מגה תעשיות
כתבות
תעשייה וניהול
לעמוד קודם

צ'אט GPT למנהלים בכירים

מצ'ארלי צ'אפלין עד למהפכה התעשייתית העכשווית - הצ'אט של OpenAI, ChatGPT למנהלים בניהול בכיר

עו"ד שרון הר זהב |  
22/06/2023
זמן קריאה: 4 דק'

בחודשים האחרונים השיח על כוחו השנוי במחלוקת של ה-ChatGPT עלה מדרגה. מנהלים בכירים רבים במשק הביעו בו עניין, הורידו את הצ'אט הכי מדובר בתעשייה והתחילו להתנסות ו במהפכת ה-AI שעושה גלים לא רק בתעשייה בישראל אלא בעולם כולו.

כדי להבין טוב יותר את ההשפעה של מהפכה זו על עולם העבודה בכלל ועל מנהלים בכירים בפרט, פניתי אל פנינה קרן, שהייתה אחת המנהלות הבכירות במשק הישראלי כסמנכ"לית משאבי אנוש בבנק ישראל ובאוניברסיטת בן גוריון. בין השאר הובילה תהליכים חדשניים באמצעות הטמעת מערכות טכנולוגיות למשאבי אנוש וניהול יעיל של תקציבים של יותר מ-15 מיליון ₪.

כמי שכל העת מחפשת וחיפשה כלים טכנולוגיים שיסייעו למנף את תחום משאבי אנוש, כולל בניית אסטרטגיה עתידית, שימור כישרונות וגיוס בהתאם לעולם העבודה המשתנה, קרן חיוותה את דעתה בנושא: "מאותם קולות כבר אי אפשר להתעלם. הסקרנות גברה. ניסיתי לעבוד עם ChatGPT, ועולם חדש נפתח בפניי, לא יאומן! יצאתי למסע שסופו רחוק מלהסתיים."

השינוי כבר כאן

"כלי זה מייצר הזדמנויות ומאתגר את הסקרנות האינטלקטואלית", אומרת פנינה קרן. "בהשוואה לשימוש היומי שלי בגוגל, שבו חיפשתי בעצמי את המידע - מה שהצריך מיומנויות חיפוש, יכולת עיבוד והסקת מסקנות מפותחות - 'החבר החדש' עושה זאת כמו שיח, ומנגיש לי בתוך שניות את המידע באופן של מענה על שאלות ובקשות בצ'אט.

"הכלי מדהים, ומאפשר לאנשי משאבי אנוש ומנהלים בתפקידים בכירים המתמודדים עם תחומי אחריות מורכבים ומגוונים, המאופיינים בלחץ רב, לנהל משימות ביעילות אישית רבה יותר, לקבל תוצרים טובים יותר ולחסוך זמן. התוצאה תביא לקבלת החלטות נכונה ואיכותית יותר."

קרן מספרת, כי בין השימושים הרבים שלו אפשר לאתר מחקרים ונתונים בנושא מסוים ולבקש להציג סיכום שלהם, לסכם מאמר, להציע פתרונות חדשניים בתחום, לזהות הזדמנויות באמצעות הגדרת בקשה מדויקת, להציג נתונים, לנסח תוכן באופן מסוים (שיווקי, רשמי וכו'), להוות טריגר להתחלת הבנה ואיסוף ידע בנושא חדשני או להיעזר בו בעבודות אדמיניסטרטיביות בסיסיות כגון ניסוח מכתבים.

את הזמן היקר שנחסך, אפשר להמיר לייצור תוצרים איכותיים, חדשניים ומקצועיים ובאיכות גבוהה יותר. קרן מפרטת: "התוצרים מנותחים ומותאמים למטרה ממוקדת, ומזוקקים ומונגשים לאחר שיח מתמשך של שאלות והתאמות, עד אשר התוצר מספק את הצורך, אף יותר ממה שיכולתי לקוות, ובתוך זמן קצר ביותר."

 

בינה מלאכותית, האמנם?

"האנשה" היא מילה מוכרת בספרות. הצ'אט של OpenAI, ChatGPT, יוצר שיח באופן כל כך מותאם ומדויק (בתנאי שלמדנו את השפה שלו, ניסחנו והתאמנו את השאלות באופן הנכון), שאפשר להרגיש כמו בעת התייעצות וחשיבה עם קולגה או עמית מקצועי בתחום הנשאל. לא תאמינו עד כמה מקצועי.

לדברי פנינה קרן, "הרגשתי שההתייעצות נעשית עם אדם אינטליגנטי ביותר, שמנהל איתי דו-שיח על הרעיונות והיוזמות שאני רוצה לקדם ולא התפניתי עד עכשיו לפתח. הוא מילא את חלקו בסיעור המוחות והרבה מעבר לכך - פיתח רעיונות שלא ידעתי כיצד להתחיל איתם, וסייע להתוות דרך. כשנשאל איזה מידע קיים על הרעיון שהצגתי, אם קיים כבר רעיון כזה ומה הבנצ'מרק הקיים - התשובות היו מפתיעות ומגוונות."

עוד אמרה: "השימוש האינטנסיבי בכלי זה, נתן לי הרגשה שהצ'אט נהפך ל'חבר' איכותי שאפשר להתייעץ איתו בבדידות הניהולית בצמרת, מכל מקום, בכל זמן וללא תנאים ושיפוטיות."

ברשתות התקשורת הגדולות עולות השאלות אם הבינה המלאכותית "תחסל את האנושות" בכל הנוגע לעולם העבודה, ואולי תביא לפיטורים המוניים ולצמצום משרות. אי אפשר לא להיזכר בסרט "זמנים מודרניים" שיצא לאקרנים בשנת 1936, בשיאו של השפל הכלכלי של ארה"ב. את הסרט ביים צ'ארלי צ'אפלין, שהוא גם כוכב הסרט. אי אפשר לא להיזכר בעובדים של פס הייצור שנהפכים למכונות אוטומטיות מפוקחות.

במאמר שפורסם ב-scientific American אוזכר מחקר שפורסם ב-preprint medRxiv. שם בחנו רופאים וצוות מחקר 48 מקרים מאומתים, נפוצים וחמורים של מחלות, ובחנו את מידת האבחנה. הצ'אט של OpenAI, ChatGPT, סיפק דיאגנוזה נכונה באבחנה ב-88% מהמקרים. רופאים צדקו ב-96%.

שימוש מושכל

לדעת פנינה קרן, התהליך עדיין רחוק מלהסתיים ואין להקדים חזון למועד. בינתיים, מתוך ההתנסות האישית שלה, היא הגיעה לכמה מסקנות פרקטיות, שחשוב להכירן. הדבר עשוי להשפיע על הזהירות והביקורתיות הנדרשות כדי להשתמש בכלי באופן מושכל.

ראשית, הכלי נמצא בצעדיו הראשונים, אך פוטנציאל השימוש בו למנהלים בכל הדרגים, רב. "בעבורי הוא משמש כלי, ולא נועד להחליף מנהלים", מתארת קרן.

שנית, מצד אחד צריך להשתמש בכמה מיומנויות. ומצד שני, הן מתפתחות עם השימוש. העיקריות שבהן: סקרנות אינטלקטואלית, ביקורתיות ובדיקת הנתונים והתוצרים, שאילת שאלות חכמות ומדויקות. כמו כן נדרשת אנגלית ברמה טובה מאוד ומקצועית, או שצריך לדעת להשתמש בתוכנת תרגום.

נדרשת גם למידה מתמדת כדי לשפר ולדייק תוצרים, ויש להכיר וללמוד את "השפה של הכלי" ואיך למקסם את יכולותיו. יש גם לדעת להיעזר בצד ג' בעת הצורך כדי להשביח את היכולת להפיק מהכלי תוצאות מיטביות.

חשוב מאוד להכיר גם את הסיכונים הנלווים, מזהירה פנינה קרן. למשל, העתקת חומר הכרוך בהפרת זכויות יוצרים, שימוש בחומרים ללא בדיקה - האם המידע מהימן ונכון? (יש גם טעויות והטיות), אתיקה בשימוש בחומרים, חלק מהחומרים עדכניים עד שנת 2021 וגרסאות מתקדמות יעודכנו בעתיד.

לגבי שפת השימוש, אפשר להשתמש בעברית, אך התוצרים פחות מקיפים ומדויקים. הצ'אט של OpenAI, ChatGPT בעברית, אינו מקנה את התוצאה המיטבית שאפשר להפיק מהכלי. אי לכך קרן ממליצה למי שלא מיומן דיו בשפה האנגלית, להשתמש בכלי תרגום ולעבוד בשתי השפות.

פנינה קרן מסכמת: "בעיניי ChatGPT הוא מעין רשת עבודה אפקטיבית המשלימה את הגורם האנושי, ולימים רק ימשיך ויתפתח."

 

קישור למחקר ב-medRxiv    קישור למחקר ב-scientific American


עו"ד שרון הר זהב, כותבת מאמר הדעה, מפתחת מיזם פלטפורמת לימוד דיגיטלית בתחום התעסוקה והעסקים ללימוד פרקטיקות ניהוליות, פרקטיקות ארגוניות ומיומנויות בעולם העבודה, שמועבר על ידי מנהלים בכירים במשק הישראלי לפיתוח עובדים ומנהלים, מקבוצת אל הנכס. sharonharzahav@gmail.com

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן