מגה מזון
ניוזלטר מגה מזון
מגה מזון גיליון 30
לעמוד קודם

שומרים על התזונה בחג החנוכה

06/12/2022
זמן קריאה: 2.5 דק'

חג החנוכה מאתגר תזונתית. מאכלי החג המסורתיים - לביבות וסופגניות - רוויי שומן וסוכר. סופגנייה ממוצעת מכילה 450 קק"ל, ולביבת תפו"א - 150 קק"ל. הדבר הופך כל ארוחת חג לא גדולה לחגיגת שומן וסוכר של 600 קק"ל לפחות, בהנחה שלא לקחנו תוספת של לביבה או סופגנייה, לא שתינו שתייה ממותקת ולא התכבדנו בתוספת או בקינוח.

כמות קלוריות זו היא יותר משליש מתצרוכת הקלוריות היומית המומלצת של רוב האנשים. מדובר בקלוריות לא בריאות, שיוסבו בקלות לשומן אגור בגופנו. יתרה מזו, רובנו לא מסתפקים באירוע אחד בחנוכה, אלא במספר רב של פיתויים.

תמר ידין, דיאטנית קלינית ויועצת לחברת הרבלייף, ממליצה כיצד להפוך את חג החנוכה להרבה יותר בריא.

 

לצלוח את החנוכה בשלום. צילום: יחצ הרבלייף

 

לביבות בריאות לחנוכה. צילום: יחצ הרבלייף

 

1. התכוננו מראש: אכלו באופן מאוזן ביום של אירוע חנוכה, ואם יש ריבוי אירועים, ליישם את ההמלצה לשבוע חנוכה כולו.

2. לא לדלג על ארוחות, אלא לאכול בתבונה בשבוע החנוכה.

ארוחת בוקר: ירקות טריים וחלבון, מעט פחמימות. לדוגמה: חביתת ירק, ירקות או סלט וטחינה,; לחם שיפון מלא עם אבוקדו, סלט וביצה.

ארוחת צוהריים: חזה עוף עם סלט או ירקות מבושלים וקינואה; דג עם בטטה וסלט ירוק; המבורגר ללא לחמנייה עם חסה, עגבנייה, בצל ותוספת ירקות מבושלים, וכף פירה או תפו"א אפוי.

3. הכנות ממש לפני האירוע ובאירוע עצמו:

* כשעה לפני האירוע יש לצרוך חלבון מלא, כדי לא להגיע רעבים לאירוע. אולי חצי סופגנייה תספיק? ההמלצה: ביצה קשה, חופן אגוזים או שקדים טריים או משקה חלבון.

* מומלץ להתחיל את האירוע בשתיית מים או תה, שתרגיע את מנגנון הצמא במוח ועשויה להרגיע את החלק במוח הסמוך לה, האחראי לרעב. פעולה זו עשויה למנוע אכילה עודפת.

* הימנעו מפחמימות לצד הסופגנייה. הקפידו לא לקחת פחמימות כלל (אם יש פסטה או לחם), אלא סלטים בלבד.

* חצי מהצלחת יורכב מירקות: ירקות טריים, סלט או ירקות מבושלים.

* לשתות מים או תה, ולא משקאות ממותקים בארוחת החג.

* אם הוזמנתם למספר אירועים, נסו לשמור את הסופגנייה לאירוע אחד ואת הלביבה לאירוע אחר. כך תיהנו ממאכלי החג בלי להגזים בכמותם.

4. הכנה ביתית תסייע לבחור מרכיבים ושיטות בישול בריאים, וכך ניהנה מאותם מאכלי החנוכה בגרסה טובה יותר.

מספר שינויים יהפכו את הלביבות להרבה פחות מזיקות ולטעימות לא פחות: אפשר לאפות אותן בתנור במקום לטגן - שיטת הכנה זו בריאה בהרבה; הכניסו ללביבות ירקות במקום תפוחי אדמה: גזר מגורד, כרובית, קישוא, בצל וכו'; הוסיפו ללביבה קמח מלא, שישביע לאורך זמן; העדיפו תרסיס שמן, והקפידו לנגב עודפי שמן עם נייר סופג.

סופגניות: ערבבו בקמח הלבן קמח כוסמין או קמח שיפון, המכילים פחות גלוטן. הקמח הלבן יקנה לסופגנייה מראה קלסי מבחינת התפחה, אך שילוב הקמחים עדיף מבחינה בריאותית; אפו את הסופגנייה במקום לטגנה; מננו את כמות אבקת הסוכר שתפזרו מעל.

5. הקפידו על פעילות גופנית 45-30 דקות לפחות שלוש פעמים בשבוע של החג. הפעילות תעזור לגוף לשרוף מעט שומן ולאזן את הסוכר שייכנס אליו.

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן