ענקיות המזון בכוננות בשל איומי המכסים של טראמפ
חברות המזון והמשקאות הגדולות בארה"ב, בהן Mondelēz, Conagra ו-Diageo, נערכות לתרחיש של הטלת מכסים חדשים על יבוא ממקסיקו וקנדה. מנהלים בענף אינם משוכנעים שהמכסים יובילו לפגיעה ממשית, אבל חוסר הוודאות מאלץ את החברות לגבש תוכניות מגירה לניהול ההשפעות האפשריות על שרשרת האספקה והעלויות.
לפי הדיווחים, הממשל האמריקני עשוי להטיל מכס של 25% על יבוא מקנדה ומקסיקו בתחילת מרס. מנהלי החברות מתמודדים עם שאלות רבות, אך יש להם מעט מאוד תשובות בנוגע להשלכות ארוכות הטווח של המהלך. "אנחנו כל הזמן מכינים תוכניות מגירה לתרחישים כדי שנוכל לנווט לפי שינויים בלתי צפויים", אמר שון קונולי, מנכ"ל Conagra Brands, יצרנית Slim Jim. "המצב הנוכחי אינו אחר."
גם דירק ואן דה פוט, מנכ"ל Mondel
למרות שמרבית חברות המזון מייצרות בעיקר בארה"ב, כל חברה כמעט מתבססת על יבוא של רכיבים או מוצרים ממדינות שכנות. ענקיות המזון בוחנות כעת כיצד יוכלו לצמצם את ההשפעה של המכסים, אולם ללא בהירות רגולטורית, קשה להן לקבל החלטות ארוכות טווח. בריטני קווטרוצ'י, אנליסטית ב-Edward Jones ציינה, כי חוסר הוודאות מקשה על החברות לפעול: "אנחנו לא רואים בכך איום ממשי על החברות, אך עד שתהיה בהירות, קשה להן לבצע שינויים בייצור."
חברת Ingredion, ספקית עולמית של רכיבים למזון, פיתחה תרחישים להתמודדות עם המכסים. לפי החברה, 86% מהמוצרים המיוצרים בקנדה ובמקסיקו נסחרים בתוך גבולות אותן מדינות, אך המכסים עשויים להשפיע על מעבר חומרי גלם כגון תירס. "לקוחותינו לא מפסיקים לקנות", אמר ג'ים גריי, סמנכ"ל הכספים של Ingredion. "אנחנו חייבים לוודא שנוכל לספק להם את המוצרים."
מנכ"ל General Mills, ג'ף הרמנינג ציין, כי 95% מהמוצרים של החברה מיוצרים בארה"ב, לפיכך השפעת המכסים עליו אמורה להיות שולית. עם זאת היבוא של שיבולת שועל מקנדה והמכסים על פלדה, שעלולים לייקר את האריזות של מרקי Progresso, מזון לחיות מחמד Blue Buffalo ומוצרי Yoplait, עלולים להשפיע.
חברת Coca-Cola כבר הודיעה, כי אם עלויות האלומיניום יזנקו, היא עשויה לעבור לשימוש נרחב יותר בבקבוקי פלסטיק במקום פחיות. בחברת Diageo, יצרנית מותגי האלכוהול Don Julio ו-Casamigos הזהירו, כי המכסים עלולים לפגוע ברווחיות החברה ב-200 מיליון דולר. מנכ"לית החברה, דברה קרו ציינה, כי המכסים עלולים לפגוע בתנופה החיובית של החברה בשוק האמריקני ולגרום נזק רחב לתעשיית האירוח כולה, כולל ברים, מסעדות ורשתות קמעונאיות. "אנחנו נוקטים צעדים כדי להקטין את ההשפעה האפשרית של המכסים ולמזער את הפגיעה העסקית", אמרה קרו.
כיצד המכסים ישפיעו על הצרכנים?
לפי מחקר של חברת Numerator, כמעט שני שלישים מהצרכנים מודאגים מההתייקרות של מוצרים יומיומיים בעקבות המכסים, בעיקר במוצרים חיוניים כגון מזון ומשקאות. עוד נמצא, כי 76% מהקונים מתכוונים לשנות את הרגלי הצריכה שלהם בתגובה לעליית המחירים באמצעות חיפוש מבצעים, אגירת מוצרים לפני התייקרות או דחיית קניות עד לייצוב המחירים.
עדיין לא ברור אם המכסים ייכנסו לתוקף, למשך כמה זמן ואם תהיה להם השפעה רחבה על שוק המזון והמשקאות. בשלב זה, החברות אינן נוקטות צעדים דרסטיים, אך הן שומרות על מוכנות מלאה לכל תרחיש.
ככל שהמועד המתוכנן להתקנת המכסים מתקרב, יצרנים ייאלצו לקבל החלטות חשובות: להעלות מחירים? לשנות את שרשראות האספקה? או למצוא פתרונות יצירתיים כדי לשמור על רווחיות בלי לאבד לקוחות?