מגה תעשיות
כתבות
תעשייה וניהול
לעמוד קודם

לעבוד כמו סטחאנוב

על חריצות והתמדה במקומות עבודה

עו"ד שרון הר זהב |  
07/11/2023
זמן קריאה: 3 דק'

ההורים שלנו, הסבים והסבתות והמורים שלנו, לימדו אותנו שעבודה קשה וכישרון מביאים להצלחה. מחקר שנעשה לאחרונה ופורסם במסגרת הסרט "מדע ההצלחה" ששודר ביס דוקו לימד, כי כישרון ועבודה קשה מביאים לביצועים טובים יותר, וזה עצמו לא מבטיח הצלחה. הצלחה היא תוצר או פונקציה של איך הקהילה מתרשמת מהביצועים. אנשים חרוצים וכישרוניים רבים לאו דווקא מוגדרים כמצליחנים.

עם השימוש ההולך וגובר בכלים כגון chat gpt, לצד קולות הנשמעים בדבר קיומו של מיתון, מעסיקים רבים בוחרים להתייעל ולפטר עובדים, אך בעודם עושים זאת ומצמצמים את כוח העבודה היצרני, העבודה השוטפת אינה מצטמצמת, אלא מתחלקת בין העובדים שנשארים לעבוד בחברה. הדבר מביא לעומסים עליהם.

מעסיקים רבים מצפים מהעובדים שלהם להיות חרוצים, יעילים, יצרניים ולהסתגל לשינויים שבפתח.

 

זמנים מאתגרים

במאי 1935 דיווחה העיתונות הסובייטית, כי כורה פחם בן 29, בשם אלכסיי סטחאנוב, הצליח לכרות 100 טונות פחם בפחות משש שעות, פי 14 מהתפוקה הממוצעת של הכורים. הצטיינות זו באה בעקבות קריאתו של סטלין, שכבר אז היה השליט הבלתי מעורער של ברית המועצות, להגביר את התפוקה כדי לסייע לכלכלת המדינה. העיתונות היללה את סטחאנוב, שהגדיל לעשות וכעבור זמן קצר שיפר את הישגיו. סטחאנוב זכה בעיטורים רבים, לכבוד ולקידום מקצועי וחברתי. לאחר מותו ב-1997, אף נקראה על שמו עיר. המושג "סטחאנוביץ" נהפך במרוצת השנים לשם ולמושג בכל השפות האירופיות, והוא מבטא כושר עבודה גבוה, התמדה ומוסר עבודה מעולה.

גם רבי אליהו קרמר הוכיח כוח התמדה בלתי רגיל בנושאים רוחניים. הוא חי לפני כ-200 שנה בוילנה, בירת ליטא, בתוך קהילה יהודית גדולה וחשובה. קרמר מוכר בכינוי "הגאון מווילנה". הוא נחשב גאון הגאונים בכל נושאי התורה, הגמרא, הרמב"ן והפוסקים.

הרב קרמר לא הסתיר את הסיבות לידע המופלא שלו. היה לו כושר לימוד בלתי רגיל, 20 עד 22 שעות ביממה. מספרים שהיה לו פנקס שבו רשם בכל פעם כמה דקות "הלכו לבטלה". בערב יום כיפור היה סופר את השעות שהצטברו כל השנה כולה - שעתיים עד שלוש - ומזיל דמעות על בזבוז הזמן. עם זאת הוא ידע גם הפוגות. בשבתות הקדיש זמן למנוחה כי זו המצווה, ובחגי פסח וסוכות, כולל חול המועד, היה לומד קצת פחות, מקבל קהל ויושב בראש שולחן, לבוש בקיטל לבן, כולו זורח מאושר ומספר מעשים מדברי חז"ל כדי לקיים את מצוות "ושמחת בחגך".

היו גדולי תורה נוספים שלמדו יומם ולילה, אבל נראה שאיש מהם לא הגיע לכושר ההתמדה של הגאון מווילנה. חסידיו של הרבי מבריסק, שלפני כמאה שנים היה רב בירושלים, סיפרו בהתפעלות ובהגזמה שהוא "לומד 25 שעות ביממה".

ישראל חרך, יועץ ומאמן עסקי של עמותת חברים לעסקים - עמותה לקידום עסקי של בעלי עסקים חרדים, מתאר: "גם במגזר החרדי יש הרבה בעלי עסקים קטנים ובינוניים חרוצים מאוד. 'העין הציבורית' בדרך כלל לא מתמקדת בהם אלא בפלחי אוכלוסייה אחרים. חלק מבעלי העסקים האלו חולמים ושואפים להקים חברות גדולות, אך לא תמיד יודעים איך לעשות זאת. כבר היו סיפורי הצלחה עסקיים גדולים במגזר החרדי. הדבר אפשרי. חריצות היא אחת התכונות החשובות שמביאות להצלחה בעסקים, לצד ניצול זמן נכון, שכן צריך לשלב במסגרת יום העבודה את התפילות והמנהגים ורכישה עקבית ושיטתית של כלים פרקטיים, מעשיים לניהול העסק.

"בעל עסק עשוי להיות חרוץ מאוד, ועדיין לא להגיע לתוצאות עסקיות טובות. החשיבות של התנהלות עסקית נכונה לצד חריצות, היא קריטית לבעלי עסקים חרדים, ולכן רבים מהם בוחרים לחבור לגופים שמרכזים תחת מטריה אחת את כל הכלים העסקיים שהם צריכים, מצמצמים להם את פערי הידע, מעלים להם את הביטחון, וכפועל יוצא מגדילים את סיכויי הצלחתם."

לסיכום, האם העובד החרוץ הוא זה ששמו תמיד עולה ראשון לזכייה בהתמודדות למשרות ניהול? לא בהכרח. לעיתים העובד החרוץ והמוכשר מופתע ששמו לא עולה ראשון כמועמד למשרות ניהול. מעניין אם סטחאנוב היה זוכה לתהילה ומתקדם גם בעולם העבודה המשתנה של היום. לעבודה בארגון נלווה מערך אתגרים, ויש לסגל ולטפח מיומנויות שתורמות להצלחה. זאת אפשר ללמוד, ורצוי מניסיונם של אחרים.


עו"ד שרון הר זהב, כותבת מאמר הדעה, מפתחת מיזם פלטפורמת לימוד דיגיטלית בתחום התעסוקה והעסקים ללימוד פרקטיקות ניהוליות וארגוניות ומיומנויות בעולם העבודה. המיזם מועבר על ידי מנהלים בכירים במשק הישראלי ללימוד עובדים ומנהלים, מקבוצת אל הנכס. sharonharzahav@gmail.com

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן