מגה תעשיות
חדשות
חדשות מקומיות
לעמוד קודם

ועדת הכלכלה: אספקת חשמל יציבה למשק

13/07/2025
זמן קריאה: 2 דק'

ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, התכנסה לדיון שעסק בהיערכות לאספקת חשמל יציבה למשק. היו"ר ביטן פתח את הישיבה והזכיר, כי בכוונתו לקיים בחודשים הקרובים דיון כולל ברפורמה, וביקש סקירה על המצב במשק.

מנכ"ל חברת החשמל, מאיר שפיגלר, מתח ביקורת קשה על רשות החשמל, ואמר כי יש כישלון טוטלי במשק החשמל בגלל החלטות הרשות, אך הרשות לא נושאת בתוצאה. לדבריו, החלטות הרשות מביאות לנזק כלכלי אדיר לשוק, ואין מי שיישא באחריות. הוא הסביר כי עד 2040 אמורים להקים 13 תחנות כוח נוספות, ויש החלטה רק על 4. "בעבר חברת החשמל אכן הייתה מונופול, אבל היום אנחנו רחוקים מזה. רשות החשמל פוגעת באינטרס הציבורי, במשק הישראלי ובאינטרס הלאומי, והיא אף פעם לא נותנת דין וחשבון, רק חברת החשמל. גם בהקמת תחנות, גם באנרגיה נקייה וגם באגירה, חברת החשמל צריכה להיות חלק מזה ללא מגבלות. לפי היעילות: אם לא נהיה יעילים, שלא ייקחו אותנו", אמר.

יו"ר פורום יצרני החשמל הפרטיים, קרן ברק, ציינה כי הרפורמה מצליחה, וכולם חוץ משפיגלר אומרים את זה.

שפיגלר השיב, כי לברק יש אינטרס מובהק, וכי אם חברת החשמל הייתה מייצרת יותר חשמל, המחיר היה יורד.

ברק ענתה, כי גם לשפיגלר יש אינטרס, וכי הוא מייצג את חברת החשמל ולא את הציבור. לדבריה, גם פרויקטים של החברה סובלים מעיכובים, והיצרנים הפרטיים עושים את העבודה באופן יעיל יותר מחברת החשמל.

מנהל אגף תשתיות חלוקה ברשות החשמל, עידו שוואב, התייחס לטענות הקשות של שפיגלר, ואמר כי היחסים שלו ושל יתר עובדי הרשות עם עובדי חברת החשמל טובים. כולם מבינים שהאינטרס המשותף הוא האינטרס הציבורי. עם זאת יש לדבריו נקודות של חוסר הסכמה.

היו"ר ביטן וחברי הכנסת שלום דנינו וששון גואטה ביקשו לברר מדוע הרשות מתנגדת לאפשר לחברת החשמל להקים תחנות כוח.

ושוואב השיב כי זה החוק: "החקיקה מתירה לחברת החשמל להקים שתי תחנות בלבד בחדרה, וזהו", אמר.

נציג אגף התקציבים באוצר, נעם שרלו בריגה, אמר כי בימים אלה יושב צוות בין־משרדי נרחב שדן בהפקת לקחים מהרפורמה. הוא הוסיף כי החוק קבע מתווה שמוציא עם הזמן את חברת החשמל לחלוטין מהייצור, וציין כי כך מקובל בעולם.

ראש חטיבת אנרגיה מקיימת במשרד האנרגיה והתשתיות, רון אייפר, אמר כי הצוות עושה עבודה רצינית, והוא עדיין בתהליך.

נציג התאחדות התעשיינים, גבי ביטון, אמר כי כולם רבים על הגב של התעשיינים, ובעוד כמה שנים יהיה חסר חשמל לתעשייה. "במקום לריב, הייתי מצפה מכולם לנסות לבדוק איך להוריד חסמי בירוקרטיה. הקמת תחנת כוח חדשה אורכת 9־12 שנים, ואילו באיחוד האירופי זה 5־6 שנים. לכן תפסיקו לריב ושבו יחד, נסו לקדם הקמה של תחנות כוח. אותנו לא מעניין יצרנים פרטיים, חברת החשמל או אנרגיה מתחדשת, העיקר שיהיה חשמל. צריך להתעורר, כי אם לא נתחיל לטפל בזה עכשיו, בעוד כמה שנים יהיה חסר חשמל למשק.

היו"ר ביטן וחברי הכנסת דנינו וגואטה הביעו בישיבה תמיכה באפשרות של תיקון החוק כך שיאפשר לחברת החשמל להקים תחנות כוח חדשות. היו"ר ביטן אמר, כי צריך לעשות דיון מעמיק על הרפורמה, לחזק מה שטוב בה ולתקן את הדרוש תיקון.

 

אילוסטרציה

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן