סקר: מעמד מותגי הטחינה בישראל
מחקר חדש של חברת גיאוקרטוגרפיה, בראשות פרופ' אבי דגני וד"ר רינה דגני, בדק את הרגלי הצריכה של טחינה בקרב הצרכן הישראלי ומה חשוב לו כשהוא רוכש טחינה. לפי המחקר, צרכנים מעידים כי הם צורכים טחינה בתדירות של 11.3 פעמים בחודש בממוצע, וכשליש (33%) משתמש בטחינה מספר פעמים בשבוע. 61% מעידים, כי מותג הטחינה הגולמית חשוב, ותפיסת החשיבות עולה עם הגיל. עוד על פי נתוני הסקר, אחוה ובארכה הם המותגים הבולטים ביותר במודעות של קהל הצרכנים. המודעות לאחוה גבוהה יותר בקרב דתיים-חרדים (60% לעומת 37% חילונים).
המחקר נעשה בעבור חברת אחוה בקרב תושבים בישראל בגילים 25 ומעלה הצורכים טחינה בתדירות כלשהי ומהווים מדגם ארצי מייצג של האוכלוסייה. על פי המחקר, המניע העיקרי להעדפת מותג טחינה מסוים קשור לטעם, ולאחר מכן, בפער, מחיר ואיכות. כאשר נשאל הצרכן אילו דברים חשובים לו בבחירת מותג טחינה, הגורם החשוב ביותר הוא מחיר, ולאחר מכן טעם ואיכות. אחוה מדורגת מעל הממוצע לגבי תפיסות של אמינות, איכות, טעם וכו', ובמקום הראשון בכל הקשור למחיר משתלם.
על פי דו"ח סטורנקסט (ינואר 2025), חברת אחוה מובילה את שוק הטחינה עם נתח שוק כמותי של 33.6% ונתח שוק כספי של 27%. אחריה חברת בארכה עם נתח שוק כמותי של 23.5% ונתח שוק כספי של 24.6%. שלישית היא טחינה אלארז, המחזיקה נתח שוק כמותי של 14.1% ונתח כספי של 17.8, ואחריה הר ברכה עם נתח שוק כמותי של 5.1% ונתח כספי של 7.8%. המחיר הממוצע לקילו טחינה במותג אחוה הוא 21.2 ש"ח, בארכה - 24.6 ש"ח, אלארז - 32.8 ש"ח והר ברכה - 40 ש"ח.
לדברי יובל מלאך, סמנכ"ל השיווק והמכירות של אחוה, "פער המחיר הממוצע השנתי בין אחוה לבארכה הוא כ-29% לאורך השנה. זה מקרה חריג ומיוחד של יצרן שמוביל את הקטגוריה ואינו מנצל זאת לעשיית רווח אלא מביא לצרכן מוצר מזון בסיסי במחיר נמוך."
טחינה גולמית, רגילה ומלאה, של חברת אחוה. צילום: דרור קליש
מוצרי חברת אחוה. צילום: יעל האן
סדרת הטחינות הגולמיות של חברת אחוה. צילום: יעל האן