מגה תעשיות
חדשות
חדשות מקומיות
לעמוד קודם

אריאל ואוניברסיטאות באיטליה בשת"פ

01/06/2023
זמן קריאה: 2 דק'

חלקיקי ניטרינו השולטים בבסיס היקום, גלי כבידה הנגרמים בין השאר ממיזוג חורים שחורים, קרני גמא - האנרגיה העצומה ביקום, וקרניים אולטרה סגולות - כל אלה יישומים טכנולוגיים בעלי השפעה על כדור הארץ ועל בריאותינו.

כחלק משיתוף פעולה מחקרי פורץ דרך, הגיעו דוקטורנטיות מאיטליה לבצע מחקר באוניברסיטת אריאל. המטרה היא להניע מחקר חדשני באסטרופיזיקה. את שיתוף הפעולה מובילה פרופ' דפנה גואטה מהמחלקה לפיזיקה, נציגה בצוות הישראלי של מחקר בינלאומי פורץ לגילוי מקור הקרינה הקוסמית (מעין שריד למפץ הגדול) באמצעות "חלקיקי רפאים" - נייטרינים עם תכונות מיוחדות. שיתוף פעולה זה נועד לטפח קשרים אקדמיים בין מוסדרות אקדמיים איטלקיים לאוניברסיטת אריאל לטובת קידום המחקר בתחומי החלל.

במשלחת הנוכחית שתי דוקטורנטיות שהגיעו לאריאל ויישארו בארץ זמן מה לטובת המחקר שלהן, בהנחיית פרופ' דפנה גואטה. סילביה גיארדיני היא בוגרת אוניברסיטת רומא לה סאפיינזה, חוקרת בתחום של חלקיקי נויטרינים באנרגיה גבוהה. היא משתתפת עם פרופ' גואטה בשיתוף פעולה בינלאומי KM3net. התחום העיקרי של אורורה לג'לה מאוניברסיטת נאפולי פדריקו השנייה והמכון הלאומי לפיזיקה גרעינית (INFN) הוא למידת מכונה ובינה מלאכותית. היא בונה את חלקי הגלאי המודדים את עוצמות הנוטרינים.

במשלחת גם פרופ' סימון דל'אלוסו, חוקר ותיאורטיקן באוניברסיטת רומא לה סאפיינזה והמכון הלאומי לפיזיקה גרעינית (INFN), חוקר בשיתוף פעולה עם פרופ' דפנה גואטה. מחקריו מתמקדים בחיפוש אחר ההתפוצצות הראשונה של הסופרנובות, בשדות מגנטיים ובמקורות נוספים של סופרנובות.

זו תחילת הדרך לשותפות, שמטרתה לאחד דוקטורנטים ודוקטורנטיות מהאקדמיה באיטליה, לצורך מחקר על פרויקטים חדשנים, במטרה לחילופים אקדמיים, סמינרים ומחקריים משותפים.

 

מימין לשמאל: סילביה גגליארדיני, פרופסור דפנה גואטה, אורורה לג'לה וסימון דל'אלוסו. צילום: דוברות אוניברסיטת אריאל

 

לדברי פרופ' דפנה גואטה, "תוכנית דוקטורט חדשה למחקר נחתמה בין אוניברסיטת אריאל לאוניברסיטת לה סאפיינזה שברומא. התוכנית יוצרת הזדמנויות לחילופי סטודנטים וחוקרים, ומבטיחה שיתוף פעולה ארוך טווח בינלאומי שיתרום לקהילה המדעית הרחבה יותר. תוכנית הדוקטורט המשותפת נתמכת גם על ידי המכון הלאומי לפיזיקה גרעינית (INFN) ב-La Sapienza ברומא."

בין נושאי המחקר הנוכחיים:

פיזיקת אסטרו-חלקיקים של ניטרינו: קידום ההבנה לגבי הכוחות והחלקיקים הבסיסיים השולטים ביקום, בעיקר המקורות האסטרופיזיים האחראים להאצת החלקיקים לאנרגיות הגבוהות ביותר שזוהו עד כה.

גלי כבידה: חקר הגלים הקוסמים הנגרמים מהאצת עצמים מסיביים כגון מיזוג חורים שחורים וכוכבי נויטרונים, כדי להעמיק את הידע על היקום ולתרום להתקדמות באסטרופיזיקה.

קרני גמא: חקר צורת האנרגיה הגבוהה ביותר של אור הנפלט על ידי עצמים שמימיים כגון סופרנובות כדי לספק תובנה לגבי התהליכים האנרגטיים ביותר ביקום.

קרניים אולטרה סגולות: חקירת התכונות והיישומים של קרניים אולטרה סגולות, בכלל זה השפעתן על האטמוספרה של כדור הארץ, בריאות האדם ופוטנציאל השימוש בטכנולוגיות עיקור וטיהור.

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן