מגה מזון
ניוזלטר מגה מזון
מגה מזון גיליון 13
לעמוד קודם

דו"ח שאריות חומרי הדברה בפירות וירקות

12/05/2022
זמן קריאה: 3 דק'

משרד החקלאות ופיתוח הכפר פרסם את תוצאות בדיקות הסקר השנתיות שמבצעים השירותים להגנת הצומח ולביקורת במשרד. השנה הבדיקה כללה כ-1,500 דגימות, בהן 70 גידולים משדות חקלאיים ומבתי אריזה מתוצרת מקומית. התוצאות מלמדות כי נמשכת מגמת העלייה באחוז הבדיקות העומדות בתקן.

92.4% מהדגימות עמדו בתקן, ו-51.1% מהסקר של תוצרת ישראלית מקומית נמצאו ללא שאריות של חומרי הדברה. מתוך אלה שנמצאו עם שאריות חומרי הדברה בטווח התקן המאושר במדינת ישראל, 1,820 ממצאים התגלו בדגימות בטווח התקן, מתוכן יותר מ-1,195 בטווח הנמוך, 25-0 אחוזים, ו-77 ממצאים מעל התקן.

מתוך 8% חריגות, 3.4% נמצאו כחריגות קלות ברמות נמוכות מאוד, והיו לכך ככל הנראה כמה סיבות: רחף של חומרי הדברה הנישאים באוויר משדות סמוכים, רמות סף של רגישות המכשור האנליטי המזהה חריגות אפסיות, סטייה נמוכה מאוד מערכי השארית המרבית המותרת ועוד.

3.2% מהחריגות נבעו משימוש בתכשירים מאושרים בארץ, אך אינם מורשים לסוג הגידול שנדגם (בעיקר בגידולים בהיקפים מזעריים כגון דובדבן, סלק אדום, קולרבי, ליצ'י, משמש וצנון), ולאו דווקא בשל שיעורים גבוהים בשאריות חומרי הדברה. יותר ממחצית של אותם ממצאים התגלו בריכוזים נמוכים מאוד (כל שארית של החומר, אפילו בשיעורים אפסיים, נחשבת חריגה). בשיעורים שמעל הממוצע בחריגות נמצאו אגס, דובדבן, פטרוזיליה, מלפפון, מנטה, ענבים, משמש ועגבנייה.

בשירותים להגנת הצומח ולביקורת במשרד החקלאות מדגישים, כי לא כל חריגה מסוכנת לבריאות וגורמת לחשיפה חורגת לחומרי הדברה. המשמעות של החריגות היא שהשימוש בחומרי הדברה נעשה בניגוד להנחיות המשרד ל"חקלאות נאותה". המשרד ימשיך לנטר את החקלאים הפועלים בניגוד להנחיותיו.

 

 

מהסקרים של השנים האחרונות עלה שחלק ניכר מהחריגות נבע מחומרת התקנים של שאריות חומרי הדברה (MRL) בארץ, שכן הם חמורים יותר מהתקן האירופי ומהתקן הבין-לאומי. לכן כשהתקיימה בדיקת השוואה בשירותים להגנת הצומח להבדלי התקינה הישראלית והתקינה האירופית, נמצא כי 72% מהתקנים בארץ מחמירים יותר מהתקנים באירופה, -13% מהתקנים זהים ו-15% מהתקנים פחות מחמירים.

כאמור, הרוב המוחלט של הבדיקות יצא תקין, בשיעור חריגה 0%: אבוקדו, אבטיח, אנונה, בטטה, בננה, בצל, ברוקולי, גויאבה, דלורית, חציל, לוף (כרישה), כרוב, כרובית, לפת, מלון, מנגו, מרווה, נבטי חמנייה, סלק עלים, עלי חרדל, פטריות, פיטאיה, פרי הדר, צבר, צנונית, קורנית, קיווי, קינרס (ארטישוק), רוזמרין, רוקט, שום, שומר, שסק, שקד, תירס, תמר, תפוח אדמה ותרד.

 

דגימות של ירקות, פירות, הדרים ותבלינים ב-2021
ירקות וגידולי שדה 738
פירות 493
הדרים 130
תבלינים 90

 

הדגימות נלקחו מכל אזורי הארץ: 262 דגימות מאזור הדרום, 506 מאזור המרכז, חדרה והשרון, 272 דגימות מאזור הערבה ו-411 דגימות מאזור הצפון.

להלן נתונים השוואתיים לשנים קודמות. אפשר לראות את מגמת הירידה באחוז החריגים בשנים האחרונות בשל הגברת פעילות הפיקוח והאכיפה שמשרד החקלאות מבצע בקרב חקלאים. כל מקרה שנמצאות בו חריגות מועבר לחקירת מפקחי היחידה המרכזית לאכיפה וחקירה במשרד (פיצו"ח) לבירור נסיבות האירוע. המשרד גם תגבר את האכיפה על שימוש בתכשירים שלא על פי הרשום בתווית.

 

דגימות העומדות בתקן ודגימות החורגות ממנו בשנים 2021-2018
שנה אחוז הדגימות העומדות בתקן אחוז הדגימות החריגות מהתקן
2018 86% 14%
2019 88.3% 11.7%
2020 88.4% 11.6%
2021 92.4% 7.6%

 

אחוז החריגים בגידולים: 2021 לעומת 2020
גידול אחוז הדגימות החריגות - 2021 אחוז הדגימות החריגות - 2020
אבטיח 0% 8.3%
אפרסק 3% 21.9%
בצל 0% 13%
חסה 8% 33%
סלרי 19% 38.5%
מלון 0% 12%
סלק אדום 9% 43%
תות שדה 6% 20.6%

מקור: www.gov.il

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן