איך השפיעה מגפת הקורונה על ענף האריזות
חמש שנים לאחר שה-WHO הכריז על התפשטות הקורונה כמגפה עולמית, התעשייה הגלובלית מתאוששת, אך לא שוכחת. אחד התחומים שחווה את התנודות המהותיות ביותר הוא ענף האריזות, שהושפע מאוד משינויים בהרגלי הצריכה, מאתגרים לוגיסטיים וממגמות טכנולוגיות שנולדו בצל ההגבלות.
"גילינו שהמגפה האיצה תהליכים שכבר התחילו קודם", מסבירה ג'ניפר כריסט, מנהלת מחקר ב-The Freedonia Group. "הצרכנים עברו לקניות אונליין, הביקוש לאריזות מותאמות למסירה זינק, והיצרנים נדרשו לאלתר ולהתאים את עצמם למציאות משתנה במהירות."
בתחילת 2020 טיפסה הדרישה לאריזות קרטון לשילוח לגבהים שטרם נראו. "בשלב מסוים זמני האספקה של מארזים קפצו ליותר מעשרה שבועות", מספר ריאן פוקס, אנליסט שוק האריזות ב-Bloomberg. "עובדים ותיקים בענף עזבו בגלל עומס, והיה קושי אמיתי לעמוד בקצב."
המעבר למסחר מקוון לא רק הגביר את נפח האריזות אלא גם שינה את סוגי האריזות: פחות קופסאות קלסיות ויותר מעטפות גמישות וקלות, המתאימות למשלוחים קטנים ותכופים. בד בבד נוצרו פתרונות ייחודיים למשלוחי אוכל כגון אריזות עמידות לחום, מונעות נזילות ובעלות סגירה חכמה שאפשר לראות אם נפתחה בדרך.
מגפת הקורונה חיזקה את תרבות המשלוחים. לא רק פיצות, גם ארוחות מלאות ממסעדות שף נעשו נגישות באמצעות אפליקציות. המגמה הזו, שתחילה נתפסה כהתאמה זמנית, נותרה גם אחרי החזרה למסעדות. "הרגלי הצריכה לא חזרו אחורה", אומרת כריסט. "הנוחות ניצחה."
השינוי הצריך את התעשייה להגיב גם בצד הסביבתי. אריזות חד-פעמיות רבות נהפכו לבעיה מוחשית, והצרכנים החלו לדרוש פתרונות ירוקים יותר. אך האינפלציה שבלמה חלק מהשוק הפכה את הצרכנים לפחות מוכנים לשלם יותר על אריזות בנות-קיימה.
מעבר להשלכות הצרכניות, הענף התמודד עם ירידה בכוח אדם מיומן, בעיקר בגלל הפרישה המסיבית שנגרמה בתקופת הקורונה. "זה אילץ את התעשייה להשקיע יותר באוטומציה, ברובוטיקה ובגישה מרחוק", מספר חורחה איסקיירדו, סגן נשיא עמותת PMMI.
השנים 2020 עד 2022 נהפכו לתקופת שיא בהשקעות בציוד חדש, הן לאריזות ראשוניות והן לשלב הסופי בקו הייצור. "הקורונה הייתה קטליזטור. בלעדיה היינו צריכים פי שניים זמן כדי להגיע לאותו מקום מבחינה טכנולוגית", הוסיף.
המשבר גם חשף את הפגיעות של שרשראות האספקה. קשיים באספקת חומרי גלם גרמו למפעלים להבין שהציוד הקיים לא תמיד מתאים לחומרי תחליף. חברות רבות החלו לחשוב מחדש על גיוון וקרבה של מקורות האספקה שלהן.
"אתה לא יכול לשים את כל הביצים בסל אחד", מזהיר בריאן סטפובאני, מנהל בכיר בפיתוח אריזות ב-B&G Foods. "יש לדאוג לספק משני למקרה שמישהו שובת, אתה לא נתקע."
אלא שהתמונה מורכבת יותר. עם מיזוגים של ענקיות כגון Smurfit Kappa עם WestRock ו-Amcor עם Berry, הגיוון נהיה קשה יותר. "כשכל השוק מתאחד, קשה למצוא אלטרנטיבות אמיתיות", מוסיפה שינאן לי, אנליסטית אריזות ב-RaboResearch.
המסקנה? מוכנות שווה זהב. בעבור אלו שעברו את המשבר והצליחו לחדש, המגפה הייתה בית ספר מואץ למוכנות, טכנולוגיה וגמישות. בעולם שבו הבלתי צפוי נהפך לשגרה, אריזה נהפכה ליותר מטכנולוגיה: היא נהפכה לאסטרטגיה.