מגה מזון
ניוזלטר מגה מזון
מגה מזון גיליון 65
לעמוד קודם

פותח ג'ל חלבון לפירוק אלכוהול בגוף

17/06/2024
זמן קריאה: 2 דק'

בפיתוח פורץ דרך, חוקרים ב-ETH ציריך יצרו ג'ל חלבון המסוגל לפרק אלכוהול במערכת העיכול. לחידוש זה, שפורסם בכתב העת Nature Nanotechnology, יש פוטנציאל לחולל מהפכה באופן שבו אנו מנהלים את צריכת האלכוהול ואת הסיכונים הבריאותיים הנלווים לכך.

צריכת אלכוהול מופרזת היא דאגה גדולה הנוגעת לבריאות הציבור. ארגון הבריאות העולמי (WHO) מדווח, כי כשלושה מיליון אנשים מתים מדי שנה מסיבות הקשורות לאלכוהול. אלכוהול נספג בעיקר בזרם הדם דרך הקיבה והמעיים, והדבר מביא לפגיעה בריכוז ובזמני תגובה ולבעיות בריאותיות כגון מחלות כבד וסרטן.

ג'ל החלבון החדש שפותח על ידי מדעני ETH ציריך הוא פתרון חדשני. על ידי המרת אלכוהול לחומצה אצטית לא מזיקה לפני שהוא נכנס לזרם הדם, הג'ל יכול למנוע את ההשפעות המשכרות והמזיקות של אלכוהול.

פרופסור רפאלה מצנגה מהמעבדה למזון וחומרים רכים ב-ETH ציריך מסבירה את המנגנון החדשני: "הג'ל מעביר את פירוק האלכוהול מהכבד למערכת העיכול. בניגוד לחילוף החומרים בכבד, תהליך זה אינו מייצר אצטלדהיד מזיק שהוא תוצר לוואי רעיל האחראי לבעיות בריאות רבות הקשורות לאלכוהול."

הג'ל מיועד לנטילה דרך הפה לפני צריכת אלכוהול או במהלכה. בניגוד למוצרי שוק אחרים שמטפלים רק בסימפטומים, ג'ל זה מכוון לגורמים השורשיים על ידי מניעת עליית רמות האלכוהול בדם ומניעת ייצור אצטלדהיד. עם זאת הוא יעיל רק כל עוד האלכוהול נשאר במערכת העיכול, לפיכך הוא פחות שימושי לטיפול בהרעלת אלכוהול או בהפחתת צריכת אלכוהול כוללת.

הג'ל עשוי מחלבוני מי גבינה רגילים שהורתחו ליצירת סיבים ארוכים. סיבים אלה, בשילוב עם מלח ומים, יוצרים ג'ל. כדי לפרק אלכוהול ביעילות, החוקרים השתמשו באטומי ברזל יחידים כזרז העיקרי, שהתפזרו באופן שווה על סיבים של החלבון. כמויות זעירות של מי חמצן שנוצרות על ידי תגובה בין גלוקוז לננו-חלקיקי זהב, מעוררות את ההמרה של אלכוהול לחומצה אצטית. מפל רב-שלבי זה של תגובות מבטיח את יעילות הג'ל.

בבדיקות על עכברים, הג'ל הפחית במידה רבה את רמות האלכוהול בדם והצטברות אצטלדהיד. עכברים שקיבלו את הג'ל לאחר מנה אחת של אלכוהול הראו ירידה של 40% ברמות האלכוהול בדם תוך 30 דקות וירידה של 56% לאחר חמש שעות. שימוש קבוע בג'ל במשך עשרה ימים הביא לפחות נזק לכבד ולמדדי בריאות כלליים טובים יותר בעכברים.

החוקרים כבר הגישו בקשה לפטנט על הג'ל. ניסויים קליניים נוספים נחוצים לפני שיתאפשר לאשר אותו לשימוש בבני אדם, אבל הצוות אופטימי. הסיבים של חלבון מי גבינה המשמשים בג'ל אכילים, והדבר תומך בפוטנציאל לצריכה בטוחה על ידי בני אדם.

פרופסור Mezzenga מדגישה את הפוטנציאל של הג'ל: "אמנם בריא יותר לא לשתות אלכוהול בכלל, אבל הג'ל יכול להועיל למי שלא רוצה להתנזר לחלוטין ורוצה להפחית את העומס על גופו ולהימנע מההשפעות המזיקות של אלכוהול."

ג'ל חדשני זה עשוי להיות צעד בעל משמעות בהתקדמות להפחתת הסיכונים הבריאותיים הקשורים לצריכת אלכוהול, ולספק כלי פרואקטיבי לניהול בריאות טוב יותר.

 

לפרטים נוספים

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן