בחירות בריאות לארוחות חג
ראש השנה מתאפיין בארוחות חג מסורתיות ומגוונות. בין שאנחנו מארחים ובין שאנחנו אורחים, איך אפשר לשלב את כל טוב החג ועדיין לשמור על תזונה מאוזנת? איך לעבור את החג בשלום תוך שמירה על בריאות הגוף והנפש?
כדאי לתכנן מראש ולהבין את הצרכים האישיים לפני שמתחילים בארוחות החג. הכנה נכונה מאפשרת לנו לאזן את הארוחות באופן שתהיה לפחות ארוחה אחת קלה יותר, שעדיין תרגיש חגיגית, אך לא תכביד.
מזונות מסורתיים לראש השנה
ראש השנה מאופיין במאכלים סמליים כגון דגים, תפוחים בדבש ורימונים, שלכל אחד מהם יתרונות תזונתיים לצד משמעות רוחנית.
דגים - סמל לשפע ותזונה בריאה: דגים הם מרכיב עיקרי במאכלי החג. הם לא רק מסמלים את השאיפה לשפע אלא גם משמשים מקור מצוין לחומרים מזינים. בדגי ים כגון סלמון ובקלה יש אומגה 3, מינרלים חיוניים ושומנים בלתי רוויים שמסייעים לשיפור בריאות הלב והמוח. כדי להימנע מהגברת הערך הקלורי, מומלץ לצלות, לבשל או לאפות את הדגים, ולהשתמש בכמות מוגבלת של שמן ותבלינים טבעיים.
תפוח בדבש - מתוק ובריא: תפוח הוא פרי עשיר בוויטמינים, בהם ויטמין C שתומך במערכת החיסונית. בשילוב עם דבש, מתקבלת מנה טעימה וסמלית של תקווה לשנה מתוקה. כדי לשמור על צריכת דבש מתונה, אפשר להכין צנצנות אישיות לכל סועד.
רימון - פרי הבריאות: הרימון מסמל את הפוריות והשפע, והוא עמוס בערכים תזונתיים, כולל סיבים, ויטמינים ונוגדי חמצון. שילוב של גרגרי רימון בארוחות עשוי להוסיף לא רק צבע וטעם אלא גם לשמש כתוספת בריאה וקלה. לדוגמה, אפשר להכין קינוח קליל הכולל גרגרי רימון עם מעט סומסום.
עצות לחג מאוזן ובריא
- אל תגיעו לארוחת החג רעבים. פזרו ארוחות קטנות לאורך היום כדי להימנע מהתנפלות על השולחן.
- בחרו לטעום את המנות הייחודיות לחג, וותרו על מזונות מוכרים מהשגרה היומית.
- העדיפו מים או משקאות דלי קלוריות על פני משקאות ממותקים, והגבילו את צריכת האלכוהול למשקה אחד.
- ותרו על מזון מטוגן ובחרו ירקות טריים, מבושלים או צלויים כדי לשמור על הארוחה קלה ובריאה.
ביום כיפור לא יורדים במשקל
למרות הציפייה שצום יום הכיפורים יסייע להורדה במשקל, האמת היא שהארוחות הגדולות לפני הצום ואחריו משלימות את הקלוריות שאבדו, והירידה במשקל היא בעיקר תוצאה של איבוד נוזלים. לכן אין לצום השפעה של ממש על שריפת שומן.
למרות שקשה להימנע מאכילת המאכלים המסורתיים והטעימים של החג, אפשר לשמור על אורח חיים בריא גם בזמן החגים. אם אכלתם יותר מהמתוכנן, חזרו לתזונה מאוזנת לאחר החג.
מתכון לדג ברוטב רימונים
מצרכים ל-4 מנות (מנה = מנת חלבון בשר + מנת שומן):
- 4 פרוסות פילה דניס (800 גרם)
- 4 כפות רכז רימונים
- 4 כפיות שמן זית
- מיץ מלימון שלם
- 3 שיני שום פרוסות דק
- צרור גבעולי טימין
- צרור כוסברה/פטרוזיליה
הכנה:
- מחממים תנור ל־180 מעלות.
- מערבבים בקערה רכז רימונים, שמן זית ומיץ לימון.
- מניחים את פרוסות הדגים בתבנית מרופדת בנייר אפייה כשהעור כלפי מטה, ושופכים עליהן את המרינדה.
- מפזרים מעל הדגים את פרוסות השום, הטימין והכוסברה/פטרוזיליה.
- אופים כ־15 דקות. כדאי להרטיב את פרוסות הדג עם הרוטב פעם או פעמיים במהלך האפייה. יש להימנע מאפיית יתר שתייבש את הדג.
דג ברוטב רימונים באדיבות חלי ממן. צילום: יחסי ציבור
סלט מלפפונים וצנוניות
מצרכים (ל־6 מנות):
- 5 מלפפונים בינוניים פרוסים לפרוסות דקות
- 8 צנוניות פרוסות לפרוסות דקות
- 3 ראשי בצל ירוק קצוצים דק (החלק הלבן והירוק)
- 2 כפות שמיר קצוץ
- מיץ מחצי לימון
- 2 כפות חומץ
- כף שמן זית
- מלח ופלפל לפי הטעם
הכנה:
- מערבבים את כל הרכיבים ומתקנים את התיבול.
- רצוי לתת לסלט לעמוד כמה שעות לפני ההגשה.
סלט מלפפונים וצנון באדיבות חלי ממן. צילום: יחסי ציבור
סלט תפוח ונבטים
מצרכים ל-4 מנות (מנה = מנת שומן):
- חבילת נבטים סינים שטופים
- 1/2 קולרבי חתוך לגפרורים
- גזר חתוך לגפרורים
- תפוח ירוק חתוך לגפרורים
- צרור עירית קצוצה
- 20 בוטנים קצוצים
- 3 כפות גרגרי רימון לפיזור על הסלט
מצרכים לרוטב:
- כפית שמן שומשום
- כפית שמן זית
- כף רוטב סויה
- מיץ מחצי לימון
- מעט מלח, פלפל
הכנה:
- מניחים את כל רכיבי הסלט בקערה גדולה. מערבבים את רכיבי הרוטב בצנצנת.
- לפני ההגשה שופכים את הרוטב מעל הסלט, מפזרים את גרגירי הרימון ומערבבים היטב.
סלט תפוחים ונבטים באדיבות חלי ממן. צילום: יחסי ציבור
קינוח דובשניות וקרם גבינה
מצרכים ל-4 כוסות קינוח אישיות (כוס = מנת פחמימה + חלבון גבינה):
לשכבות הפירורים:
- 100 גרם דובשניות
- חצי כפית קינמון טחון
- מצרכים לקרם גבינה:
- 250 גרם גבינה לבנה 5%
- 1/2 חבילת אינסטנט פודינג וניל
- כוס חלב 1%
- רכז רימונים לזילוף ולקישוט
הכנה:
- מרסקים את הדובשניות במג'ימיקס (או ביד) לפירורים דקים, אך לא יותר מדי. מוסיפים קינמון.
- מכינים את קרם הגבינה: מערבבים בקערה פודינג עם חלב, ומניחים בצד ל־10 דקות, עד שהתערובת נעשית סמיכה.
- מוסיפים את הגבינה ומערבבים היטב. אפשר להוסיף רבע כפית תמצית וניל.
- מרכיבים את שכבות הקינוח בכוסות: כף שכבת פירורי דובשניות, מעליה כף גדושה של קרם, מעליה עוד כף של פירורי דובשניות ומסיימים עם כף גדושה של קרם.
- מאחסנים במקרר עד להגשה. רצוי להכין לפחות שעתיים מראש.
- לפני ההגשה מזלפים על כל כוס כפית רכז רימונים.
קינוח דובשניות וקרם גבינה באדיבות חלי ממן. צילום: יחסי ציבור
הטיפים והמתכונים באדיבות חלי ממן, רשת תמיכה לאורח חיים בריא.
תפוח ודבש, חלי ממן. צילום: יחסי ציבור