מים במקום שומן
חברת MicroLub פיתחה טכנולוגיה חדשנית להפחתת שומן במזון בלי להתפשר על הטעם והמרקם
בשנים האחרונות, טכנולוגיה בתחום המזון זוכה לתשומת לב רבה בזכות שילוב כלים חדשניים המסייעים לפתח מזונות בריאים יותר בלי להתפשר על טעם ומרקם. אחד הפרויקטים המובילים בתחום זה הוא של חברת הסטארטאפ MicroLub, שמפתחת טכנולוגיה פורצת דרך להחלפת שמנים ושומנים במים תוך שימור תחושת העושר והקרמיות של המזון. החברה, אשר הוקמה באוניברסיטת לידס באנגליה, הצליחה לגייס לאחרונה 4.2 מיליון אירו להשקעה כדי להאיץ את תהליך המסחור של הטכנולוגיה הייחודית שלה.
בזמן שבו המודעות לבריאות הציבורית הולכת וגוברת, בעיית ההשמנה העולמית עולה לכותרות יותר מתמיד. השפעותיה כוללות עלייה במחלות כרוניות כגון סוכרת, מחלות לב ומחלות כלי דם, וכן לחץ על מערכות הבריאות במדינות רבות. מנתונים עדכניים עולה, כי יותר ממחצית מהאוכלוסייה העולמית עלולה לסבול מהשמנת יתר בעשור הקרוב. מצב זה מחייב את תעשיית המזון למצוא פתרונות חדשניים שיסייעו להפחית את כמות השומן והקלוריות במזון בלי לוותר על תכונות אחרות שהצרכנים מצפים להן במזון שהם רוכשים.
אחת הדרכים המקובלות להפחתת כמות השומן במזון היא החלפת שמנים ברכיבים דלי קלוריות, אלא שלעיתים קרובות גישה זו פוגעת בטעם ובמרקם שהצרכנים מכירים ואוהבים. מוצרי מזון דלי שומן נוטים להיות פחות אטרקטיביים, ולעיתים אף בעלי טעם או מרקם פחות משכנעים. לפיכך צרכנים בדרך כלל לא יבחרו בהם אלא אם כן הם מתאימים לצרכים בריאותיים ספציפיים.
לשמור על הטעם ובמרקם
לתוך מציאות זו נולדה חברת MicroLub, מתוך הבנה עמוקה כי כדי לפתח מזונות דלי קלוריות שיכבשו את שוק הצרכנים הרחב, יש לשמור על מרקם, הטעם ותחושת הקרמיות המאפיינת מזון עתיר שומן. טכנולוגיית השומן המוחלף שפיתחה נועדה לאפשר למזון להעניק לצרכן את תחושת העושר והמלאות של שומן, תוך שהיא מבוססת על שימוש בחלבונים ייחודיים המאפשרים ליצור מבנים (scaffolds) ממים וחלבון. מבנים אלה מצופים פוליסכרידים המעניקים תחושת שומניות בלי כמות הקלוריות של שומן.
בניגוד לשיטות מסורתיות להפחתת קלוריות במזון, אשר בדרך כלל משפיעות על הטעם והמרקם, MicroLub מיישמת חלבונים מתקדמים ליצירת מרקם משכנע של שומן מלא. הדבר מתבצע באמצעות מערכות חלבונים ייחודיות כדי לשפר את תכונות המזון בלי לאבד את התחושה בפה. יישומי הטכנולוגיה מגוונים וכוללים מוצרי חלב דלי שומן, מוצרים אפויים ומוצרים מבוססי צמחים - תחום שבו הביקוש למוצרים בריאים אך טעימים גדל במהירות.
פיתוח זה הוא מענה לצורך אמיתי ובלתי פתור בשוק, שבו מצד אחד גוברת הדרישה למוצרים דלי שומן ובריאים יותר, ומצד שני הצרכנים אינם מוכנים להתפשר על חוויית האכילה. הטכנולוגיה של MicroLub מבטיחה כי תעשיית המזון תוכל לשפר את ערכי התזונה במוצריה, ועדיין לשמור על הטעמים והמרקם שהצרכנים מצפים להם.
השקעה של 4.2 מיליון אירו
הטכנולוגיה החדשנית של חברת MicroLub מושכת את תשומת הלב של משקיעים רבים בתעשיית המזון, שמכירים בפוטנציאל הגלובלי של החברה ליצור שינוי ממשי בתחום. שניים מהגורמים שהשקיעו בחברה הם קרן Northern Gritstone וקרן Northern Powerhouse II, המוכרות בתמיכתן בפרויקטים טכנולוגיים פורצי דרך. משקיעים אלו רואים ב-MicroLub לא רק פתרון טכנולוגי אלא אפשרות לרווחיות ארוכת טווח בשוק המזון הבריא, וזאת מתוך הבנה כי לחברה טכנולוגיה אשר יכולה להיות פריצת דרך במאמצים העולמיים להפחתת צריכת שומן ולשיפור איכות המזון.
ההשקעה הזו, של 4.2 מיליון אירו, נועדה לאפשר ל-MicroLub להרחיב את קווי הייצור שלה כדי שתוכל לעמוד בביקוש הגובר למוצריה ולהיכנס לשווקים חדשים, שבהם עולה הביקוש למזון בריא ודל שומן. החברה מתכננת להשתמש במימון גם כדי להמשיך ולפתח את הטכנולוגיה שלה, לשפר את יכולות הייצור ולהוזיל את העלויות.
לשמור על ערכים תזונתיים
מלבד הרחבת השווקים, MicroLub שמה לעצמה למטרה לקדם חדשנות בתחום המוצרים דלי הקלוריות, עם דגש במזונות בעלי ערכים תזונתיים גבוהים כגון חלבונים איכותיים, מינרלים וויטמינים. הטכנולוגיה שלהם, אשר מחקה את התחושה השומנית במזון עתיר קלוריות, עשויה לעורר עניין רב בקרב יצרני מזון המעוניינים להציע מוצרים בריאים יותר בלי לוותר על מאפייני טעם ומרקם עשירים. MicroLub רואה את עצמה כשחקנית מפתח בטרנד הבריאות העולמי, ומציעה פתרון שמזמין שיתופי פעולה נרחבים עם יצרנים בינלאומיים ומקומיים כאחד.
MicroLub מצטרפת לחברות המובילות את המאבק העולמי לצמצום צריכת שומן במזון תוך שמירה על איכות קולינרית גבוהה. החברה מתמודדת עם מספר אתגרים בשוק הצומח של מזון מופחת שומן, בהם שמירה על תחושת הטעם והמרקם במזון, הפחתת כמויות השומן בלי לאבד את חוויית האכילה והפיכת הטכנולוגיה שלה לבת השגה וכדאית מבחינה כלכלית. כיוון שתעשיית המזון דוגלת במסורת של ייצור וצריכה, הצגת טכנולוגיה חדשנית עשויה לעורר עניין, אך גם התנגדות ראשונית, בשל החשש משינוי עמוק בשרשרת האספקה.
האפשרויות שמציעה MicroLub מרחיבות את תחום המזון הבריא: היא מציעה יישום טכנולוגיה במגוון רחב של מוצרים כגון מוצרי חלב, מוצרי מאפה, תחליפי בשר מבוססי צמחים ואפילו מזון לתינוקות. עם העלייה במודעות לבריאות ולרווחת הצרכן, יצרני מזון רבים מחפשים פתרונות דלי קלוריות בעלי ערך תזונתי מוגבר. הצלחת החברה עשויה לתרום רבות למאבק במגפת ההשמנה הגלובלית ולאפשר לצרכנים לבחור מוצרים דלי שומן ללא ויתור על איכות או הנאה קולינרית.
במבט קדימה, MicroLub מכוונת להרחיב את נתח השוק שלה גם לארצות הברית, אירופה ואסיה, שם צריכת מזון בריא נמצאת במגמת עלייה, תוך התמקדות בפיתוח שיתופי פעולה אסטרטגיים עם חברות מזון בינלאומיות ויצרנים מקומיים. באמצעות הטכנולוגיה שלהם, החברה מקווה להרחיב את השפעתה ולתרום לשינוי ארוך טווח בתעשיית המזון הבינלאומית. הדבר יאפשר לאנשים בכל העולם גישה למוצרים בריאים ואיכותיים יותר.