מגה תעשיות
כתבות
מגה משפט תעשיות
לעמוד קודם

פסק דין: חישוב הפיצויים לעסקים שנפגעו בתקופת הקורונה

29/10/2023
זמן קריאה: 4 דק'

פסק דין תקדימי ומהפכני התקבל לאחרונה על ידי כבוד השופט שמואל בורנשטין מבית המשפט המחוזי מחוז מרכז בלוד, ביושבו כבית המשפט לעניינים מנהליים.

הדיון שהוליד את פסק הדין, נסוב סביב ערעור לאחר ועדת ערר נגד החלטת רשות המיסים. את הערעור הגישה חברת פרינטופ באמצעות עו"ד אמנון סמרה ממשרד עורכי הדין גיא סרוסי ושות'. לדברי עו"ד סמרה, חברת פרינטופ הוכרזה כעסק חיוני בתקופת הקורונה משום שזכתה במכרזים לאספקת ציוד חיוני לצה"ל. על כן נכפה עליה להמשיך לפעול במתכונת מצומצמת.

עוד אמר עו"ד סמרה, כי עסקים שנפגעו בתקופת הקורונה זכאים על פי חוק לקבל החזר על הוצאות קבועות, הוצאות שנכפו עליהם גם כשנאלצו לצמצם את פעילותם. בעקבות הפגיעה בפעילות פרינטופ בצל המגפה, הגישה החברה מספר בקשות לרשות המיסים להשתתפות בהוצאות קבועות. הבקשות הועמדו על פיצוי כולל של 2.5 מיליון שקלים, בהתאם לנוסחת החישוב הקבועה בחוק.

רשות המיסים דנה בבקשות, אך החליטה להעניק לחברה פיצוי חלקי בלבד. לטענת רשות המיסים, אמנם על פי הנוסחה הסבוכה הקבועה בחוק לצורך חישוב של 'מענק הסיוע לעסקים בעד השתתפות בהוצאות קבועות' זכאית פרינטופ לתבוע סכום של 2.5 מיליון שקלים, אך בפועל ההוצאות הקבועות של החברה היו נמוכות בהרבה.

הנימוק העיקרי של רשות המיסים להפחתת הפיצוי היה, כי שכר עובדיה לא נחשב כהוצאה קבועה, ואם מנכים אותו מההוצאות הקבועות של החברה, מגיעים לה פחות ממיליון שקלים כפיצוי. עקב כך אישרה רשות המיסים לפרינטופ פיצוי בגין השתתפות בהוצאות בתקופה הרלוונטית בסך 850 אלף שקלים בלבד.

על החלטה זו של רשות המיסים הגישה החברה ערעור לוועדת הערר, הפועלת כערכאה המקבילה לבית משפט השלום. ועדת הערר קיבלה חלקית את ערר החברה. הוועדה קבעה כי שכר עובדיה אכן לא ייחשב כהוצאה קבועה, ועל כן יש להפחית את סכום הפיצוי כפי שעשתה רשות המיסים. עם זאת, שכר שני בכירים בחברה, שנצרכו לבצע עבודה שאיננה פעילות שוטפת, כן ייכלל בהוצאות הקבועות של החברה, והיא תפוצה בהתאם.

 

 

שני הבכירים הם סמנכ"ל התפעול וסמנכ"ל הכספים של החברה. סמנכ"ל התפעול נאלץ לתחזק את מכונות הדפוס שהושבתו. ללא תפעול שוטף היו מכונות אלה ניזוקות ויוצאות מכלל פעולה. סמנכ"ל הכספים נאלץ לפעול לייצוב החברה מבחינה תזרימית. ללא פעולתו, החברה הסתכנה בקריסה, ועתידה היה לוט בערפל. מסיבה זו, קבעה ועדת הערר, משכורות שני הבכירים יוכרו חלקית כהוצאות קבועות.

בהיעדר אפשרות להפריד בין השכר ששולם בעבור פעילות שוטפת (לצורך ייצור הכנסה) לבין שכר בעבור עבודה שנדרשה עקב הקורונה, החליטה ועדת הערר להפחית את שכר הבכירים בהתאם לשיעור ירידת המחזורים בעסק בזמן הקורונה יחסית לחודשים שקדמו לפרוץ המגפה. על פי נוסחה זו החליטה ועדת הערר להגדיל את הפיצוי לפרינטופ ל-1.2 מיליון שקלים, כמחצית מדרישתה הראשונית על פי הנוסחה שנקבעה בחוק, שהייתה 2.5 מיליון שקלים.

על החלטתה זו של ועדת הערר, הגישה פרינטופ ערעור באמצעות עו"ד אמנון סמרה. הערעור נדון בבית המשפט המחוזי מחוז מרכז, בשמשו בית משפט לעניינים מנהליים.

לאחרונה הוציא בית המשפט המחוזי פסק דין תקדימי, המשנה מן היסוד את הגישה כלפי הוצאות השכר לצורך חישוב הפיצוי לעסקים בגין הוצאות קבועות שנכפו עליהם בתקופת הקורונה.

בפסק דינו קבע בית המשפט המחוזי, כי אין לפצות את החברה על פי הנוסחה הקבועה בחוק כאשר נפער פער גדול בין ההוצאות הקבועות בפועל של עסק לבין הפיצוי שנקבע בנוסחה. על פי פסק הדין, במקרה של פער גדול כזה, יש לפצות את העסק על פי ההוצאות הקבועות שנכפו עליו בפועל. עד כאן, בהחלט פסק דין מספק מבחינת רשות המיסים.

אלא שבשלב זה התייחס השופט בורנשטין לסוגיית ההוצאות הקבועות, וקבע כי לא כל מקבלי השכר בחברה נחשבים להוצאות משתנות. על פי פסק הדין, בעת משבר חמור כגון מגפת הקורונה, פועלי הייצור אכן נשלחים הביתה, ובשל כך הוצאות שכרם מצטמצמות ואף מתאפסות (כלומר הן הוצאה משתנה ולא קבועה). בניגוד לכך, שכרם של אנשי ההנהלה הבכירה של העסק ממשיך להשתלם, משום שהם אמורים לנהל את המשבר ולמצוא לקוחות חדשים לעסק - להבטחת עתידו.

מסיבה זו, שכרם של חברי ההנהלה הבכירה ייחשב כהוצאה קבועה לצורך פיצוי. בנקודה זו מסמן השופט בורנשטין תקדים ראשון בפסק דינו. תקדים זה עתיד לחייב מעתה ואילך את רשות המיסים, וכן את כל הערכאות הנמוכות בכל הנוגע לקביעת ההוצאות הקבועות בעסקים.

תקדים נוסף בפסק הדין נוגע לכוחה ולסמכויותיה של רשות המיסים. פסק הדין אוסר על רשות המיסים להתערב בסכום ההוצאות שהוכרו כהוצאות קבועות. על פי פסק הדין, על רשות המיסים להכיר במלוא השכר ששולם לעובדים הבכירים לצורך פיצוי, ואין היא רשאית לתאם או להפחית את שכרם בטענה שהעסק המשיך לפעול והשיא רווחים.

הנימוק של עסק משיא רווחים אינו תקף, כך קובע בית המשפט המחוזי, לצורך חישוב הפיצוי בגין מגפת הקורונה. על כן במקרה ששולם שכר להנהלה הבכירה, הוא חייב להיות מוכר כולו כהוצאה קבועה של העסק, כמו שאר ההוצאות הקבועות האחרות.

בכך למעשה הכיר פסק הדין במלוא שכרה של מנכ"לית החברה כהוצאה קבועה, והגדיל במידה ניכרת את סך הפיצוי שתקבל פרינטופ מרשות המיסים. השופט העמיד פיצוי זה על סך שני מיליון שקלים במקום 1.2 מיליון שקבעה ועדת הערר.


עורך הדין אמנון סמרה הוא שותף וראש מחלקת המיסים במשרד עורכי הדין גיא סרוסי ושות' www.sm-lawyers.co.il. המשרד מתמחה בתחום המיסים, ייצוג נפגעי תרגילי עוקץ בתחום הנדל"ן, בתובענות ייצוגיות ובדין האזרחי-מסחרי.

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן