מגה מזון
ניוזלטר מגה מזון
מגה מזון גיליון 25
לעמוד קודם

אבוקדו זה שאנו אוכלים

עונת הקטיף של האבוקדו החלה בעבר בחודשים אוגוסט-ספטמבר עם הזנים המוקדמים. שינויי האקלים הביאו להקדמה ולהארכה של עונת הקטיף, וכך אנו יכולים ליהנות מ-12 חודשים כמעט של אבוקדו ישראלי משובח בשווקים

30/10/2022
זמן קריאה: 2.5 דק'

פרי האבוקדו חייב להגיע לשלב בגרות מינימלי לפני שייקטף. קביעת מועדי הסף לקטיף ולמדדי ההבשלה נועדה למנוע שיווק פרי לא בשל ובלתי ראוי למאכל.

אחוז השמן באבוקדו הוא מדד מצוין להבשלת הפרי. ההמלצה היא לקטוף פרי רק כאשר הוא הגיע לאחוז השמן המתאים. הבדיקה של אחוז זה מורכבת, יקרה ומסוכנת לבריאות. בשיטה זו ממצים מהפרי את השמן עם ממיסים אורגניים, ובעזרת רפרקטומטר בודקים את תכולת השמן במיצוי.

בראשית שנות ה-80 נמצא, כי יש מתאם גבוה מאוד בין בדיקת חומר יבש בציפת הפרי לאחוז השמן בפרי. בעקבות זאת הפסיקו למדוד את אחוז השמן בארץ ובעולם כמדד להבשלת האבוקדו, ומסתפקים בבדיקת אחוז החומר היבש, המשקף את כמות המים היורדת בפרי עם ההבשלה. אחוז השמן עולה לאורך תקופת ההבשלה בד בבד עם אחוז השמן בפרי, בקורלציה עם ירידה באחוז המים בציפה. הדבר מעלה את אחוז החומר היבש.

באמצעים פשוטים של דגימת ציפת הפרי וייבושה בתנור ב-70 מעלות צלזיוס למשך 48 שעות, מקבלים את אחוז החומר היבש בפרי. ישנן טבלאות מסודרות בכל ארץ המגדירות את אחוז החומר היבש המינימלי שבו מותר לקטוף את הפרי כדי להיות בטוחים שהפרי יבשיל היטב.

 

 

זני אבוקדו, אחוז החומר היבש בפרי ומועדי קטיף מותרים*
זן אחוז החומר היבש בפרי, דרגת הבשלה מינימלית מועדי קטיף
טיג 16 מ-10 באוגוסט
דיי 16 מ-10 באוגוסט
גליל 18 20 באוגוסט עד ספטמבר
אטינגר 20.5 20 בספטמבר עד דצמבר
פוארטה 22 מאמצע נובמבר
האס 20.4 מאמצע נובמבר עד אפריל
הרווסט 20 מאמצע נובמבר עד אפריל
חורשים 22 מאמצע נובמבר
פינקרטון 20.50 מ-20 בנובמבר עד מרס
לביא 20.4 מתחילת דצמבר
ארד 16 מ-15 בדצמבר עד פברואר
פינו 20.50 מדצמבר עד פברואר
ניר/אורית 21 מאמצע ינואר
וורץ 20.50 מסוף ינואר עד סוף מרס
ארדיט 20.50 מסוף ינואר עד סוף מרס
ריד 22.10 מאמצע מרס עד יולי

*הנתונים התקבלו ממועצת הצמחים

 

זן גליל. סימני זיהוי: צורה מאורכת, קליפה חלקה, דקה ומבריקה. נשאר ירוק גם כשמבשיל.

עונה: 20 באוגוסט עד ספטמבר.

טעם: עדין, אחוזי שומן נמוכים.

 

 

זן האס. סימני זיהוי: צורה ביצתית, קטן למדי, קליפה קשה ומחוספסת שמתקלפת בקלות, כשמבשיל משנה צבעו מירוק לשחור.

עונה: נובמבר עד אפריל.

טעם: אגוזי, מרקם חלק.

 

 

זן אטינגר. סימני זיהוי: צורה אליפטית, קליפה ירוקה וחלקה, דקה ומבריקה (מעט מנוקדת). נשאר ירוק גם כשמבשיל.

עונה: סוף ספטמבר-דצמבר.

טעם: חמאתי, מרקם חלק.

 

 

זן פינקרטון. סימני זיהוי: צורה אגסית מוארכת, קליפה מחוספסת וגבשושית שמתקלפת בקלות יחסית. נשאר ירוק גם כשמבשיל.

עונה: דצמבר עד מרס.

טעם: דומיננטי.

 

 

זן ריד. סימני זיהוי: צורה כדורית, קליפה קשה ועבה עם חספוס קל, מתקלפת בקלות יחסית. נשאר ירוק גם כשמבשיל.

עונה: מרס עד יולי.

טעם: איכותי, הולך ומשתבח במהלך העונה.

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן