גיוון שרשראות האספקה של וניל
תעשיית הווניל בעולם נמצאת בקצה בעקבות ההשפעה ההרסנית של ציקלון גאמן על מדגסקר - המקור העיקרי של התבלין האהוב. הציקלון הציף שדות והסיר תרמילי וניל מהגפנים שלהם, ובכל העלה חשש למחסור מתמשך. בתור התבלין השני היקר ביותר, שרק זעפרן עוקף אותו, תהליך הגידול עתיר העבודה של הווניל, הכולל האבקה ידנית ותקופת שימור ממושכת, הופך את האספקה שלו לפגיעה במיוחד לשיבושים כאלה.
וניל גדל גם באזורים טרופיים אחרים, בהם אינדונזיה, מקסיקו, אוגנדה וטהיטי. עם זאת מדגסקר שולטת בשוק, והדומיננטיות הזו מוטלת כעת בספק על ידי ספקים ואיגודי מסחר הדוחקים בגיוון מקורות הווניל כדי למנוע משבר דומה לזה שעומד בפני תעשיית הקקאו.
"התערבות ממשלתית, אירועי מזג אוויר והשפעות בלתי צפויות אחרות עשויים להשפיע על שרשרת האספקה של הווניל", ציין פרוסי טומושבה, מנכ"ל איגוד יצואני הווניל של אוגנדה. "מותגי מזון ומשקאות יכולים לייצב את ההיצע שלהם ולהגביר את הגמישות העסקית על ידי רכישת וניל מכל מיני מדינות."
אוגנדה מתגלה כאלטרנטיבה מבטיחה. לפולי הווניל שלה פרופיל טעם דומה לזה של מדגסקר, והאקלים והממשל במדינה יציבים. יתרה מזו, לאוגנדה יש שתי עונות גידול, לפיכך יבול קטן יותר בינואר משלים את יבול הקיץ העיקרי.
"בדומה לקפה או תה או שוקולד, האדמה שבה הם גדלים ושיטות השימור ישפיעו על פרופיל הטעמים של פולי הווניל", הסביר קרייג נילסן, סגן נשיא לקיימות ב-Nielsen-Masey Vanillas. "אוגנדה קרובה מאוד למדגסקר מבחינה גיאוגרפית. פרופיל הטעם של פולי הווניל דומה מאוד לזה של הפולים ממדגסקר, ולמען האמת התחלתי לאהוב את זה קצת יותר, במיוחד בגלידה, כי זה מוסיף קצת תו שוקולדי - חמימות, עומק - לטעם."
ציקלון גאמנה, שהתרחש מוקדם יותר השנה, גרם נזק רב במדגסקר, הרג 18 בני אדם, עקר אלפי עצים והרס חוות וניל. אסון זה החריף את חוסר היציבות הקיימת ממילא בשוק שנגרם מעודף בשנים האחרונות וממדיניות היצוא המשתנה של מדגסקר, בכלל זה הנהגת מחיר יצוא מינימלי לפולי וניל, ולאחר מכן נטישת הנוהג.
תנודתיות כזו מציבה אתגרים רציניים למפיקים. הפתרון, לפי מומחים, טמון בגיוון שרשרת האספקה של הווניל.
"אנחנו לא צריכים להיות קשורים למדגסקר. ישנם אזורים אחרים, במיוחד אוגנדה, שיכולים להתאים לאיכות ולטעם של מדגסקר ולספק אספקה יציבה ועקבית של מוצרים", טען נילסן. "אוגנדה היא באמת מקור חלופי טוב מאוד לווניל, ועלינו לגרום ללקוחות לנסות."
המעבר לקראת רכישת וניל מאזורים מרובים לא רק מפחית סיכונים אלא גם מציג לצרכנים וריאציות עדינות בפרופילי הטעמים ומעשיר את הנוף הקולינרי. על ידי אימוץ אוגנדה וספקים פוטנציאליים אחרים, לתעשיית הווניל יכול להיות עתיד גמיש ורב-תכליתי יותר.