מגה תעשיות
חדשות
חדשות מקומיות
לעמוד קודם

ועדת הכלכלה: אספקת חשמל במבנים לא חוקיים ביישובי הדרוזים

13/02/2024
זמן קריאה: 2.5 דק'

ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, המשיכה להכין לקריאה ראשונה את הצעת חוק אספקת חשמל של ח"כ אופיר כץ וקבוצת חברי כנסת. הצעת החוק מבקשת לתת פתרון זמני, בהוראת שעה לשנתיים, ליישובים דרוזים או צ'רקסים שאין להם תוכנית בנייה מפורטת או היתר בנייה לפי חוק התכנון והבנייה, ולכן לא יכולים להתחבר לרשת החשמל ולקבל אספקה מחברת החשמל. היו"ר ביטן התייחס לסוגיית השוויון שעלתה עוד בדיון הקודים, ואמר כי הוועדה לא תעביר הצעת חוק שלא תהיה שוויונית.

מנכ"ל חברת החשמל, מאיר שפיגלר אמר, כי חברת החשמל תומכת באספקת חשמל סדירה ליישובי הדרוזים, אך הזהיר שצריך להכניס לחקיקה בה מספר שינויים. "אם זה לא יהיה פשוט, זה פשוט לא יהיה", אמר.

ח"כ אופיר כץ אמר ציין, כי יקבל שינויים מקצועיים ככל שיהיה בכך צורך.

היו"ר ביטן אמר, כי כדי להביא ליישום הצעת החוק הוא יבקש להקים מנהלת מיוחדת, עם לוחות זמנים ותקציב, והציע כי בראשה יעמוד שפיגלר בעצמו.

נציג משרד המשפטים, רוסלאן עותמאן אמר, כי מצוקת הדיור ביישובים הדרוזים מוכרת למשרד היטב, ובעבר היו מסלולים שאפשרו במקרים מסוימים חיבור מבנים ללא היתר לחשמל. לפני שנתיים תוקן חוק התכנון והבנייה, שאפשר לשר הפנים להוציא צו בעניין. מאז יצאו 11 צווים.

מנכ"ל חברת החשמל שפיגלר ציין, כי לא היו חיבורים כי החקיקה לא אפשרה לחברת החשמל לחבר.

רוסלאן הזהיר כי החקיקה תועיל אולי בטווח הזמן המיידי, אבל בטווח הארוך היא לא תיטיב עם קידום התכנון במצוקת הדיור.

היו"ר ביטן הבהיר, כי הוועדה לא תקדם חקיקה שלא תהיה שוויונית, וביקש לבדוק אם אפשר להחיל את החוק רק על בעלי קרקע פרטית.

ח"כ יאסר חוג'יראת אמר, כי החקיקה מבורכת למרות שאינה מושלמת. הוא הציע להחיל את החקיקה על כל היישובים, גם היהודים, ואמר כי הדבר צריך לשרת את כל אזרחי המדינה.

שר האנרגיה והתשתיות, אלי כהן ציין, כי הוא תומך באופן מלא ונמרץ בקידום החקיקה: "חשמל הוא מוצר בסיסי חשוב שחייב להיות בכל בית. העדה הדרוזית יקרה, שומרת חוק, וגם אם היו תקלות בעבר, לא מדובר באנשים שאינם שומרי חוק." הוא הוסיף, כי צריך לראות איך לקדם את ההצעה גם מבחינת הנושא התקציבי.

 

 

ראש מטה התכנון הלאומי במשרד הפנים, בני ארביב אמר, כי יש שתי בעיות שמונעות חיבורים. בעיה אחת היא שחברת החשמל לא יכולה לפרוס תשתית כי אין תוכנית לרשת החלוקה שלה, ובעיה שנייה, מהותית יותר, היא הצורך של מי שרוצה לקבל חיבור להפקיד ערבות בנקאית בהתאם לגובה האגרות שיצטרך לשלם בעתיד.

נציג הלשכה המשפטית של משרד האנרגיה, עו"ד רועי גולדשטיין אמר, כי הקריטריונים להקלות אינם ברורים, והוסיף: "אנחנו חושבים שמאחר שמדובר בעניין תכנוני, הקריטריונים צריכים להיות לפי תנאי תכנון ובנייה, ואת הסמכות לתת צו, צריך להעביר לשר הפנים ולגורמי המקצוע ממשרדו."

היועץ המשפטי של רשות החשמל, עו"ד דרור וגשל הוסיף, כי הצעת החוק זמנית, אבל החיבור יהיה קבוע ויש לו עלויות גבוהות שמוחזרות אחרי הרבה מאוד שנים. לכן צריך לוודא שהמבנים יוכלו לעמוד לאורך זמן, אחרת תושתת עלות עודפת על כל צרכני החשמל.

לקראת תום הדיון התייחס שפיגלר להצעת היו"ר ביטן, ואמר כי אם לא יהיו שינויים בהצעה, מנורה אחת לא תידלק. הוא קיבל את ההצעה לעמוד בראש מנהלת, ואמר כי הוא לא צריך תקציב אלא רק סמכויות בחוק לקדם את העניין ולהזיז הצידה את מי שמערימים מכשולים.

היו"ר ביטן אמר בתגובה, כי המנהלת תהיה בעלת סמכויות וייקבעו מועדים לביצוע.

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן