מגה תעשיות
מדורים
ביו טכנולוגיה
לעמוד קודם

פריצת דרך בתרופה לטיפול בסרטן הלבלב

21/07/2022
זמן קריאה: 3 דק'

קנבוטק, חברת ביוטכנולוגיה העוסקת בין היתר בפיתוח תרופה בוטאנית המבוססת על מיצוי מפטריית Cyathus striatus ומיצוי קנבנואידים מצמח הקנאביס, מדווחת על פריצת דרך מבטיחה בתרופה הבוטאנית לטיפול בסרטן הלבלב.

בניסוי שהתקיים במודל תאי השיגה התרופה הבוטאנית של קנבוטק, המשלבת פטרייה וקנבנואידים, אפקט סינרגטי בין החומרים הפעילים, אשר הביא להרג תאים סרטניים ביעילות גבוהה של עד 100%. במחקר נבחנו הפטרייה והקנבנואידים בנפרד ובמשולב, ונראה שהאפקט המשולב משיג את התוצאה המבטיחה ביותר. תוצאה זו מחזקת את ההנחה שטיפול משולב במיצוי הפטרייה עם קנבנואידים יאפשר טיפול יעיל בסרטן הלבלב.

מדובר בפעם הראשונה בעולם שבה נראה אפקט אנטי סרטני משולב בין קנאביס לפטריות בסרטן הלבלב. זו פריצת דרך מבטיחה, אשר תומכת בקונספט הבוטני המשולב שקנבוטק מובילה: שימוש במספר חומרים פעילים ומנגנוני פעולה התומכים זה בפעילותו של זה.

בניסוי נבחנה השפעת הקנבנואידים והפטרייה על שלושה תתי סוגים של סרטן הלבלב. התוצאות הטובות ביותר התקבלו בתת סוג אשר מייצג סרטן Poorly Differentiated הנחשב לאלים ביותר.

אלמנט נוסף שנבדק בניסוי הוא זיהוי מנגנון הפעולה של הרג התאים הסרטניים. הרג התאים על ידי הפטרייה לווה בעלייה של תמותה תאית מתוכנתת הנקראת אפופטוזיס, ומנגנון הפעולה של הקנבינואידים בהרג תאים היה אחר. הספרות המחקרית התומכת והניסוי מלמדים שלמנגנוני פעולה שונים בהרג תאים סרטניים יש יכולת גדולה יותר להשיג אפקט סינרגטי בין החומרים.

הממצאים גם מלמדים שלא התקיימה תמותה לא סלקטיבית, אלא הפעלה של מנגנונים מולקולריים תאיים שאחראים להרג תאים מבוקר.

 

 

הפטרייה נמצאת במחקר לבחינת היעילות האנטי-סרטנית שלה במעבדה של פרופ' פואד פארס באוניברסיטת חיפה זה כ-8 שנים, ונבחרה כמועמדת המועדפת לפיתוח תרופה לסרטן הלבלב וסרטן המעי הגס לאחר שהראתה תוצאות אנטי-סרטניות טובות יותר ממגוון פטריות אחרות אשר נבחנו.

לפני מספר חודשים קיבלה קנבוטק זכויות שימוש גלובליות ובלעדיות על פטנטים שנוצרו במחקר של פרופ' פארס, והחלה להוביל תהליך פיתוח מואץ של תרופה בוטאנית כהגדרתה על ידי ה-FDA. קנבוטק צופה, כי הליך הפיתוח יהיה קצר וזול בהרבה מתהליך פיתוח של תרופה רגילה.

הרכב הקנבנואידים לבדו, אשר נוסה בניסוי התרופה הבוטאנית, צפוי להשתלב גם בקונספט "האונקולוגיה האינטגרטיבית" של קנבוטק, ולהתחיל להיות משווק לחולי סרטן בקליפורניה כבר בסוף שנת 2022 ולאחר מכן בישראל, בתחילת 2023.

קנבוטק צופה שתסיים את שלב הוכחת ההיתכנות תוך תשעה חודשים, עד אמצע 2023, ובסיומו תפעל ליצירת שיתוף פעולה פיתוחי עם חברת פארמה גדולה לאישור התרופה מול ה-FDA. במסגרת אבני הדרך הבאות בהליך הפיתוח, החברה מתכננת לעבור לבדיקות במודל חייתי אשר יתבצעו במעבדה של פרופ' פארס באוניברסיטת חיפה בניהול הצוות המדעי של קבנוטק.

פרופ' פואד פארס, חוקר סרטן בכיר: "שיתוף הפעולה עם קנבוטק מביא לתוצאות פורצות דרך. שילוב המיצוי הפטרייתי עם קנבנואידים הפועלים במנגנונים אנטי סרטניים אחרים, מחזק את המחקר שערכנו באוניברסיטת חיפה בשנים האחרונות, אשר מתמקד בפיתוח תרופה בוטאנית יעילה ובטוחה לטיפול בסרטן. השגת התוצאות המרשימות בתאים המדמים תת סוג של סרטן הלבלב הידוע כאלים ביותר, מעודדת מאוד."

ד"ר יצחק אנג'ל, היועץ הפרמקולוגי של קנבוטק: "פיתוח תרופה בוטאנית הוא תהליך מאתגר, והתוצאות שהשגנו נותנות קצה חוט למיצויים יעילים ובטוחים לשימוש כטיפול אנטי סרטני לסרטן הלבלב. לפנינו עדיין דרך להוכחת היתכנות קלינית זאת."

מנכ"ל קנבוטק, אלחנן שקד: "השלמנו אבן דרך משמעותית בדרך לפיתוח התרופה הבוטאנית לסרטן הלבלב. מדובר בצעד נוסף המקרב אותנו לחזון הגדול שהצבנו לעצמנו ולמשקיעים לפני כשלוש שנים."

את החברה מלוויים בתהליך הפיתוח ד"ר יצחק אנג'ל, פרמקולוג מומחה בפיתוח תרופות, בעל ניסיון של יותר מ-35 שנה בפיתוח תרופות ובעבודתו כמנהל הפרמקולוגיה בחברת התרופות SANOFI/SYNTHELABO, וד"ר אלכס וייסמן, מומחה בכימיה אורגנית ובייצור API, אשר ניהל את מחלקת המחקר והפיתוח של חטיבת ה-API בחברת PERRIGO.

סרטן הלבלב הוא אחד הסרטנים האלימים ביותר, עם אחוזי שרידות נמוכים מאוד, והוא אחד מגורמי התמותה המשמעותיים בעולם המערבי. ה-FDA נוטה לתת לחברות הקלות ניכרות בתהליכי פיתוח תרופות לאינדיקציה זו.

לפרטים נוספים, בקרו באתר: www.cannabotechpharma.com

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן