מגה תעשיות
חדשות
חדשות מקומיות
לעמוד קודם

אושר החלק הראשון ברפורמה ביבוא מוצרים

09/01/2024
זמן קריאה: 5 דק'

ועדת הכלכלה של הכנסת אישרה בקריאות שנייה ושלישית את חלקה הראשון של הרפורמה, שתשנה לחלוטין את היבוא לישראל ואת שיטת היבוא לישראל, כך שיימנעו בירוקרטיה ובדיקות שמונעות תחרות ומנציחות את שליטת המונופולים בצרכן הישראלי,

שר הכלכלה והתעשייה, ניר ברקת: "זה יום היסטורי וחשוב מאוד במאבק שלנו נגד המונופולים והקרטלים. ועדת הכלכלה שיתפה פעולה באישור החלק הראשון של הרפורמה שלנו - מה שטוב לאירופה טוב לישראל, שתשים סוף לחוסר התחרות שעולה לצרכן הישראלי כסף רב. האישור של החוק, לקראת הצבעה של מליאת הכנסת, יאפשר ליבואנים להכניס לישראל מוצרים מאירופה ללא רגולציה כבדה, שחונקת את היבוא ומונעת תחרות. בדיוק כמו באירופה, יתאפשר להכניס מוצרים אירופים בקלות למדפים בסופרים ולהוזיל מחירים."

החלק הראשון ברפורמה ביבוא מוצרים של שר הכלכלה והתעשייה ברקת מכונה "לא עוצרים בנמל". הוא מהווה מהפכה בשיטת היבוא של מוצרים לישראל, ומסדיר את הכניסה של מרבית המוצרים בעלי תקן רשמי, ללא צורך בקבלת אישור קדם יבוא מטעם משרד הכלכלה או ממעבדות בדיקה, בדומה לשיטת היבוא המקובלת באיחוד האירופי ובמדינות מפותחות בעולם. בשלב הבא ישראל תאמץ מבנה רגולציה הדומה לזה של אירופה, שיעסוק בתקני המוצרים ויאפשר שוק פתוח, ללא חסמים, שיכול להתמודד עם יוקר המחיה.

כיום, יבואן המייבא לישראל מוצרים שחלות עליהם דרישות תקן, מחויב באישור הרגולטור, ורק לאחר קבלתו הוא משתחרר מפיקוח רשות המכס ומופץ לשווקים. שיטה זו מייצרת, מעבר לסרבול הבירוקרטי, עיכוב רב בהגעת הסחורה, חוסר ודאות של היבואנים לגבי הפצה, החזרה של מוצרים שעונתיותם חלפה בטרם הופצו, אחסון בעלויות גבוהות ועוד.

המתווה החדש מתאים את שיטת היבוא בישראל לזו הנהוגה באיחוד האירופי, כך שלגבי מרבית מוצרי התקינה המיובאים לישראל, לא יידרש אישור פוזיטיבי מקדים הניתן על ידי הממונה על התקינה לצורך שחרור המוצרים מפיקוח המכס.

במקום אישור הממונה, תחול על היבואן חובת חתימה על הצהרה, שבה יצוין כי על המוצרים המיובאים חלות דרישות התקינה וכי הם עומדים בהן, בכלל זה ביצוע בדיקות המעבדה הנדרשות לגביהם. הצהרה ומסמכים אלו יוצגו לפי דרישה בלבד, בין בעקבות בדיקות מדגמיות ביבוא ובין בשלב הפיקוח בשווקים. כך יבואן יוכל לשחרר את המוצרים מפיקוח רשות המכס ללא שלב האישור המקדים, וייחסכו עלויות ניכרות ליבואנים הנאמדות ב-10% מעלויות היבוא. הרפורמה תעודד הרחבת פעילות של היבואנים ויבוא מוצרים נוספים לצד כניסתם של יבואנים חדשים. אלו צפויים לייצר תחרות.

במהלך הנוכחי, משרד הכלכלה מוותר לחלוטין על מרבית הדרישות הייחודיות מהיבואנים - הן הדרישה להירשם במרשם יבואנים שנוהל על ידי הממונה על התקינה וחובת הרישום בו, והן הצורך לקבל אישור רגולטורי. כך היבואנים יפנו ישירות למכס לשחרור הטובין שהם מייבאים. הרפורמה תחול על מוצרים שעליהם חל תקן רשמי, בהם מוצרי חשמל לשימוש ביתי, מוצרי ניקוי ומוצרים לילדים (למעט מוצרי תינוקות מתחת לגיל 3).

כדי לשמור על בטיחות הצרכנים ועל הוראות החוק, בד בבד עם ההקלות בהליכי היבוא והשחרור של המוצרים, ייעשה שינוי ממשי בהליכי בקרת היבואנים והמשלוחים. היבואנים יגישו הצהרת יבוא למכס, ומערך הבקרים של הממונה על התקינה, שיעובה באופן ממשי, ידגום תיקי מוצר ומוצרים על בסיס מערכת הערכת הסיכונים של המכס, הפועלת בהצלחה רבה. הסנקציות נגד יבואנים שייתפסו בהפרת אמון או בדיווחים שגויים, הוחמרו במידה ניכרת, וכוללות הטלת עיצומים כספיים עד הגשת כתבי אישום.

 

צילום: דוברות הכנסת, נועם מושקוביץ

 

לנוסח הוכנס ביטול הצורך בתעודות בדיקה למוצרים בקבוצה 3. הפעולה תקל מאוד על יבואנים מקבילים שמתקשים להשיג תעודות כאמור. הקלה ממשית נוספת היא ביכולת לעבור בין מעבדות בדיקה. מעבדות בדיקה מחויבות להעביר ליבואן את כל המסמכים, הבדיקות והאישורים הרלוונטיים לזיהוי המוצר, באופן שיקל את המעבר בין מעבדות בדיקה וייצור תחרות בשוק המעבדות.

בדיון של ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, טיפלה הוועדה בסוגיות שלא הוסכמו עד כה.

בפתח הישיבה אושרה הצעתו של ח"כ אליהו ברוכי, שיבואן יוכל להעביר את המידע ממעבדה אחת לאחרת. יתאפשר להעביר את המידע במקרה של עיכוב בזמני ביצוע הבדיקה שלא תלוי ביבואן, או שהממונה על התקינה קבע שהדבר מוצדק בהתאם לנסיבות שיפרט. מעבדה שלא תעביר את המידע, צפויה לעיצום כספי של 50,000 שקלים. הממונה על התקינה במשרד הכלכלה והתעשייה, איגור דוסקלוביץ אמר, כי עשוי להיות קושי מסוים באכיפה, אך אפשר להתמודד עם זה.

אושרה גם הצעה שנועדה לעודד את היבואנים לבצע בדיקות וולונטריות. בדיון הקודם עלתה השאלה אם לפטור את היבואנים שיבצעו בדיקות מקדימות מאחריות פלילית, אולם על רקע התנגדות משרד הכלכלה הוחלט להקל רק את האכיפה המינהלית, ולא לפטור מהחובה הפלילית. בעקבות זאת הציע משרד הכלכלה הפחתה של 30% מהעיצום הכספי ליבואנים שיבצעו בדיקות מקדימות, אולם היו"ר ביטן ציין, כי ההפחתה לא מספקת. בעקבות זאת אישרה הוועדה את הצעתו להפחתה של 40% במקרה הזה.

באשר לנושא היבוא המקביל הציע משרד הכלכלה, כי מוצרים מקבוצה 3, הנחשבים לבעלי סכנה בטיחותית קטנה ביותר, יהיו פטורים מאחזקת מסמכים מסוימים בתיק מוצר.

מנכ"ל משרד הכלכלה והתעשייה, אמנון מרחב הסביר, כי בקבוצה 1 ובקבוצה 2 היבואנים נדרשים לבצע בדיקות דגם, לכן ליבואן המקביל אין בעיה להסתמך עליה. הקושי של היבוא המקביל הוא בקבוצה 3, שבה היבואנים לא נדרשים להחזיק בדיקת דגם ואין ליבוא המקביל על מה להסתמך. במקרה כזה, כעת לא יצטרכו כל היבואנים להחזיק תיק דגם אלא להצהיר על עמידה בתקינה.

עם זאת במשרד הכלכלה ביקשו להגביל את התקופה ולקבוע זאת כהוראת שעה לשנה, עם אפשרות להארכה. בעקבות זאת אושר, כי ההקלה הזו תהיה בתוקף שנה מתחילת הרפורמה. שר הכלכלה יוכל, באישור ועדת הכלכלה, להאריך את ההקלה עד שנה.

סמנכ"ל סיסטם מעבדות, אילן בר הזהיר, כי פתיחת הרגולציה תאפשר "להביא לפה כל זבל שרק אפשר להעלות על הדעת."

מנכ"ל מכון התקנים, ד"ר גלעד גולומב הוסיף, כי נוצר הרושם שבקבוצה 3 יש מוצרים לא מסוכנים, וזה לא נכון.

המנכ"ל מרחב השיב, כי בשל כך ההקלה נעשית בדרך מחושבת וכהוראת שעה, והיבואן עדיין יצטרך להחזיק תיק שיכלול את שם המוצר, שם תת המוצר, שם הדגם, ארץ הייצור, פרטי היצרן או הספק ותיעוד של ערוצי ההפצה.

סמנכ"לית לובי 99, רחל גור אמרה, כי זה צעד חשוב למאמץ שמובילים בלובי למאבק ביוקר המחיה. לדבריה, בעקבות הרפורמה הקודמת, היבואן הרשמי היה יכול לייבא על סמך הצהרה, והיבואן המקביל היה צריך לבצע בדיקות.

בדיון אישרה הוועדה גם את הסעיף שיאפשר לממונה על התקינה לקבוע הנחיות שיחייבו את המעבדות לפרסם את רשימת המוצרים שלהם הן ביצעו בדיקת דגם. עוד אושר, כי הרפורמה תיכנס לתוקף ב-1 ביולי 2024, אולם על רקע הצורך להיערך עם מערכות מחשוב, שר הכלכלה יוכל לדחות את מועד הכניסה לתוקף של הרפורמה בשלושה חודשים.

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן