מגה מזון
ניוזלטר מגה מזון
מגה מזון גיליון 73
לעמוד קודם

הדפסת מזון

נקודת מבט פיזיקלית על הדפסת מזון עתידית בתלת-ממד

04/09/2024
זמן קריאה: 5 דק'

בתוך עולם הקולינריה המתפתח, טכנולוגיית הדפסת מזון בתלת-ממד מתחילה לתפוס את מקומה כגורם משנה כללים. היא מציעה אפשרויות יצירתיות חדשות, הנדסת מזון מותאם אישית ושמירה על קיימות. במאמר מדעי שפורסם לאחרונה בכתב העת Food Physics, הכותבים, מוחמד וסיים ועמיתיו, מציגים היבטים פיזיקליים המניעים את תחום הדפסת המזון ומציעים מבט מעמיק על טכנולוגיה זו, שצפויה לשנות את עתיד התעשייה.

הדפסת מזון בתלת-ממד היא טכנולוגיה שמאפשרת ליצור מבנים קולינריים מורכבים באמצעות שכבות של כל מיני חומרי מזון. בעזרת מדפסות מזון מיוחדות, אפשר ליצור מוצרים אכילים בעיצוב מדויק, בהתאמה אישית לצרכים התזונתיים ובאופן חסכוני במשאבים. הטכנולוגיה משמשת כיום למגוון יישומים, החל בהכנת מנות מותאמות אישית וכלה בהדפסת מזון למטרות רפואיות או למזעור בזבוז מזון.

טכנולוגיית הדפסת מזון בתלת-ממד היא תהליך ייצור מתקדם שבו משתמשים בטכנולוגיה של הדפסה בתלת-ממד ליצירת מנות מזון מדויקות ומורכבות. תהליך זה נשען על עקרונות הייצור התוספתי (Additive Manufacturing), שבו חומרים מבוססי מזון מונחים בשכבות עוקבות, זו על גבי זו, עד ליצירת המוצר המוגמר. הדפסת מזון בתלת-ממד משלבת הנדסה, מדעי חומרים ואומנות הקולינריה.

תהליך הדפסת המזון מתחיל ביצירת מודל דיגיטלי של המנה הרצויה באמצעות תוכנת תכנון בעזרת מחשב (CAD). המודל הדיגיטלי מייצג את המבנה הגאומטרי של המנה, כולל פרטים כגון גובה, רוחב, עובי השכבות וצורת המנה. לאחר מכן החומרים המיועדים להדפסה, כגון מחיות, ג'ל, אבקות או בצקים, מוכנים לטעינה במדפסת. במהלך ההדפסה החומרים מוזרמים או מוצקים לפי תכנון מראש, תוך כדי שליטה על טמפרטורה, לחץ ותנאים נוספים כדי להבטיח את יציבות המנה ואיכותה.

לפיזיקה יש תפקיד מרכזי בהבנת התהליכים והפרמטרים שמשפיעים על הדפסת מזון בתלת-ממד. הבנה מעמיקה של ההיבטים הפיזיקליים כגון צמיגות, ריאולוגיה, מתח פנים והשפעות חום, חיונית להצלחת התהליך ולהשגת מוצרים סופיים יציבים, מדויקים ובעלי מרקם וטעם איכותיים.

צמיגות היא המידה שבה החומר מתנגד לזרימה, כלומר רמת החיכוך הפנימי בתוך הנוזל. בתחום הדפסת מזון, הצמיגות היא גורם קריטי המשפיע על יכולת ההדפסה של החומרים. חומרי מזון בעלי צמיגות נמוכה זורמים ביתר קלות ומאפשרים יצירת שכבות חלקות ודקות, אך אם הצמיגות נמוכה מדי, ייתכן שהחומר לא ישמור על צורתו לאחר ההדפסה. מצד שני, חומרים עם צמיגות גבוהה עשויים להיות קשים יותר להזרמה דרך פיית המדפסת, אך הם עשויים לספק יציבות גבוהה יותר במבנה המודפס.

ריאולוגיה היא מדע החוקר את ההתנהגות של חומרים זורמים, במיוחד בתגובה לכוחות גזירה ולחץ. בתחום הדפסת המזון בתלת-ממד, הבנה של התכונות הריאולוגיות של חומרי ההדפסה חיונית להשגת תוצאה מוצלחת. חומרים בעלי תכונות ריאולוגיות מתאימות יאפשרו זרימה חלקה במהלך ההדפסה ושמירה על צורת המבנה המודפס לאחר סיום התהליך. תכונות כגון אלסטיות (elasticity) ודלילות (shear-thinning behavior) משפיעות על יכולת החומר ליצור שכבות עמידות ולהתחבר באופן מיטבי לשכבות הקודמות.

מתח פנים הוא הכוח שמאפשר למשטח של נוזל להתנגד להתפשטות ולשמור על צורתו. בתחום הדפסת מזון, מתח הפנים משפיע על היכולת של החומר לשמור על צורתו לאחר ההדפסה, במיוחד במקרים שבהם יש ליצור מבנים מורכבים או פרטים קטנים ועדינים. ניהול נכון של מתח הפנים מאפשר ליצור שכבות חלקות ויציבות, ומונע קריסה או התפשטות בלתי רצויה של החומר על פני השכבות הקודמות.

השפעות של חום הן גורם מכריע נוסף בהדפסת מזון בתלת-ממד. תהליך ההדפסה עשוי לכלול חימום, המסת חומרים, בישול או קירור במהלך ההדפסה ואחריה. התהליכים התרמיים משפיעים על מרקם המזון, טעמו והמבנה הפנימי שלו. לדוגמה, שוקולד זקוק לחימום עדין להמסתו ולהדפסתו, ולאחר מכן לקירור מהיר כדי שישמור על צורתו. לעומת זאת בשר מצריך לעיתים קרובות חימום במהלך ההדפסה כדי להגיע לבישול הרצוי.

שליטה מדויקת בטמפרטורה במהלך ההדפסה חיונית לשמירה על עקביות החומר ואיכותו. החום משפיע גם על תכונות החומר, כגון כושר הקירור או ההתקשות, ולכן חשוב מאוד לבחור את הטמפרטורה המתאימה במהלך התהליך.

השפעות החום על חומרי מזון במהלך הדפסה רבות ובעלות משמעות. תחום ההדפסה בתלת-ממד נדרש להתחשב בהשפעות התרמיות על החומרים כדי לשמור על היציבות של מרקם המזון, טעמו ואיכותו התזונתית. חימום יתר עלול לגרום פגיעה בטעם המזון, איבוד ערכים תזונתיים חיוניים ושינוי מרקם. מצד שני, חימום שאינו מספק עשוי להביא לאי-השלמה של תהליך הבישול ולסיכון בריאותי.

אם כן הדפסת מזון בתלת-ממד מצריכה הבנה מעמיקה של תהליכי העברת החום והתגובה התרמית של החומרים למיניהם. שימוש מדויק בחום מאפשר לשמור על איכות המזון המודפס, להבטיח יציבות מבנית ולשמר את התכונות האורגנו-לפטיות (כגון טעם וריח) של המזון.

להדפסת מזון בתלת-ממד יש מספר יתרונות בעלי משמעות:

  1. התאמה אישית: הטכנולוגיה מאפשרת ליצור מנות מותאמות אישית ברמת דיוק גבוהה, כולל שליטה בערכים תזונתיים, בצורת המנה ובמרקם. אפשר להכין מנות המותאמות לצרכים תזונתיים ספציפיים כגון מנות דלות סוכר או עשירות בחלבון.
  2. קיימות והפחתת בזבוז מזון: באמצעות הדפסה מדויקת אפשר להפיק מנות במידות רצויות, והדבר מפחית מאוד את כמות הפסולת. כמו כן אפשר להשתמש בחומרי גלם שייתכן שלא היו בשימוש בשיטות הייצור המסורתיות.
  3. יצירתיות בלתי מוגבלת: הדפסת מזון מאפשרת ליצור מבנים גאומטריים מורכבים ויצירות אמנות קולינריות שאינן מתאפשרות בשיטות הכנה מסורתיות. שפים יכולים לעצב מנות בצורה חדשה, ליצור טעמים ומרקמים חדשניים ולספק חוויות קולינריות שלא היו קיימות עד כה.
  4. ייצור מהיר ומדויק: בתנאים הנכונים, מדפסות מזון מסוגלות להפיק מנות מדויקות בתוך זמן קצר. הדבר מקל את הייצור ההמוני של מנות מורכבות תוך שמירה על אחידות ואיכות גבוהה.

 

אתגרים בהדפסת מזון בתלת-ממד

הדפסת מזון בתלת-ממד מתמודדת גם עם מספר אתגרים. אחד האתגרים העיקריים הוא הצורך לפתח חומרים חדשים שמתאימים להדפסה, לשליטה מדויקת בתנאי ההדפסה כגון טמפרטורה ולחץ ושמירה על יציבות המבנה המודפס לאורך זמן.

בעתיד ייתכן שנראה פיתוחים נוספים בתחום שיאפשרו ייצור מזון בתנאים קיצוניים כגון בחלל או באזורים מבודדים, וכן שילוב טכנולוגיות חדשות שיאפשרו הדפסת מזון ברמת דיוק גבוהה יותר עם דגש בערכים תזונתיים ובשמירה על איכות המזון.

הדפסת מזון בתלת-ממד פותחת אופקים חדשים בתחום המזון ומשנה את הדרך שבה אנו חושבים על יצירה, צריכה ושימור מזון. מדובר בטכנולוגיה שצפויה להוביל מהפכה אמיתית בתעשיית המזון העולמית בשנים הקרובות.

אחד היתרונות המרכזיים של הדפסת מזון בתלת-ממד הוא היכולת לייצר מזון מותאם אישית ברמה גבוהה של דיוק, תוך שליטה ברכיבים התזונתיים ובצורת המנה. הטכנולוגיה יכולה לשמש, למשל, להכנת מנות מיוחדות לאנשים עם צרכים תזונתיים ייחודיים כגון חולי סוכרת או ספורטאים.

האתגרים המרכזיים בתחום הם למשל הצורך לפתח חומרים בעלי תכונות ריאולוגיות מתאימות להדפסה ולשמירה על יציבות מבנית לאחר ההדפסה וכן שליטה בתהליכי החימום והקירור במהלך ההדפסה, המשפיעים על המרקם, הטעם והבטיחות של המזון.

כיוונים לעתיד

תחום הדפסת המזון בתלת-ממד נמצא בהתפתחות מהירה, והמחקר הפיזיקלי מציע אפשרויות לשיפור ממשי של תהליכי ההדפסה והחומרים. בעתיד נוכל לראות פיתוחים נוספים שיאפשרו הדפסה של מבנים מורכבים יותר, עם שליטה מדויקת בתכונות הטקסטורה והטעם של המזון המודפס. כמו כן ייתכן שנראה יישומים חדשים של הטכנולוגיה במצבי חירום או באזורים שבהם קשה להשיג מזון.

לסיכום, הדפסת מזון בתלת-ממד היא טכנולוגיה מתקדמת שצפויה לשנות את הדרך שבה אנו מייצרים וצורכים מזון. באמצעות שילוב של מדע הפיזיקה עם הנדסת מזון, אפשר להפיק תועלות רבות, החל בהתאמה אישית של מזון וכלה בהפחתת בזבוז ובשיפור הקיימות. העתיד כבר כאן, והדפסת המזון בתלת-ממד מציעה הצצה אל האפשרויות האינסופיות שממתינות לנו מעבר לפינה.


הכתבה מבוססת על המאמר האקדמי Waseem, Muhammad, Asad Ullah Tahir, and Yaqoob Majeed. "Printing the future of food: The physics perspective on 3D food printing" Food Physics 1 (2024): 100003.

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן