מגה תעשיות
חדשות
חדשות מקומיות
לעמוד קודם

צוות חוקרות במחקר פורץ דרך באסטרופיזיקה להבנת היקום

15/02/2024
זמן קריאה: 2 דק'

פריצת דרך בהבנת היקום, על ידי צוות חוקרות מאוניברסיטת אריאל, בהובלתה של פרופ' דפנה גואטה, חוקרת מהמחלקה לפיזיקה, יחד עם הדוקטורנטיות שבהנחייתה סילביה גאליארדיני, סנדיה מנון ואורורה לנג'לה. מחקרן תרם לשילובה של ישראל במאמצים מדעיים עולמיים חלוציים.

"הגיוון בתחומי ה-STEM (מדעים, טכנולוגיה, הנדסה ומתמטיקה), מוכיח את עצמו כמו בתחומים רבים גם במחקר בתחום האסטרופיזיקה. העולם מציין את היום הבינלאומי לשילוב נערות ונשים ב STEM, ואני שמחה להציג הישגים בפועל, של שילוב נשים בתחומים אלו". מסבירה פרופ' גואטה.

צוות המחקר הנשי פרסם לאחרונה שני מחקרים בכתבי עת נחשבים. The Astrophysical Journal Letters ו-The Astrophysical Journal, אשר מציבים גבולות חדשים בחקר סופרנובות ומגנטרים (Magnetar), והקשר שלהם לנייטרינו באנרגיה גבוהה ובגילוי גלי כבידה (GW).

המחקר הראשון, "ניטרינו באנרגיה נמוכה וגבוהה", בוחן מקרוב את פיצוץ הסופרנובה הקרוב ביותר שנצפה בעשור האחרון, ומספק תובנות ייחודיות לגבי תפקידם של סילונים* (זרם צר של אנרגיה מרוכזת בזווית מסוימת) בפליטת סופרנובה. נייטרינו הם חלקיקי "רפאים" - עם תכונות מיוחדות - ללא מסה וללא מטען. מחקר זה לא רק משפר את ההבנה שלנו לגבי קריסות כוכבים אלא גם מאתגר מודלים תיאורטיים קיימים לייצור נייטרינו.

המאמר השני, "חתימות UV בהיווצרות מגנטים ותפקידם המכריע בזיהוי גלי כבידה", בוחן את חתימות ה-UV המוקדמות, שנפלטו במהלך היווצרותם של מגנטרים*, שמסתובבים במהירות גבוהה. לממצאים אלה השלכות משמעותיות על זיהוי גלי כבידה, והם פותחים אפיקים חדשים לתצפיות משותפות של אלקטרומגנטיות וגלי כבידה. מחקר כזה הוא חיוני לעתיד של חקר החלל והבנת האירועים העוצמתיים ביותר ביקום, כמו פיצוץ סופרנובות. המחקר הוא חלק מהשותפות של המרכז לחקר החלל באוניברסיטת אריאל במשימת הלוויין הישראלי אולטראסאט בראשות מכון ויצמן וסוכנות החלל הישראלית.

"מחקרים אלה מהווים פריצת דרך מדעית, וכן השראה לדור חדש של נשים במדע. המחויבות שלנו היא לטפח סביבה מגוונת ומכילה, בה ניכרת תמיכה בסטודנטיות ובחוקרות צעירות בתחום ה -STEM. חדשנות, ומצוינות אקדמית יזכו לתמיכה מוגברת, באמצעות גיוון ושוויון מגדרי. הישגים אלו לא רק מקדמים את הבנתנו את היקום, אלא גם סוללים את הדרך לשוויון הזדמנויות עבור מדעניות עתידיות לחקור את האפשרויות האינסופיות של החלל", מסכמת פרופ' גואטה.

 

הדמיה של מגנטר. הדמיה: אולטראסאט הלוויין המדעי הישראלי בניהולם של מכון ויצמן וסוכנות החלל הישראלית

צוות החוקרות: מימין לשמאל: סילביה גאליארדיני (דוקטורנטית באוני' אריאל בשיתוף אוני לה סאפיינזה, רומא, איטליה), דוקטורנטית אורורה לנג'לה (אוני' פדריקו II, נאפולי, איטליה), דוקטורנטית סנדיה מנון (אוני' אריאל) ופרופ' דפנה גואטה.

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן