מגה תעשיות
ניוזלטר מגה תעשיות
מגה תעשיות גיליון 29
לעמוד קודם

רובוטים משתלטים על ענף המלונאות

04/01/2023
זמן קריאה: 3 דק'

שוק הרובוטים השירותיים צפוי לצמוח בשנים הקרובות בקצב מסחרר, ולהיהפך לאחד השווקים הטכנולוגיים המשמעותיים ביותר. לפי מחקר חדש שפרסמה חברת המחקר GlobalData, שוק הרובוטים השירותיים צפוי לצמוח בשנים הקרובות בקצב שנתי של 21.5% ולהגיע ב-2030 להיקף של 216 מיליארד דולר.

"עד לא מכבר רובוטים בענף המלונאות נחשבו גימיק לשעשוע האורחים, ללא תועלת ממשית לצוות העובדים. אך הטכנולוגיה התקדמה וההשקעה בתחום גברה, וכיום רובוטים מבצעים שירות לחדרים, מנקים, יש רובוטים רחפנים למשימות בקרה ותחזוקה, רובוטים לוגיסטיים ורובוטים שמספקים שירותים לאורחים כגון תרגום לתיירים - פתרונות שתורמים לתפעול של המקום. רובוטיקה נהפכת ליעד אסטרטגי של חברות מעולם התיירות", נכתב בדו"ח של GlobalData.

ממחקר אחר שפורסם באוקטובר האחרון בפייננשל טיימס עולים כמה נתונים מעניינים. מגזר התיירות באיחוד האירופי איבד 41% מכוח העבודה שלו בשנתיים האחרונות. היקף המשרות הפנויות הוא 7.7 אחוז - המספר הגבוה ביותר מבין כל המגזרים במשק. 19% מהעסקים התחילו להעסיק בני 50 ומעלה כדי להתגבר על המחסור, ו-62% הורידו את רף הקבלה לעבודה.

לדברי אמיר מיטווך, מייסד Robotize המתמחה בשיווק והטמעה של רובוטים בישראל, "הנתונים האלו תומכים בכך שהמגזרים שצפויים להוביל את אימוץ הפתרונות הרובוטיים הם מלונאות ותיירות. שתי המגמות הטכנולוגיות הבאות יהיו צוותים של רובוטים שעובדים יחד ומנוהלים מהענן, וכן שימוש בבינה מלאכותית.

"רובוטים אינטליגנטיים ורובוטים מבוססי ענן הם העתיד. הם יהיו מסוגלים לשתף פעולה ותהיה להם גישה למאגרים עצומים של מידע. התוצאה תהיה צוותי רובוטים יעילים במיוחד שיעבדו יחדיו. התקדמות בעולם הבינה המלאכותית תגביר את האינטליגנציה של הרובוטים ותשפר יכולות בתחום תרגום סימולטני וזיהוי פנים. כך לדוגמה, רובוט יוכל לזהות באיזו שפה האורח דובר ולפנות אליו בשפתו."

במכון המחקר של GlobalData מוסיפים, כי רובוטים ייהפכו לנחלת הכלל בכל קטגוריות המלונות: "במלונות זולים רובוטים יכולים לתרום ליעילות התפעולית ולשולי הרווח, ובכך לשמור על רמת מחירים נמוכה. במלונות יוקרה, רובוטים יכולים להקנות חוויית אירוח ייחודית."

 

מימין: אמיר מיטווך, צילום: רמי זוניס, רובוט ניקיון אוטונומי, צילום: רובוטייז, משמאל: מלי ביצור פרנס, צילום: קובי בן משה

 

כיום, ההיבט התפעולי המשמעותי ביותר בעולם המלונאות שבו מעורבים רובוטים, הוא ניקיון. סקר שערכה לאחרונה פירמת הייעוץ הבינלאומית Tefen בקרב 1,500 ישראלים מלמד, כי הפרמטר החשוב ביותר לנופש הישראלי בבחירת מלון הוא ניקיון (71%), במקום השני אוכל (57%) ומחיר (56%), ולאחר מכן מיקום (34%). 54% אמרו שהיו מעדיפים שהמלונות יפחיתו את עלות החופשה, ושהשירותים יינתנו על ידי רובוטים.

לגבי השוואה בין ישראל לחו"ל מבחינת קידמה טכנולוגית בבתי המלון, 56% מהנשאלים חושבים שישראל פחות מתקדמת יחסית לעולם. מלי ביצור פרנס, מנכ"לית Tefen, אומרת: "בהשוואה לסקרים קודמים, נראה שיש מגמת עלייה בחשיבות הטכנולוגיה במלונות מבחינת ישראלים, ושהם בהחלט יעדיפו מלונות חדשניים יותר שישתמשו ברובוטים לשדרוג חוויית האירוח."

רשת הילטון, הידועה בענף המלונאות כמובילה של אימוץ חדשנות בכלל ושל רובוטיקה בפרט, הודיעה לאחרונה על שילוב של רובוטים לניקיון גם במלון הילטון קנזינגטון שבלונדון. הילטון פרסה במקום את רובוט Whiz של סופטבנק היפנית.

Whiz הוא רובוט אוטונומי שמתמחה בשאיבת אבק וטאטוא, ומסוגל לנקות שטח של 500 מ"ר בשעה ולעבוד 3 שעות ברציפות ללא צורך בטעינה. יש לו חיישנים וטכנולוגיית בינה מלאכותית שמונעת ממנו להיתקל בבני אדם ובמכשולים.

הרובוט נמצא בשירות סניפים נוספים של הילטון ברחבי העולם. במלון גארדן אין שבווירג'יניה אומרים שהשימוש ברובוט שחרר את עובדי הניקיון למשימות שמצריכות מיומנויות גבוהות יותר, שיפר את חזות המלון והגביר את שביעות הרצון בקרב האורחים. "הציון שהעניקו לנו האורחים על ניקיון המקום קפץ תוך חודשים ספורים ל-90% - שיפור בלתי נתפס כמעט", אמר מנהל הילטון גארדן אין.

לא צריך להרחיק עד לונדון כדי לפגוש את Whiz. חברת Robotize משווקת ומטמיעה בישראל את הרובוט הפופולרי של סופטבנק במגוון בתי מלון, בהם קראון פלזה בת"א וקרלטון בת"א. "הרובוטים הגיעו לרמת בשלות טכנולוגית שמאפשרת להם לבצע את המשימות ביעילות, במהימנות, והכי חשוב - ברמת בטיחות גבוהות מאוד. ניקיון הוא ההיבט החשוב ביותר בתפעול היומיומי של בית מלון, וצוות העובדים משקיע בכך זמן רב ומאמץ עצום.

"רובוטים אלו עוזרים להפחית את העומס מהעובדים, לפנות אותם מהמשימות השחורות למשימות שירות אחרות, ולהעלות את רמת שביעות הרצון של האורחים מניקיון משודרג ברמה שאי אפשר להשיג ללא סיוע טכנולוגי", מסביר אמיר מיטווך.

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן