מגה מזון
ניוזלטר מגה מזון
מגה מזון גיליון 32
לעמוד קודם

כניסת רפורמת המזון לתוקף

12/01/2023
זמן קריאה: 2 דק'

ד"ר שרון אלרעי פרייס, ראש חטיבת בריאות הציבור, ופנינה אורן, ראש שירות המזון הארצי במשרד הבריאות, הציגו את רפורמת המזון שנכנסה לתוקף ביום ראשון, 1 בינואר 2023. הרפורמה במזון נועדה להפחית רגולציה ולהקל את הייבוא, תוך שמירה על בריאות הציבור.

הצעד מבוסס על אימוץ רגולציה אירופית אחידה ומתקדמת, שנועדה להסיר חסמים בייבוא מזון רגיש לישראל. המהלך מאפשר ליבואן שעומד בסטנדרט "יבואן נאות" לעבור תהליך שחרור מהיר מהנמל ולהגביר את הבקרה והאכיפה בדרכי השיווק.

 

 

במסגרת הרפורמה:

* אימוץ רגולציה אחידה ומתקדמת על מזון, כפי שנעשה במדינות אחרות ובראשן האיחוד האירופי, וביטול רשמיותם של תקני מזון רבים שהסרתם לא פוגעת בבריאות הציבור.

* הורדת העומס הבירוקרטי והקלה בייבוא תוך שמירה על בריאות הציבור: עד לרפורמה, כל משלוח של מוצר המוגדר רגיש נדרש לקבל אישור יבוא לפני ההגעה לנמל, והמשלוח היה נבדק בנמל. כעת, יבואנים שנרשמים כיבואנים נאותים, יכולים לעבור ב"מסלול ירוק" - אינם נדרשים באישור ייבוא על כל משלוח, אלא מחויבים בהצהרה בלבד על תוכן הייבוא. אם המזון מיוצר או משווק באירופה, המשלוח ישתחרר אוטומטית מהנמל ויתבצעו פיקוח ובקרה בדרכי השיווק.

* מערך הפיקוח עבר למערכת דיגיטלית המאפשר מעקב אחר מסלול המזון המיובא כדי לזהות תקלות במהירות וביעילות.

* פותחו כלי הדרכה והטמעה של דרישות בקרת איכות בתהליכי ייבוא וייצור מזון, לטובת שקיפות והנגשה של תהליכי בקרה, פיקוח וניהול סיכונים.

מזונות בעלי סיכון גבוה הוחרגו מהרפורמה: מזון לתינוקות, מזון ייעודי לבתי חולים ומוסדות בריאות, תוספי תזונה וייבוא בשר ומוצריו.

יבואן נאות יהיה מחויב ליישם תוכנית בטיחות מזון עצמית ולהירשם במרשם היבואנים הנאותים. מדובר בסטטוס דינמי שייבדק באופן קבוע. יבואן שלא יעמוד בדרישות הרפורמה יאבד את המעמד כיבואן נאות ויחזור לייבא במסלול הרגיל המחייב בדיקות בנמל.

כיום ישנם 97 יבואנים שכבר הוגדרו כיבואנים נאותים ו-21 נוספים נמצאים בתהליך, תוך עמידה ביעד שהוגדר לתחילת הרפורמה.

בהמשך יישום הרפורמה:

* המשרד מקים מערך אכיפה מינהלי נרחב במטה שירות המזון ובלשכות הבריאות.

* הפיקוח על מזון מיוצר מקומית ייעשה על ידי יצרן נאות ובאמצעות יישום מערכת בטיחות בבקרה עצמית בדומה ליבואן הנאות, כולל החובה המוטלת על כל יצרן מזון ליישם מערכת בקרת איכות עצמית באתר הייצור.

ד"ר שרון אלרעי פרייס: "שמירה על בריאות הציבור מחייבת רגולציה. תפקידנו לוודא שהרגולציה מידתית ולהקל במקומות שבהם אפשר. בשנה האחרונה עשה שירות המזון הארצי עבודה רבה כדי לוודא שהרפורמה יוצאת לדרך בזמן. ככל שאנו מקלים את היבוא ומפחיתים רגולציה עודפת, הדבר עשוי להפחית את המחירים לצרכן ולהקל את יוקר המחיה."

פנינה אורן: "לראשונה אימצנו רגולציה אירופית. היבואן אחראי למזון שהוא מייבא, ואנחנו כמשרד הבריאות דואגים לפיקוח ולשמירה על בריאות הציבור."

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן