מגה מזון
ניוזלטר מגה מזון
מגה מזון גיליון 87
לעמוד קודם

יבוא משקאות משכרים

הסמכויות בנושא יבוא משקאות משכרים עברו ב-1.2.2025 ממשרד הכלכלה לשירות המזון במשרד הבריאות. לפניכם מידע רלוונטי, ובכללו התקנות ומידע על אופן ההתנהלות עם משרד הבריאות בכל הנוגע ליבוא משקאות משכרים

17/02/2025
זמן קריאה: 7 דק'

כדי לייבא מוצרי משקאות משכרים למדינת ישראל, על היבואן להיות רשום במרשם היבואנים של שירות המזון הארצי כיבואן משקאות משכרים. זה מרשם נפרד מזה של יבואני מזון. על היבואן לבצע רישום לפורטל שירות המזון הארצי כדי שיוכל לבצע את הפעולות הנדרשות בתהליך היבוא.

יצוין כי כל יבואן משקאות משכרים שהיה רשום במשרד הכלכלה ערב מעבר הסמכויות, נרשם אוטומטית ברישום ראשוני כיבואן משקאות משכרים במשרד הבריאות. כדי להשלים את התהליך יש להירשם גם באמצעות הפורטל.

יבואנים שכבר רשומים במשרד הבריאות כיבואני מזון בעלי ח.פ זהה לח.פ יבואן המשקאות המשכרים, לא נדרשים להירשם בפורטל שכן השיוך אוטומטי. פרטי אנשי הקשר המפורטים תחת יבוא מזון ייהפכו לפרטי אנשי הקשר למשקאות משכרים (כל שינוי בפרטים אפשר לעשות באזור הסגור של הפורטל). אם השתנה ח.פ, יש להשלים את הרישום באמצעות הפורטל באזור הפתוח.

בהתאם לסעיף 41 לתקנות הגנה על בריאות הציבור (מזון)(מזון שהוא משקה משכר), התשפ"ה-2025, תינתן ליבואני המשקאות המשכרים תקופה של חצי שנה להשלמת רישום המחסן ולהפקדת ערבות בנקאית כנדרש.

סוגי יבואנים:

  • יבואן משקאות ישיר - נגזר מההגדרה יבוא ישיר - יבוא של מזון שהוא משקה משכר על ידי יבואן שיש לו קשר עם יצרן המשקה באופן ישיר או באמצעות ספק שיש לו קשר ישיר עם יצרן המשקה.
  • יבואן מקביל - כל מי שאינו מייבא ביבוא ישיר.

מסלולי יבוא של משקאות משכרים

במסלולי היבוא של משקאות משכרים ישנם אישורים מוקדמים ליבוא, המקבילים לאישורי טרום ייבוא שסיפק משרד הכלכלה. אישורים אלו יש להוציא בטרם הבאת המשקה לישראל.

לאחר הגעת המשקה לארץ יש להוציא בעבורו אישור עמידה בדרישות - אישור שחרור המשמש לשחרור הטובין מתחנת ההסגר ומוצג למכס.

את המסמכים ובדיקת המשקאות לאישורים עורכים דרך המעבדות המוכרות והמוסמכות למשקאות משכרים, בדומה לתהליך שהיה קיים מול משרד הכלכלה ערב מעבר הסמכויות.

משקאות משכרים מיובאים לישראל במספר מסלולים אפשריים:

מסלול מסחרי: מסלול יבוא לכל משקה משכר שנועד לשיווק מסחרי שאינו נכלל בקטגוריה של משקאות איכותיים וייחודיים.

מסלול איכותי וייחודי: מיועד למשקאות מסוימים העומדים בדרישות התיישנות ועלות כמפורט בתוספת הראשונה בתקנות הגנה על בריאות הציבור (מזון)(מזון שהוא משקה משכר), התשפ"ה-2025:

"...משקה משכר איכותי וייחודי הוא משקה העומד באחד מהתבחינים הבאים:

1. יין מסומן במילים Protect Geographical Indications (PGI), המעיד על ייצורו באזור גאוגרפי מסוים;

2. יין המסומן במילים Protect Designation of Origin (PDO) המגדירות את איכות ותכונותיו הייחודיות כתוצאה מהשפעת הסביבה הטבעית והאנושית;

3. משקה משכר שעבר 12 שנות התיישנות לפחות, ובכלל זה ויסקי, קוניאק ורום;

4. ויסקי המיובא בחביות עץ אלון אשר מחיר החבית לא יפחת מ-1,000 יורו או מחיר שווה ערך במטבע אחר בארץ הייצור;

5. משקה משכר אשר מחיר הרכישה של בקבוק שלו בנפח של 750 מ"ל לא יפחת מ-15 יורו או מחיר שווה ערך במטבע אחר בארץ הייצור."

מסלול דוגמאות: הבאת דוגמאות שאינן למטרה מסחרית, אינה מצריכה אישור מוקדם ליבוא ומוגבלת בכמות כמפורט בסעיף 18ב בתקנות הגנה על בריאות הציבור (מזון)(מזון שהוא משקה משכר), התשפ"ה-2025:

"...בקשה לאישור עמידה בדרישות לגבי דוגמאות של מזון שהוא משקה משכר שלא למטרה מסחרית, תכלול את הפרטים והמסמכים האלה:

1. פרטי משלוח המזון, ובכלל זה פרטי חשבון המשלוח, נמל ההגעה וכלי התחבורה שבו יגיע המשלוח;

2. חשבון המכר;

3. התחייבות היבואן כי נפח המשקה הכולל של כל הדוגמאות אינו עולה על תשעה ליטר בסך הכול;

4. היבואן התחייב כי הדוגמאות אינן מיועדות למכירה או לשיווק מסחרי."

מעבדות מאושרות

המעבדות המאושרות לאישור מוקדם ושחרור משקאות משכרים:

  • בקטוכם - רחוב האלוף יעקב פרי 11, רחובות.
  • מכון היין - רחוב הרא"ז 4, רחובות.
  • מכון התקנים - חיים לבנון 42, תל אביב יפו.

שאלות ותשובות מעבר סמכויות משקאות משכרים

מעבר הסמכויות ממשרד הכלכלה למשרד הבריאות מביא איתו שאלות ותהיות הקשורות לתהליך החדש הנגזר ממהלך זה. משרד הבריאות ריכז את השאלות שהופנו אליו מכל הגורמים, כולל שאלות שעלו בוובינר שהועבר ליבואני המשקאות המשכרים ב-27.01.25.

יש תקופת מעבר להתארגנות?

בהתאם לסעיף 41, ישנם שלושה סוגים של הוראות לתקופת מעבר:

1. זמן התארגנות בעבור רישום היבואן: שישה חודשים ליבואני משקאות משכרים כדי להסדיר את רישום המחסן והערבות.

2. כל אישור טרום יבוא שהנפיק משרד הכלכלה ימשיך להיות בתוקף עד המועד הקבוע בו, ויראו בו אישור מוקדם ליבוא מזון שהוא משקה משכר שניתן על ידי משרד הבריאות.

3. בבקשה למתן אישור מוקדם יש לבצע בדיקת מעבדה למשקה. עם זאת ככל שיש ליבואן תעודת בדיקה שניתנה עד חמש שנים אחורנית מיום הבקשה, יתאפשר להנפיק את האישור המוקדם לתקופה משלימה של סך הכול 10 שנים מיום הבדיקה.

מה תוקף האישור המוקדם למוצר?

תוקף האישור המוקדם הוא עשר שנים, כפוף לתוקף תעודת הבדיקה של המשקה.

האם צריך לשלם אגרות בתהליך?

התקנות פוטרות מתשלום אגרה לשירות המזון.

מי שברשותו תעודת יבואן מזון צריך להירשם כיבואן משקאות משכרים?

כן. מרשם יבואני המשקאות המשכרים נפרד ממרשם יבואני המזון. יינתן גם מספר יבואן חדש ליבואן משקאות משכרים, אשר ישמש לביצוע פעולות בתחום המשקאות המשכרים.

האם צריך לרשום גם את עמיל המכס במצבת העובדים של היבואן?

עמילי המכס נרשמים לפורטל במרשם נפרד. לא צריך להוסיף עמיל מכס ברשימת העובדים של היבואן.

 

 

האם וכיצד אפשר להמשיך לייבא באמצעות אישורי טרום יבוא קיימים?

בהתאם לתקנה 41 (ב) בתקנות הגנה על בריאות הציבור (מזון)(מזון שהוא משקה משכר), התשפ"ה 2025, "...יבואן שהיה בידו אישור לייבוא ממשרד הכלכלה והתעשייה ערב יום התחילה, ימשיך האישור להיות תקף עד תום המועד הקבוע בו, ויראו עד תום המועד האמור אישור כאמור כאישור מוקדם ליבוא משקה משכר הנדרש בעת הגשת בקשה לקבלת אישור עמידה בדרישות, לפי תקנה 18(א)(3)."

כאשר תסתיים התקופה הקבועה באישור טרום יבוא שיש בידי היבואן, האם יידרש לבדיקת מעבדה כתנאי להנפקת אישור מוקדם משירות המזון?

מי שיש בידו תעודת בדיקה מחמש השנים שקדמו לבקשה להנפקת אישור מוקדם ליבוא על ידי משרד הבריאות, ובתנאי שאפשר להבין מהתעודה באופן ברור את תאריך הנפקתה וביצוע הבדיקה בפועל ולשייך אותה באופן חד-ערכי למוצר, לא יידרש לתעודת בדיקה נוספת בעת הנפקת האישור, אך תקופת האישור תהיה קצובה לפי תאריך הבדיקה האחרונה ולא תהיה יותר מעשר שנים מהיום הקבוע בתעודת הבדיקה.

לדוגמה, מי שהייתה לו תעודת בדיקה מתאריך 1.1.2022 והתכוון להנפיק אישור מוקדם בתאריך 1.2.2025, לא נדרש לתעודת בדיקה נוספת, אך תוקף האישור הוא 1.1.2032 ולא 1.2.2035.

מה התוקף של אישור מוקדם שניתן משירות המזון הארצי?

כל אישור מוקדם חדש שמנפיק שירות המזון הארצי יהיה תקף ל-10 שנים בהתאם לסעיף 7(ב)(2) בתקנות הגנה על בריאות הציבור (מזון)(מזון שהוא משקה משכר), התשפ"ה-2025.

אם מתעוררת בעיה בתהליך הגשת הבקשה לאישור מוקדם או שחרור, או עם האישור עצמו, למי פונים?

יש לפנות למעבדה שאיתה מתקיימת ההתקשרות. המעבדה תיצור קשר עם שירות המזון. ככל שהעניין אינו מגיע לפתרון באמצעות המעבדה, אפשר לפנות באמצעות הפניות לשירות המזון באזור הסגור בפורטל.

אפשר להמשיך לייבא באמצעות אישור קידום שיווק?

מסלול קידום שיווק אינו חלק מהתקנות החדשות שנכנסו לתוקף, אך בתקופת המעבר יתאפשר להמשיך ולייבא באמצעותו, בכפוף לתנאים הקבועים בו עד תום התקופה הקבועה בו.

יש שינוי במסמכים ובבדיקות הנדרשים לייבוא משקה איכותי וייחודי?

התנאים לעמידתו של משקה בהגדרה "איכותי וייחודי" הם בהתאם לתוספת הראשונה בתקנות הגנה על בריאות הציבור (מזון)(מזון שהוא משקה משכר), התשפ"ה-2025.

התנאים לקבלת אישור מוקדם מפורטים בסעיף 12 של התקנות:

"...(א) יבואן של מזון שהוא משקה משכר איכותי וייחודי פטור ממסירת דגימות לפי תקנה 34(א) בתנאי שיצרף לבקשתו לקבלת אישור מוקדם ליבוא את המסמכים שלהלן:

1. מפרט מהיצרן ותוצאות הבדיקה שביצע היצרן למשקה;

2. חשבון מכר המפרט את סוגי המשקאות ומחירם ואת כמותם, בכפוף לאמור בתקנת משנה (ב);

3. תעודה מהיצרן המעידה על עמידת המשקה המשכר באחד מהתבחינים המפורטים בתוספת הראשונה..."

יבואן הוציא אישור מוקדם באמצעות מעבדה אחת ומעוניין לקבל אישור עמידה בדרישות באמצעות מעבדה אחרת. אפשרי?

כן. בחצי השנה הראשונה מיום כניסת התקנות לתוקף יתאפשר לבחור את המעבדה בעבור כל אישור מוקדם מראש. לאחר מכן יתאפשר לשנות את המעבדה בעת הבקשה לשחרור.

צריך כרטיס חכם בעבור שחרור מוצר?

כרגע כן. ככל הנראה ביולי 2025 יתאפשר להזדהות באמצעות המערכת. עד אז במערכת ממשל זמין יש להזדהות באמצעות כרטיס חכם. מידע לגבי כרטיס חכם קיים באתר שירות המזון.

למה נדרש לשלם ערבות?

סכום הערבות קבוע, 25,000 ש"ח. ערבות זו נדרשת כדי שיתאפשר להעביר את המוצרים מתחנת ההסגר למחסן היבואן עד תום תהליך הבדיקות וקבלת אישור השחרור. ללא ערבות, אי אפשר לקבל אישור להוציא את המשלוח למחסן והוא יצטרך להמתין בנמל עד תום תהליך השחרור.

יבואן מזון שהפקיד ערבות צריך ערבות נוספת?

ערבות היא ברמת ח.פ. אם רישיונות היבוא (של מזון ושל משקאות משכרים) הם על אותו ח.פ, הערבות היא אחת לשניהם.

מה הוא תהליך אישור המחסן?

כל מחסן שרוצים לרשום בתעודת היבואן צריך לעבור את אישור הלשכה המחוזית. יש להגיש בקשה דרך פורטל שירות המזון לרישום המחסן. הבקשה עוברת לאישור הלשכה, ולאחר קבלת האישור התעודה מונפקת באמצעות מזכירות אגף יבוא.


*המידע ממשרד הבריאות.

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן