מגה תעשיות
ניוזלטר מגה תעשיות
מגה תעשיות גיליון 22
לעמוד קודם

סיוע להקמת מפעלים ביישובי מיעוטים

23/10/2022
זמן קריאה: 2.5 דק'

משרד הכלכלה והתעשייה פרסם את הוראת מנכ"ל 6.12 המגדירה תבחינים לתקצוב תכנון, פיתוח והקמה של אזורי תעשייה בחברות הערבית, הדרוזית, הצ'רקסית והבדווית. ייחודיות המיזם היא בתקצוב של פיתוח תשתיות ציבוריות אשר יאפשרו להקים מפעלים במגרשי תעשייה על קרקע בבעלות פרטית, נוסף על קרקע בבעלות המדינה.

המיזם ימומן מתקציבי החלטות הממשלה לפיתוח החברה הערבית, יישובי הבדווים, הצ'רקסים והדרוזים, מתקציב משרד הכלכלה והתעשייה ומגבייה במסגרת חוקי עזר של הרשויות המקומיות. התקציב מוערך ביותר ממיליארד שקלים.

הוראת המנכ"ל והבנייה על קרקע בבעלות פרטית התאפשרו בעקבות בדיקה של מינהל אזורי תעשייה, אשר העלתה כי בניגוד לאזורי התעשייה המרחביים הגדולים ולאזורי התעשייה של יישובים יהודיים, יותר מ-80% מהקרקעות המתוכננות והזמינות לתעשייה ביישובי מיעוטים הן קרקעות בבעלות פרטית.

הפרויקט מתוקצב על ידי מינהל אזורי תעשייה במסגרת החלטות ממשלה לקידום החברה הערבית (550), יישובי הדרוזים והצ'רקסיים בגליל ובכרמל (716), יישובים דרוזיים ברמת הגולן (717) ובחברה הבדווית (1,279).

החברה הערבית מאופיינת בריבוי קרקעות פרטיות, והדבר מקשה על הרשויות המקומיות לפעול לפיתוח כלכלי של הרשות, ובעיקר מקשה את ההקמה של אזורי תעשייה, שהם התשתית הבסיסית להקמת מפעלים. בשנים האחרונות מינהל אזורי תעשייה במשרד הכלכלה והתעשייה מקדם תכנון תב"עות לאזורי תעשייה מקומיים ומרחביים, שחלקם נמצאים על קרקע פרטית וחלקם על קרקע מעורבת, כדי להגדיל את היצע הקרקעות הזמינות לתעשייה ביישובי המיעוטים ולהביא לצמצום פערים ולקידום כלכלי חברתי.

 

 

במסגרת הוראת המנכ"ל משרד הכלכלה והתעשייה יסייע לרשויות המקומיות לפתח אזורי תעשייה בקרקע פרטית. רשות או גוף מטעמה כמפורט בהוראה, אשר מעוניינת להקים בתחומה אזור תעשייה, תוכל לקבל סיוע של עד 40 מלש"ח לפיתוח תשתיות באזור התעשייה. את יתרת התקציב הנדרש לפיתוח אזור התעשייה הרשות תשיג ממקורותיה, בין היתר מגבייה על פי חוקי עזר והיטל השבחה.

התקצוב במסגרת הוראה זו מיועד לסייע לרשויות מקומיות לפתח אזורי תעשייה ומשפיע בשני רבדים מרכזיים: תמיכה ממשית בפיתוח הפיזי של התשתיות בגובה מרבי של כ-300 אלש"ח לדונם, ותמרוץ הרשות לקדם היתרי בנייה למפעלי תעשייה באמצעות תקציב של כ-100 אלש"ח לדונם שמותנה באישור ההיתרים.

התחייבות הרשות לגבייה על פי חוקי עזר מהותית. היא תנאי לסיוע ומהווה פריצת דרך בכל הנוגע להשקעה בפיתוח אזורי תעשייה בחברה הערבית וחלק מתפיסת הממשלה לחיזוק הרשות המקומית ולביזור סמכויות. הדרישה לתקצוב מלא, ממשלתי ורשותי כאחד, תסייע בהשלמת אזור תעשייה איכותי ותמנע תקצוב חלקי של אזור תעשייה שיעצור את הפיתוח.

מנהלת מינהל אזורי תעשייה, נורית צור רבינו, אמרה: "פיתוח אזורי תעשייה בחברות הערבית, הדרוזית הצ'רקסית והבדווית, הוא אתגר חשוב ומכריע ביכולת שלנו לסייע לתעשיינים ולרשויות המקומיות לקדם תעסוקה איכותית באזורי הפריפריה הגיאוגרפית והחברתית. בזכות התקציב והתגייסות משרדי הממשלה והרשויות המקומיות, בשנים הקרובות ייבנו על מאות דונמים מפעלי תעשייה."

שרת הכלכלה והתעשייה (אלופה במיל') אורנה ברביבאי: "פיתוח תשתיות אשר יאפשרו הקמת מפעלים בקרקעות בבעלות פרטית ימנף את התעשייה באופן ממשי בחברה הערבית במגזרים הדרוזי, הצ'רקסי והבדווי. הקמת מפעלים איכותיים תספק תעסוקה לאלפי עובדים המבקשים להשתלב בשוק העבודה, אך מתקשים למצוא מקום סמוך לביתם. פיתוח הפריפריה החברתית היא חלק ממטרה לאומית לצמצום פערים ולחיזוק חוסנה של הכלכלה בישראל."

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן