, ריח וצבע אופייניים: עיני הדג שחורות, שקופות ובולטות, והזימים אדומים ולא לבנים או אפורים וללא ריח של קלקול.

 

טיפול בבשר, עופות ודגים

יש להקפיד על חמש פעולות:

1. הפרדה: הפרידו בשר לסוגיו, עופות ודגים אלה מאלה וממזונות אחרים. טפלו בבשר, בעוף או בדג נאים בכלים (סכין וקרש) המיוחדים לטיפול בהם בלבד והמאוחסנים בנפרד מהכלים המשמשים להכנת מוצרים מוכנים לאכילה ללא בישול (סלט למשל). מומלץ לטפל בנפרד בבשר, בעוף ובדג.

2. ניקיון: שטפו ידיים, כלים ומשטחים לעיתים קרובות. ההקפדה על ניקיון הציוד והידיים לפני טיפול בבשר, בעוף או בדג ואחריו, מיועדת למנוע מעבר של חיידקים גורמי מחלה מהמזון המטופל למזונות אחרים ולמוצר המבושל ("זיהום צולב").

אחרי הניקוי, ההכשרה, הפירוק וכל טיפול אחר לפני הבישול, יש לסלק מיד את החלקים שאינם לאכילה ולרחוץ היטב ובהקפדה את הכלים והידיים במים ובסבון. באופן מיוחד חשוב להקפיד על שפשוף קרש החיתוך עם נוזל לניקוי כלים, לשטוף היטב במים חמים ולייבש באוויר כדי להסיר שכבה של חיידקים שאינה נראית בעין.

שטיפה של בשר, עוף או דג לפני הבישול עלולה לגרום לזיהום הסביבה בחיידקים. אם שוטפים אותם, יש לחטא כל מה שבא במגע עם מי השטיפה (הכיור, השיש וכדומה).

3. בישול: הימנעו מאכילה של בשר, עופות ודגים לא מבושלים. באמצעות מד חום מתאים למזון אפשר לוודא שהטמפרטורה במרכז המוצר הגיעה ל-70 מעלות צלזיוס לפחות. אחרי כל בדיקה יש לשטוף ביסודיות את המד חום כדי שלא יזהם מחדש את המוצר המבושל.

אם מבשלים בשר, עוף או דג כשהם קפואים, יש להאריך את זמן הבישול לעומת המוצר המופשר כך שכל המוצר יתבשל כראוי ויגיע לטמפרטורה המומלצת. אם צולים או מטגנים - בגריל או במחבת - יש להשתמש במוצרים דקים ככל האפשר כדי להבטיח בישול יסודי.

מיקרוגל מיועד רק לחימום של מוצרים מוכנים לאכילה או להפשרת מוצרים קפואים, לא מומלץ להשתמש במיקרוגל לבישול מוצרים.

לא מומלץ לטעום את המוצרים במהלך הבישול, לפני שהגיעו לטמפרטורה המומלצת.

4. קירור: שמרו מוצרים במקרר או במקפיא, בהתאם להוראות היצרן, האטליז או הקצב. מיד לאחר הבישול מומלץ לאכול את הבשר או להכניסו למקרר. אין לצרוך בשר שבושל ונשאר שעתיים או יותר מחוץ למקרר.

5. הפשרה: הפשירו בשר, עופות ודגים אך ורק במקרר או במיקרוגל. יש להפשיר את המוצר בכלי סגור כדי למנוע זיהום של מוצרי מזון אחרים, ובמיוחד מזונות מוכנים אכילה. בהפשרה במיקרוגל יש להקפיד שהבישול ייעשה מיד לאחר ההפשרה.

לא מומלץ להפשיר בשר, עוף או דג ולהקפיא שנית, אפילו לא חלקים מהם. כשקונים מוצרים קפואים, רצוי לרכוש אותם באריזות המתאימות לגודל הרצוי לשימוש כדי להימנע מהפשרה של כמות גדולה מהנדרש.

אחסון של בשר עופות ודגים

אחסנו בשר, עופות ודגים טריים במקרר בלבד, בטמפרטורה של 4-0 מעלות צלזיוס. יש לבשלם בהקדם, לפי הוראות היצרן או הקצב. אם רוצים לאחסנם תקופה ממושכת, מומלץ לרכוש מראש בשר, עופות או דגים קפואים.

אחסנו בשר, עופות ודגים קפואים במקפיא, בטמפרטורה שאינה עולה על 18- מעלות צלזיוס. צרכו את המוצרים המאוחסנים עד התאריך האחרון לשימוש המפורט על האריזה.

מנעו מגע בין מזונות נאים מסוגים שונים כגון בשר, ביצים וירקות, ומנעו מגע בין מזונות נאים המשמשים כחומר גלם לבישול לבין מזונות שכבר מוכנים לאכילה.

 

קנייה ואחסון של בשר טחון

בשר טחון הוא בשר רגיש מאוד לריבוי חיידקים, ולכן עלול להיות מסוכן אם לא יטופל כראוי.

לאטליז אסור להקפיא בשר טחון או כל סוג אחר של בשר. לכן בדקו שהבשר הטחון הקפוא מסומן בשם ובכתובת של המפעל המייצר.

* רכשו מוצרים ארוזים ומסומנים בלבד או דרשו טחינה מול עיניכם.

* רכשו בשר טחון קפוא שיוצר במפעל בעל רישיון יצרן.

* אחסנו בשר טחון טרי במקרר ובשר טחון קפוא במקפיא, עד לשימוש.

* בשלו בשר טחון טרי מוקדם ככל האפשר.

* אם רוצים לאחסן בשר טחון תקופה ממושכת, מומלץ לרכוש בשר טחון קפוא ולהשתמש בו לא יאוחר מהתאריך האחרון שקבע היצרן.

* רצוי לא לערבב בשר טחון מסוגי בעלי-חיים שונים אלא במהלך בישול יסודי.

* לכל אחד מסוגי הבשר הטחון למיניהם (עופות, הודו, בקר, כבש, עז, חזיר) חיידקים גורמי מחלה אופייניים משלו.

* הקפידו לא לצרוך בשר טחון שלא עבר בישול או טיגון יסודיים.

 


מקור המידע: משרד הבריאות

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן