מגה תעשיות
ניוזלטר מגה תעשיות
מגה תעשיות גיליון 25
לעמוד קודם

הסכם יחסי סחר בין ישראל לסין

29/11/2022
זמן קריאה: 2 דק'

סין היא שותפת סחר של ישראל השנייה בגודלה בעולם. הדבר מדגיש את חשיבות ההסכם ליציבות ושגשוג הסחר בין המדינות. הסדרת המנגנון ליישוב סכסוכים יתרום מאוד לצמצום עלויות הסחר בין המדינות, יסייע להפחית חוסר ודאות של אנשי עסקים המעוניינים לייבא מסין ויאפשר ליבואנים בישראל מסחר בטוח, פשוט, הוגן ויעיל.

טקס החתימה (וירטואלי) על הסכם ראשון מסוגו בין לשכת המסחר של ת"א והמוסד הישראלי לבוררות עסקית לבין הארגונים המקבילים בסין התקיים במעמד נשיא איגוד לשכות המסחר, עו"ד אוריאל לין, נשיא המוסד הישראלי לבוררות עסקית, עו"ד מנשה כהן, סגן השגרירה הישראלית בסין, יובל ווקס, הנספח הכלכלי של שגרירות סין בישראל, צ'אנג שינגפו, יו"ר מרכז הגישור של קידום הסחר הבינלאומי של סין, קה ליאונגדונג, וסגנית יו"ר מרכז הגישור של ארגון קידום הסחר הבינלאומי של סין, קאי צ'נפנג.

לין: "מדובר בהישג יוצא דופן בחשיבותו של לשכת המסחר והמרכז לבוררות עסקית. הישג זה יתרום ליחסי הסחר בין המדינות בתחומים יבוא ויצוא, שגדלים משנה לשנה. ההסכם חשוב מאוד לפיתוח התחרות ולהורדת יוקר המחיה בישראל."

עו"ד מנשה כהן, נשיא המוסד לבוררות עסקית: "נעשה צעד חשוב ביותר לחיזוק הקשרים העסקיים בין ישראל לבין סין, צעד נוסף במסגרת פעילות המוסד הישראלי לבוררות עסקית לשיתופי פעולה בינלאומיים וליצירת מנגנוניים בינלאומיים ליישוב סכסוכים בדרכים חלופיות והנגשתם לחברות הישראליות."

ההסכם הוא חלק מהתפיסה של העדפת יישוב סכסוכים מחוץ לכותלי בית המשפט, תוך חתירה להשגת הסכמות בין הצדדים לעומת המשך הסכסוך והכרעה בניגוד לעמדת הצדדים. כיום, במקרה של סכסוך או הפרה של התחייבויות או נזקים, ליבואן הישראלי אין דרך לתבוע אכיפת הסכם אלא באמצעות התדיינות משפטית במדינה זרה, כפוף לדין המקומי. הליך משפטי כזה כרוך בעלויות ייצוג גבוהות ובאי ודאות ברמת סיכון גבוהה, היוצרים קשיים ליבואנים בזירת המסחר ישראל-סין ומקשים את הסחר הבינלאומי.

שיתוף הפעולה החדש, מהותו יצירת מנגנון שלמעשה יתבצע בדרך של הליך גישור באמצעים דיגיטליים ושימוש בפלטפורמות אונליין להתדיינויות. בצד הישראלי ישתתף מגשר, ובצד הסיני ישתתף מגשר. הגישור יתקיים בשפה האנגלית, ואינו כפוף לסדרי דין של אף מדינה.

היקף יבוא הסחורות הישראלי מסין בשנת 2021 היה 6.16 מיליארד דולר, שהם כ-19.3% מסך יבוא הסחורות לישראל. היקף יצוא הסחורות הישראלי לסין ב-2021 היה כ-3.4 מיליארד דולר, שהם כ-8.3% מסך יצוא הסחורות הישראלי. היקף הסחר בשירותים הגיע בשנת 2021 ל-535 מיליון דולר.

איגוד לשכות המסחר יפיץ את הבשורה ליבואנים וליצואנים הישראליים ויפנה אותם לייעוץ והדרכה מול המוסד הישראלי לבוררות עסקית. כדי לוודא שגם הצד הסיני יהיה כפוף לחובת קיום הליך הגישור, נוסח הסכם אחיד, ברור ופשוט, להסדרת ייבוא מסין לישראל, שכל יבואן, קטן כגדול, יוכל להסתמך עליו. במסגרת ההסכם הצדדים מחויבים לנהל הליך גישור במרכז ליישוב סכסוכים המוקם בין המדינות מכוח הסכם שיתוף הפעולה.

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן