מגה מזון
ניוזלטר מגה מזון
מגה מזון גיליון 76
לעמוד קודם

נתוני צריכה של מאכלי החג

משרד החקלאות וביטחון המזון מפרסם את נתוני הצריכה של המאכלים המאפיינים את ראש השנה וסוכות: דגים, בשר בקר, עוף, רימונים, תפוחי עץ ויין

06/10/2024
זמן קריאה: 0.5 דק'

דגים

משרד החקלאות וביטחון המזון מעודד את ציבור הצרכנים לצרוך בתקופת החגים דג טרי, בריא וישראלי.

בשבוע הקניות לקראת ראש השנה (שבעה ימים לפני ערב החג) ניכר גידול של כ-42% בכמות צריכת הדגים ברשתות השיווק לעומת שבוע ממוצע בימות השנה. הדגים המובילים במכירות ברשתות השיווק בתקופת החג הם אמנון וסלמון. צריכת האמנון היא 39% וצריכת הסלמון היא 35%. במקום השלישי קרפיון עם כ-4%, ובמקום הרביעי דניס עם כ-3% מסך צריכת הדגים בשבוע הקניות לחג.

אספקת דגי המאכל בישראל עלתה ב-57% בשנים 2023-2013. בשנת 2023 הייתה האספקה 75 אלף טונות דגים (במונחי דג אכיל) לעומת 48 אלף טונות בשנת 2013. כ-92% מהדגים הנצרכים בישראל, שהם כ-69 אלף טונות, מיובאים, רובם קפואים. השאר, כ-6,000 טונות, מקורם בייצור מקומי. אלו דגים טריים בלבד.

הייצור המקומי של דגים נחלק לשלושה מקורות: בריכות דגים - כ-81%, דיג בים התיכון ובכנרת - כ-13% וחקלאות ימית - כ-6%.

בישראל הצריכה הממוצעת לנפש נכון לשנת 2023 היא כ-8 ק"ג בשנה במונחי דג אכיל (מוערכים ב-150 גרם בשבוע), שהם כ-20 ק"ג בשנה במונחי דג שלם, מעט מתחת לממוצע העולמי שנאמד ב-20.8 ק"ג לנפש. 29% מכמות זו הם דגים טריים. על פי נתוני ה-OECD-FAO, באסיה הצריכה הממוצעת בשנים 2023-2021 הייתה 24.7 ק"ג לנפש בשנה, באפריקה - 9.6 ק"ג לנפש בשנה, ביבשת אמריקה - 16.7 ק"ג, ובאירופה הייתה הצריכה הממוצעת 20.9 ק"ג לנפש בשנה במונחי דג שלם.

 

בשר

צריכת בשר עוף בישראל היא מהגבוהות בעולם, ולקראת ראש השנה עולה ב-30% בערך. מנתוני משרד החקלאות עולה, כי האספקה הישראלית לנפש בשנת 2023 הייתה 17.7 ק"ג בשר בקר בממוצע (טרי וקפוא). מדובר בירידה של כ-12% מהשנה הקודמת. בשנת 2023 נאמד היצע הבשר ב-172 אלף טונות בשר.

את הבשר שנצרך בישראל אפשר לחלק לשלוש קטגוריות עיקריות: בשר טרי שנשחט בישראל (43%), בשר מצונן מיבוא (17%) ובשר קפוא מיבוא (40%). שני האחרונים מגיעים לישראל לאחר שחיטה בחו"ל. בשבוע הקניות לקראת ראש השנה נצפית עלייה בביקוש ובצריכה של כ-54% בהשוואה לכמות הבשר הממוצעת הנמכרת ברשתות השיווק בשאר ימות השנה.

בשנים האחרונות נעשו מספר רפורמות לטובת הגדלת היקפי היבוא של בשר שחוט לישראל. האחת, פתיחת יבוא בשר טרי ומצונן ממדינות נוספות באירופה לישראל כגון פולין ואירלנד. הרפורמה השנייה היא הארכת חיי המדף של הבשר הטרי המצונן המאפשר יבוא ממדינות רחוקות, והאחרונה החלה במחצית השנייה של שנת 2022, שבה הוסר כליל המכס על יבוא בשר מצונן.

לעומת ישראל, שבה ממוצע הצריכה השנתי הוא 17.7 ק"ג, הצריכה במדינות ה-OECD היא 13.8 ק"ג לנפש בממוצע. המדינות המובילות בעולם בצריכת בשר בקר הן ארגנטינה עם 30.8 ק"ג לנפש, ארה"ב עם 25.2 ק"ג לנפש ומדינות צפון אמריקה עם צריכה של 24.4 ק"ג לנפש.

עוף

כיום, בענף העוף המקומי (פטם) פועלים כ-590 מגדלים. לפי ניתוח של נתוני מכירות ברשתות השיווק בשנת 2023, בשבוע הקניות לקראת ראש השנה, צריכת העוף עולה ב-30% בערך לעומת שבוע ממוצע בשאר ימות השנה.

צריכת העוף בישראל היא בין הגבוהות בעולם - 49 ק"ג לנפש בשנה - ואף גבוהה יותר מממוצע המדינות המפותחות, שנאמד ב-21.9 ק"ג לנפש בשנה על פי נתוני ה-OECD. למרות זאת, צריכת העוף לנפש במדינות המפותחות גבוהה יותר מהממוצע העולמי, שהוא 20.9 ק"ג לנפש בשנה בלבד. את המקומות הראשונים לצד ישראל חולקות ארה"ב עם צריכה של 35.7 ק"ג לנפש, פרו עם 33 ק"ג לנפש ואוסטרליה עם 30.3 ק"ג לנפש.

 

רימונים

על פי נתוני משרד החקלאות, יבול הרימונים בעונת 2025/2024 מוערך ב-40,000 טונות. במשך שנים רבות התרכז ענף הרימונים בעיקר בשיווק רימונים שלמים בתקופת חגי תשרי, והיקפו היה מצומצם - 3,500 דונם. לפני כעשרים שנה פיתח מנהל המחקר החקלאי (מכון וולקני) במשרד החקלאות מכונת פריטת רימונים שאפשרה עדנה מחודשת לפרי והגשה של גרגרי רימון מוכנים לאכילה. בעקבותיה החלה תעשייה של מוצרים כגון מיץ טבעי, שיכר, מוצרי יוגורט, גלידה, שמן, מוצרי קוסמטיקה ועוד.

עם עליית הביקוש לרימון בארץ ובעולם ושילוב של זנים חדשים, הורחבו הנטיעות בשנים 2003 עד 2012 במידה רבה. בשנים האחרונות, עקב ירידה ברווחיות, ישנן עקירות של מטעים, בעיקר במשקים משפחתיים. נכון לשנת 2022, בענף כ-18,000 דונם מטעים מניבי פרי וכ-1,000 דונם מטעים צעירים המעובדים על ידי כ-200 מגדלים ברחבי הארץ.

כיום משווקים רימונים בשלמותם או כגרגרים באריזות החוסכות את עבודת הקילוף. הם משווקים גם בצורה של מיץ טבעי, משקאות אלכוהוליים, גלידות ואף כמוצרי בריאות וקוסמטיקה.

לפרי ערך בריאותי גבוה. הוא מכיל נוגדי חמצון, ויטמין C וברזל בכמויות גבוהות. הזנים העיקריים הם "עמק" (ורוד), "עכו" ו"שני" (אדומים) - מוקדמים בעונה (אוגוסט-ספטמבר); ו-"וונדרפול" (חמוץ-מתוק וגדול) - זן אפיל (זן מאוחר) שאת פירותיו אפשר למצוא על המדפים עד סוף החורף והאביב. בשנים האחרונות החלה נטיעת הזן "נטע", זן בכיר מאוד המבשיל כבר בסוף חודש יולי. הוא נרשם כפטנט ופותח על ידי ד"ר דורון הולנד וצוותו מתחנת הניסיונות נווה יער במכון וולקני.

אפשר לראות גידול רב במכירת רימונים ברשתות השיווק בשבוע לפני ערב החג. הכמות הנמכרת של רימונים בשבוע זה היא כ-18% מהכמות הנמכרת בשנה כולה. אספקת רימונים לנפש בישראל היא ארבעה ק"ג רימונים בשנה, כולל תוצרי רימון כגון מיץ רימונים.

תפוחי עץ

על פי נתוני משרד החקלאות, בישראל כ-25,000 דונם מטעי תפוחים נושאי פרי. היבול של שנת 2023 היה כ-92 אלף טונות, והערכת היבול לעונת 2024 היא 85 אלף טונות. ישראלי ממוצע אוכל בשנה 13.6 ק"ג תפוחי עץ. בשבוע הקניות לחג צורכים 77% יותר תפוחים מאשר בשבוע ממוצע בשנה. הזנים העיקריים הם "סמיט" (ירוק), "חרמון סטרקינג" (אדום), "מוזהב" (צהוב), "פינק קריספי" (ורוד-ירוק) ו"גאלה" (אדום).

הייצור השנתי העולמי של תפוחים לשנת 2024 מוערך ב-83.7 מיליון טונות. המדינות העיקריות שמגדלות תפוחים הן סין (45 מיליון טונות לשנה), האיחוד האירופי (12.2 מיליון טונות לשנה), ארה"ב (חמישה מיליון טונות לשנה) וטורקיה (4.9 מיליון טונות לשנה).

ככלל, תפוחים אוהבים קור, לכן ישראל נמצאת בשולי האזורים המתאימים לגידול תפוחים. הרוב המכריע, כ-90% מהתפוחים בישראל, מגודל בצפון, בהרי הגליל והגולן, בגבהים של לפחות 600 מטר. יבוא התפוחים לישראל בשנת 2023 הסתכם ב-38 אלף טונות, שהגיעו בעיקר מארה"ב, מאיטליה ומצרפת.

 

יין

מניתוח החטיבה למחקר, אסטרטגיה וכלכלה עולה, כי הישראלי הממוצע צורך כשישה ליטרים של יין בשנה. זה נתון נמוך בהשוואה למדינות העולם, בפרט מדינות אירופה וארה"ב. לשם השוואה, בצרפת צריכת היין היא כ-46 ליטרים בשנה. בפורטוגל, שיאנית העולם בצריכת יין לנפש, הנתון הוא כ-51 ליטרים. לצרכן הישראלי אין העדפה מובהקת בין יין אדום ללבן, אולם במרוצת השנים ניכרת מגמת עלייה בצריכת היין הלבן בישראל, ונצפית מגמת עלייה בנטיעות של זני יין לבנים. נרשמה גם מגמת עלייה בצריכת יינות מבעבעים התואמת את המגמה העולמית.

בישראל מגדלים כ-50 אלף טונות של ענבי יין בשנה על שטח של כ-65 אלף דונם. ייצור היין הישראלי הוא כ-42 מיליון בקבוקי יין בשנה וכ-11 מיליון בקבוקי תירוש. ב-70% מהכרמים בישראל נטועים זני ענבים אדומים. הפופולריים ביותר הם קברנה סוביניון, קריניאן ומרלו.

היין הישראלי אינו רק נאה בעינינו אלא גם בעיני אחרים: מספר יינות ישראלים זכו במדליות, כולל מדליות זהב, בתחרויות יין בינלאומיות. בעשור האחרון גדל היצוא של יין ישראלי למדינות העולם והסתכם נכון לשנת 2022 ב-170 מיליון שקלים. ארה"ב היא יעד היצוא הגדול ביותר בענף זה. בין השאר ישראל מייצאת יין לצרפת, לבריטניה, לקנדה ולגרמניה.

משרד החקלאות וביטחון המזון מעודד את ציבור הצרכנים לצרוך יין ישראלי בתקופת החג.

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן