רפורמת המזון 2025: ישראל מתקרבת לסטנדרט האירופי
לתעשיית המזון בישראל צפוי שינוי ממשי עם כניסתה לתוקף של רפורמת המזון החדשה ב-1 בינואר 2025. רפורמה זו, המבוססת על התאמת הרגולציה הישראלית לסטנדרטים האירופים, צפויה להשפיע מאוד על יבואני המזון, היצרנים והצרכנים. המהלך רחב היקף, ובמסגרתו יאומצו 40 רגולציות אירופיות נוספות שיצטרפו לארבע שכבר אומצו בעבר.
עד כה הייתה מערכת הרגולציה על המזון בישראל מורכבת מחוקים ותקנות מקבילים רבים, שיצרו קשיים ביורוקרטיים והכבידו על יבואנים ויצרנים. הרפורמה החדשה נועדה לפשט את התהליך ולהתאים את הכללים המקומיים לאלה הנהוגים באירופה, שממנה מגיעים כ-70% מהמזון המיובא לישראל.
על פי החוק החדש, הוראות מסוימות מהאיחוד האירופי יוגדרו כ"הוראות מאומצות", ובמקרה של סתירה בין הוראות אלה לבין חקיקת המזון המקומית, תהיה עדיפות להוראות האירופיות. עם זאת לא כל תקנה אירופית תחול אוטומטית. החוק קובע כי הוראות המחייבות גופים באיחוד האירופי, לא ייכללו בהוראות המאומצות.
אחד החידושים המרכזיים ברפורמה הוא חלוקת השוק לקבוצות, עם משטרים משפטיים מותאמים:
- יבואנים נאותים במסלול האירופי יחויבו לאמץ את כל ההוראות המאומצות, למעט אלו הקשורות בסימון מזון, אך יוכלו לבחור לאמץ גם אותן.
- יצרנים בעלי אישור ייצור נאות יוכלו לבחור אם לאמץ את כל ההוראות המאומצות או רק חלק מהן בתנאי שידווחו על כך מראש.
- משווקים הרוכשים מזון מספקים שאימצו את ההוראות החדשות יוכפפו לכללים אלה, אך יקבלו הקלות בתקופת המעבר.
החוק מציע מודל חדשני בשם "הקבוצה האקסקלוסיבית", הכוללת יבואנים ויצרנים שאימצו את התקנות האירופיות במלואן. חברי קבוצה זו יזכו להקלות רגולטוריות ממשיות, כולל פטור מחלק מתקנות המזון הישראליות, צווי פיקוח והנחיות רשמיות. עם זאת מוצרים כגון מזון לתינוקות, תוספי תזונה, בשר טרי ודגים, לא יקבלו הקלות.
הרפורמה תיושם בהדרגה עד 2028, עם אפשרות להארכה נוספת. בשנה הראשונה לאכיפתה תינקט גישה מקלה, אך בהמשך יוטלו קנסות על הפרות. תאגידים קטנים יהיו חשופים לקנסות של עד 40,000 ש"ח, ותאגידים גדולים - עד 80,000 ש"ח.
למה משתלם לאמץ את החקיקה האירופית?
מעבר להקלות הרגולטוריות, אימוץ התקנות האירופיות יאפשר ליצרנים וליבואנים להשתמש במסרים בריאותיים ותזונתיים מוכרים של האיחוד האירופי כגון הטענה, כי "סיבי סובין חיטה מסייעים לפעילות מעיים תקינה" או "ויטמין B6 תורם להפחתת עייפות". מסרים אלה עשויים לסייע בשיווק המוצרים ולחזק את אמון הצרכנים.
רפורמת המזון החדשה היא צעד מרכזי בהתאמת ישראל לסטנדרטים הבינלאומיים. לצד יתרונותיה, היא מחייבת את התעשייה המקומית להיערך לשינויי חקיקה אשר ישפיעו על כל שוק המזון בישראל.