מגה מזון
ניוזלטר מגה מזון
מגה מזון גיליון 68
לעמוד קודם

קריסת ענף המסעדנות בצפון והיעדר מענה ממשלתי

21/07/2024
זמן קריאה: 2.5 דק'

בדיון שהתקיים בוועדה המיוחדת לחיזוק ופיתוח הנגב והגליל, בראשות ח"כ מיכאל ביטון, השתתפו בעלי מסעדות מצפון הארץ שדרשו מהממשלה לסייע להם באמצעות מענקים כדי למנוע את סגירת עסקיהם.

"איפה שיש תיירות יש גם מסעדות, וזה עובד גם להיפך - היכן שיש מסעדות יש גם תיירות. אנחנו מבקשים שיתקנו את הטעות ההיסטורית שמחריגה מסעדות מתחום התיירות, ומתריעים שלתיירים לא יהיה לאן לחזור לאחר המלחמה", אמרה לילך ספיר, מ"מ מנכ"ל איגוד המסעדנות. עוד אמרה, כי בעלי מסעדות שנשענים על רווחים נמוכים אינם יכולים לשרוד בזמן מלחמה, ואת ההלוואות של הקורונה שבעלי המסעדות לקחו בתקופת הקורונה הם עדיין משלמים.

בישיבה עלה, כי ההגדרה של אטרקציה תיירותית נעשית בהתייעצות עם שר התיירות ולפי חוק עידוד השקעות הון, וכי בחוק יש הגדרה נפרדת לבתי אוכל. "בחוק נדרשת הפסקת פעילות של שבוע, ועל פי הוראות פיקוד העורף אין הוראה כזאת למעט ביישובים המפונים", כך אמרה נציגת רשות המיסים בדיון.

ממשרד האוצר נמסר בישיבה, כי המשרד מסתכל על חבל הארץ באופן רוחבי ולא במתן פתרון לבית עסק כזה או אחר.

יעלי, בעלת מסעדת מנדיס בצפת: "המסעדה שלי מספקת אוכל לתיירים. אני רואה פה פקידים ממשרד האוצר שלא מבינים בתיירות, והם חייבים להבין שמסעדות בגליל ובגולן מתבססות על תיירות פנים ותיירות חוץ. העסקים שלנו קורסים. הגולן שומם, בתי הקפה שוממים, צפת שוממה. אין תיירות, ואני מרגישה שהמדינה אטומה. היו לנו 120 עובדים, והיום נשארו 40 שבקושי משלמים להם משכורת. בחודשיים הראשונים קיבלנו סיוע, ומאז כלום. נגמרו לנו החסכונות, ומציעים לנו עכשיו הלוואות שאנחנו לא מעוניינים לקחת."

היו"ר ביטון אמר: "המדינה, במקום לסייע למסעדנים בצפון, תצטרך לשלם דמי אבטלה למאות עובדים מפוטרים, ובנוסף לא תקבל מיסים מהעסקים שנסגרו."

עדי פרץ, בעל בית קפה מטרלו בעין זיון שנסגר זמנית, סיפר: "בית הקפה שלי התבסס על תיירות. המלחמה והמצב משפיעים גם על הספקים שלי, שמהם אני לא קונה כבר חודשים. החלטתי לעצור, כי אני לא יכול לספוג עוד הפסדים."

יקיר זליסיציקי, בעל מסעדה, דרש מהממשלה תוכנית סיוע בטווח של 40-0 ק"מ מהגבול, כפי שנעשה בדרום. "העסקים כבר קרסו כי אין להם תנאי שוק לקיים פעילות עסקית. רשות המיסים מבינה הכול באיחור."

תמר מירסקי מהסוכנות לעסקים קטנים אמרה, כי בטווח של 14 ק"מ מהגבול רואים בבירור שענף המסעדנות נפגע יותר מעסקים אחרים. אין נתונים ספציפיים על מספר המסעדות שנסגרו בצפון, אך מחזורי המע"מ מלמדים שענף המסעדנות בקריסה. עוד נאמר, כי הפגיעה במחזורים של המסעדות בצפון היא כ-30%.

בישיבה השתתפו ח"כ טטיאנה מזרסקי, ח"כ ולדימיר בליאק, ח"כ אלון שוסטר וח"כ יצחק קרויזר שתמכו בשינוי החקיקה המתבקש.

ח"כ בליאק אמר: "אני מלווה את ענף המסעדנות מהיום הראשון שלי בתפקיד. אם צריך לשנות את החוק, צריך לעשות את זה, ואנחנו בוועדת הכספים נעשה את זה. אין טעם לחכות עוד ועוד. לממד הזמן יש משמעות גדולה. אני מצפה מרשות המיסים וממשרד האוצר להביא לנו את התיקון הנדרש."

ח"כ קרויזר הוסיף, כי יש לפצות את כל העסקים בצפון.

היו"ר ביטון קרא למשרד האוצר, למשרד הכלכלה ולמשרד ראש הממשלה, לספק למסעדנים בצפון תוכנית סיוע רחבה, לתקן את ההגדרות לקבלת סל סיוע ולהכליל בתוכו את עסקי המסעדנות. "עשרות מסעדות נסגרות בצפון כי אין תיירות חוץ ואין תיירות פנים; בגלל בירוקרטיה ממשלתית הנשענת על סעיף המגדיר בחוק מסעדנות בנפרד מתיירות, מסעדות בצפון לא מקבלות סיוע מהמדינה. כל הממשלה משתגעת על חקיקת חוקים שאינם רלוונטיים למלחמה, אבל לא מטפלת במה שחשוב - בעסקי המסעדנות בצפון." הוא הודיע שימשיך ללחוץ עד למתן פתרון כולל למסעדנים.

 

 

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן