מגה מזון
ניוזלטר מגה מזון
מגה מזון גיליון 12
לעמוד קודם

פיתוח מוצר חדשני בתעשיית המזון

04/04/2022
זמן קריאה: 5 דק'

מבחינה היסטורית, תעשיית המזון לא הייתה ידועה ברמות גבוהות של אימוץ טכנולוגיה. אבל מגמות מתפתחות לאחרונה (כגון מזון מהצומח), המוּנָעות מתחרות עזה, מאלצות את יצרני המזון להתאים את שרשרת המוצרים שלהם. כל זה הפך את פיתוח המוצרים החדשים לצעד חשוב. לפניכם מדריך מיוחד לפיתוח חדשנות בחברות מזון.

יש שישה שלבים עיקריים עד למוצר הסופי: רעיון; הוכחת קונספט; פיתוח ובדיקה של הקונספט; אסטרטגיית שוק וניתוח עסקי; פיתוח ובדיקות אב-טיפוס; ולבסוף - השקת המוצר.

שלב ראשון - רעיון. המטרה היא לייצר מספר רעיונות שיכולים לשמש בסיס לאסטרטגיית פיתוח המוצר החדשה. שלב זה אינו עוסק בהפקת רעיונות מוכנים ליישום. במקום זאת אפשר להכניס רעיונות גולמיים לרשימה קצרה ולדון בהם מאוחר יותר. בשלב הזה רצוי לעשות סיעור מוחות כדי לבחון מה הבעיה ומה הפתרון שהמוצר נותן. אגב, זה נכון לכל מוצר בהייטק. בעבור חברה קיימת בתחום המזון, הרעיון יכול לצמוח מהפעילות הקיימת, ואף יש לכך יתרון עצום: אפשר להזמין צוות מכל המחלקות, כגון מכירות, שיווק וייצור, ולתת להם פלטפורמה שבה הם יכולים להביא לידי ביטוי את הרעיונות שלהם, ללא קשר לכמה הם עשויים להיראות מעורפלים בהתחלה.

שלב שני - הוכחת קונספט. לאחר שמייצרים רשימה של רעיונות, בוחרים את אלו שיש להם הפוטנציאל הגבוה ביותר להצליח. בעבור רעיון לפיתוח מוצר חדש, הוכחת קונספט (POC) היא חיונית, שכן היא עוזרת לאמת את היתכנות הרעיון. הדבר מונע מהצוות לעבוד על רעיון שאי אפשר ליצור מבחינה טכנית. במסגרת זו צריך לעשות למשל ניתוח SWOT (חוזקות, חולשות, הזדמנויות ואיומים), שהוא כלי טוב לשימוש בעת הצגת רעיונות לפיתוח מוצרים חדשים.

טבלת SWOT צריכה לענות על השאלות האלה: חוזקות - מה היתרון התחרותי של החברה? אילו משאבים יש לה? מה הם המוצרים בעלי הביצועים הטובים ביותר של החברה? חולשות - אילו תחומים אפשר לשפר? מה הם המוצרים בעלי הביצועים הגרועים ביותר? איפה חסרים משאבים? הזדמנויות - באיזו טכנולוגיה אפשר להשתמש כדי לשפר את הפעילות? האם יש מקום להרחיב את פעילות הליבה? אילו פלחי שוק חדשים אפשר לחקור? איומים - אילו תקנות חדשות עלולות לאיים על הפעילות? מה המתחרים עושים טוב? אילו מגמות צרכניות עלולות לאיים על העסק?

שלב שלישי - פיתוח ובדיקות של קונספט. לפני שמתחילים בתהליך של פיתוח המוצר, יש לתת עדיפות ליצירת גרסה מפורטת של הרעיון וסיפורי המשתמשים. הדבר עוזר להבטיח שכל הבעיות מזוהות מוקדם ומתוקנות מוקדם יותר. שלבי פיתוח הרעיון צריכים לכלול: כימות של יחס הרווח ליחס ה"כאב" כפי שיוסבר מיד. חשוב ליצור תמונה מלאה של איך ייראה פיתוח המוצר החדש מנקודת המבט של הלקוח.

אפשר לעשות זאת על ידי חישוב היחס רווח/כאב: רווח = היתרונות של המוצר ללקוחות, כלומר מה זה בשבילם? כאב = מאמצים שיעשו לקוחות כדי להבין את המוצר ולהשתמש בו. יש לבצע גם ניתוח מתחרים, כלומר להכיר את השחקנים הקיימים בשוק.

עריכת רשימה של תכונות המוצר העיקריות: בעת יצירת רשימה של תכונות אלה, הכרחי להסביר מה חדשני בתכונה וכיצד היא עומדת לפתור בעיה מסוימת. נקודה נוספת בשלב הזה היא יצירה של תרשים הצעת ערך. הצעת הערך היא מזהה ייחודי. בלעדיו, ללקוחות אין סיבה להעדיף חברה מסוימת על פני מתחריה. לבסוף, צריך לבדוק את הקונספט. לאחר שהצעת הערך מוכנה, אפשר להציג אותה לקבוצה של לקוחות נבחרים ולבחון את תגובתם לרעיון.

 

 

שלב רביעי - אסטרטגיית שוק וניתוח עסקי. אסטרטגיה שיווקית היא בניית שיטה להגיע לקהל היעד. הדרך הפשוטה ביותר היא לעקוב אחר ה-P4 של מקארתי לשיווק - מחיר, קידום מכירות, מוצר ומקום. זה עוזר לקבוע היכן מאמצי פיתוח המוצר החדש שווים את ההשקעה הכספית, או שמא אינם שווים זאת. חשוב גם לזהות את מחיר הבסיס של המוצר החדש כדי לקבוע מה צריך להיות מחיר המכירה.

הנה כמה דרכים לזהות את המחיר הבסיסי כולל מודל תמחור. יש כמה מודלים מקובלים. למשל, מודל תמחור מבוסס עלות ומודל ממוקד שוק. יש להביא בחשבון נתונים כלכליים על מודלי תמחור. עלות למשל זוהתה כאחד החסמים הפוטנציאליים בפני צרכנים שיחליטו לקנות יותר מוצרים ללא בשר. למעשה, מחקרים עדכניים מצאו, כי מוצרים טבעוניים יקרים בממוצע ב-14% ממקביליהם הלא טבעוניים. קמעונאים כגון The Co-operative Group הגיבו בהפחתת מחירי המזון הצמחי של המותג שלהם.

שלב חמישי - פיתוח ובדיקות של אב-טיפוס. פיתוח אב-טיפוס חיוני להבנה של ההליכים שיידרשו ונותן מושג כיצד לנהל את המרכיבים, התהליכים והאחסון בקנה מידה רחב יותר. אפשר לשתף אבות-טיפוס עם בעלי עניין כדי לעזור להם להמחיש את המוצר ולהבין אם הוא תואם לשיטות העבודה המומלצות. בדיקות שוק יעזרו לזהות ליקוי במוצר, בעיצוב או בהיבטים אחרים, וכן יעזרו לקבוע את המראה והערך של המוצר החדש שלך בשוק מסוים. על סמך המידע שייאסף אפשר לבצע שינויים רלוונטיים להמשך פיתוח.

שלב שישי ואחרון - השקת מוצר. לפני שחרור המוצר כדאי להכין תוכנית מפורטת, כולל תאריכים שבהם המוצר יושק רשמית וקהל יעד. אפשר לנקוט כמה פעולות כדי לעזור למוצר להשיג אחיזה. אחת מהן היא שיווק של קונספט. במקום להתפאר בלי סוף בתכונות המוצר, להסביר כיצד המוצר מקל את חיי הלקוחות הפוטנציאלים. אפשר ליצור קול מותג - חשיבה וקול ייחודיים חיוניים להצלחה בשוק תחרותי. בין שזה תוכן אתר אינטרנט, מיילים או בלוגים, כל המסרים צריכים להיות מחושבים וברורים היטב. גם משוב מלקוחות ייתן מושג לגבי הדרישות שלהם.

השקת מוצר אינה השלב האחרון בפיתוח מוצר חדש. זהו תהליך מתמשך, ופיתוח נוסף הוא המפתח כדי להבטיח שהמוצר יצליח לשנים הבאות. חדשנות תמיד הייתה חשובה במיצוב התחרותי של כל חברת ייצור מזון. עם זאת, כעת היא חיונית יותר בשל אתגרים חסרי תקדים בתעשיית המזון, כגון תקנות בטיחות מזון מחייבות יותר, ביקוש גובר למזון בר קיימא וצורך דחוף למצוא פתרונות להאכלת האוכלוסייה הגדלה.

 


מקור: www.columbusglobal.com

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן