צריכת תפוחי אדמה
בחודש מאי עולה צריכת תפוחי האדמה בישראל - משרד החקלאות מפרסם נתונים על צריכת תפוחי האדמה המקומית: הישראלי הממוצע צורך כ-40 ק"ג תפוחי אדמה בשנה
איזה זן תפוח אדמה הישראלים מעדיפים? איפה אנחנו יחסית לעולם? והאם כדאי להסתכל טוב יותר לפני שנמהר לשים את שקית תפוחי האדמה בעגלה בסופר?
תפוחי האדמה הם הירק הכי בסיסי ומובן מאליו בכל מטבח בישראל. בחנוכה, בפסח ובל"ג בעומר, הם זוכים לעדנה. על פי נתוני משרד החקלאות ופיתוח הכפר, תפוחי אדמה נחשבים לגידול הרביעי בחשיבותו מבחינת נפח הייצור וצריכה בעולם, אחרי תירס, חיטה ואורז. תפוחי אדמה הם מקור לפחמימות, למינרלים, לוויטמינים, לסיבים תזונתיים ולחלבון. נכון לשנת 2022, הייצור העולמי של תפוחי אדמה היה 375 מיליון טונות (על פי ארגון המזון והחקלאות FAO).
המדינה שמייצרת הכי הרבה תפוחי אדמה היא סין, שסך הייצור בה הוא 96 מיליון טונות. לעומתה מדינת ישראל מייצרת כ-600 אלף טונות תפוחי אדמה נכון לשנת 2023, מתוכם, כ-205 אלף טונות הם לצריכה ישראלית, כ-190 אלף טונות כחומר גלם לתעשייה, כ-35 אלפי טונות משמשים כזרעי תפוח אדמה ליבול הבא וכ-170 אלפי טונות מיועדים ליצוא והם כ-48% מסך כמויות היצוא של ירקות מישראל.
זנים
תפוחי האדמה זמינים כל השנה, זולים יחסית, משביעים ואהובים. כדי להפיק מהם את המיטב, כדאי לבחור זנים מתאימים וללמוד כיצד לבשל אותם ולאחסן אותם.
זן לבן, זן אדום ומה שביניהם: בישראל מייצרים יותר מ-60 זני תפוח אדמה, וכל שנה מאמצים זנים חדשים. בחלוקה גסה, מרבית תפוחי האדמה הנמכרים ברשתות השיווק נחלקים לשני סוגים: לבנים או אדומים. מומחי משרד החקלאות חילקו את הענף למספר זנים שהם השכיחים ביותר ברשתות השיווק. זני הקליפה האדומה: דזירה, ממפיס, מוצארט, קנברה ורודאו; בעלי קליפה לבנה: סיפרה וטייסון. קיימים זנים מובחרים צהובים, בהם סלטיא, שרלוט וניקולה.
לגבי מחירים, על פי נתוני רשתות השיווק בשנת 2023, רבים מהצרכנים בישראל רכשו תפוחי אדמה לבנים שמחיריהם הם בממוצע 4.31 ₪ לק"ג. המחיר הממוצע של תפו"א אדום גבוה יותר - כ-5.33 ₪ לק"ג. לצד הזנים שהוזכרו ישנם זני גורמה שהם בדרך כלל קטנים יותר וטעימים במיוחד, ובינתיים נמכרים בארץ בכמויות קטנות בלבד.
השוואה לשאר העולם: בשנת 2021 נאמדה האספקה לנפש במדינות אירופה ב-72 ק"ג בממוצע. בחלק ממדינות אירופה, כגון פולין ובלגיה, האספקה לנפש אף מגיעה ל-90 עד 100 ק"ג בשנה. בישראל האספקה לנפש בשנה היא 40 ק"ג תפוחי אדמה.
טיפים בעת רכישה
על מה כדאי לשים לב בעת הרכישה?
מגדלי תפוחי אדמה ומומחי שה"מ (שירות ההדרכה והמקצוע) במשרד החקלאות קיבצו טיפים טובים:
- בחרו תפוחי האדמה בגודל אחיד, בעלי קליפה יציבה, נקיים מכתמים ירוקים. הצבע הירוק על תפוחי האדמה מלווה בדרך כלל בחומרים נוספים שעלולים להקנות לירק טעם מר.
- בחרו תפוחי אדמה המיועדים לאפייה. טעמם הטבעי של הזנים האלה, בשילוב אופן ההכנה על גחלים, יהיה מעדן.
- הניחו את תפוחי האדמה על גחלים לוחשות ולא על אש גלויה כדי ליהנות מירק מוכן גם במרכזו ורק מעט שרוף בקליפה.
- אחסון עד ההכנה: יש לאחסן את תפוחי האדמה במקום חשוך, קריר, מאוורר, עדיף בקרטון, ולא בשקית פלסטיק. מומלץ לא לשטוף את תפוחי האדמה לפני אחסונם אלא רק לפני השימוש. הדבר ימנע ריקבון מוקדם וישמור על איכות תפוח האדמה לאורך זמן.