מגה תעשיות
ניוזלטר מגה תעשיות
מגה תעשיות גיליון 34
לעמוד קודם

להסתגל לשינויים בעבודה

מה אישים מפורסמים בהיסטוריה ומנהלים בכירים יכולים ללמד על המיומנות החשובה שתעזור לנו לשמור על מקום העבודה?

עו"ד שרון הר זהב |  
09/08/2023
זמן קריאה: 3 דק'

רשימה ארוכה של מיומנויות מופיעה במחקרים של משרד החינוך במדינת ישראל - כפי שפרסם המדען הראשי במשרד החינוך - וברשימות של מיומנויות נדרשות שפורסמו בעולם כגון במימוני תאגידים בלבד (מודל p21), באוניברסיטאות במימוני תאגידים גדולים (ATC21S) - נחשב אקדמי יותר (מטעם אוניברסיטת מלבורן במימון תאגידים) - וזה של המועצה הלאומית למחקר של האקדמיה הלאומית למדעים של ארה"ב (NRC).

אחד הגורמים המאפשרים לאדם להתקדם במקום העבודה שלו או לעבור למקום עבודה טוב יותר היא יכולתו להסתגל לשינויים החלים עם הזמן בעבודה, במהותה ובצורתה - חידושים ותופעות שלא היו בעבר. יכולתו של האדם ללמוד, ועדיף במהירות, חשובה.

עמיר פרץ עמד בעבר בראש מפלגת העבודה, שהייתה אחת המנצחות בבחירות. הוא היה איש פוליטי וקודם לכן מזכיר ההסתדרות, ללא קשר לביטחון. להפתעת כולם דרש פרץ, וגם קיבל, את תפקיד שר הביטחון - תחום שלא הבין בו דבר לכאורה. אבל פרץ ידע ללמוד במהירות. כעבור זמן קצר עמד בפניו אתגר חדש שישראל לא התנסתה בו עד אותו הזמן: אויבנו החלו לשלוח טילים ופצצות מרצועת עזה ליישובים, וגרמו הרוגים רבים ונזק רב.

המורל במדינה ירד. התעשייה הצבאית הציגה לפרץ את טיל כיפת ברזל לנטרול הטילים של האויבים. המומחים קבעו שהטיל אינו יעיל. פרץ, ללא ניסיון צבאי אך עם היגיון בריא, דחה את חוות הדעת של המומחים והורה לפתח את הטיל. התוצאה ידועה: כיפת ברזל נתנה לישראל מאז ועד היום הגנה אווירית מעולה, ולמעשה הצילה את המדינה ממלחמה נוספת. ישראל גם מוכרת את ההמצאה הישראלית הזו למדינות רבות בעולם.

הלקח הוא שאדם עם שכל בריא וביטחון עצמי, ללא יוהרה, יכול להתמודד עם מצב חדש וקשיים חדשים. עליו להקשיב למומחים, אך הוא אינו חייב לציית להם אלא אם כן מדובר בהוראות חוק. השכל הבריא שלו יכול להכריע.

 

קורונה בהפתעה

האירוע המפתיע הגדול של השנים האחרונות הוא מגפת הקורונה, ששיתקה את המדינה, הכניסה מיליונים לבידוד ופגעה קשה בכלכלה, בחיים ובמורל הציבורי והאישי. המגפה הגיעה ללא הכנה וללא ידיעה מוקדמת. לא היה דבר כזה בתולדות המדינה.

ערן זיני, מנכ"ל בורסת היהלומים וחבר בפורום המייעץ לבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטת בר אילן, היה בין תפקידיו הקודמים עוזר פרלמנטרי של ח"כ דני יתום, ראש המוסד לשעבר ויועץ בכיר לשר המשפטים דניאל פרידמן, וגם מרצה במיזם הדיגיטלי ללימוד ניהול, פרקטיקה ארגונית ומיומנויות מבכירים במשק. לדבריו, בתקופת הקורונה, בכל הנוגע לשוק היהלומים שנאמד במיליארדי שקלים, יום אחד "סגרו את השמיים". עסקאות שנסגרו באמרה של "מזל וברכה" היו צריכות לעבור להתנהלות בדיגיטל. האם השינוי של המעבר לדיגיטל היה ידוע מראש?!

זיני מספר כמה חשוב לדעת להסתגל לשינויים. הוא מתאר כיצד מנהלים בכירים מסתכלים על אלה שבאזור הנוחות שלהם ורוצים שלא יפריעו להם, איך הם רואים את אלה שכל שינוי במדיניות קשה להם, ומה יחסם לעובדים שיודעים שהדרך לצמיחה נעה מיציאה מאזור הנוחות, נעה מהתקדמות ומלמידה. זה דבר חשוב מאוד.

אין להרים ידיים במקרה של מצב חדש ובלתי צפוי, ואין לחפש תירוצים. לתירוצים אין ערך. יש ללמוד בכל המהירות את המצב החדש, להשתמש בידע המקצועי, לחפש בכל הדחיפות פתרונות, ולדעת ליישמם בדרך טובה ובתוך זמן קצר מאוד.

לסיכום, ככל שנשכיל להשקיע בפיתוח ובהעלאה למודעות של המיומנויות והכישורים הנדרשים, כך נצליח יותר לבצע משימות בעבודה ולהתקדם למצוינות. היום יש כלים אוטומטיים דיגיטליים שמאפשרים להעלות למודעות מיומנויות וכישורים של המאה ה-21, שיכולים להביא את כל הארגון למצוינות תפעולית באמצעות אוטומציה, הכול בלחיצת כפתור, ולתרום רבות גם למוטיבציית העובדים ללמידה עצמית. אלו דברים חשובים שמביאים להצלחתם היומית - "ניצחונות קטנים מדי יום" - ולהצלחה בטווח הרחוק.


עו"ד שרון הר זהב, כותבת מאמר הדעה, מפתחת מיזם פלטפורמת לימוד דיגיטלית בתחום התעסוקה והעסקים ללימוד פרקטיקות ניהוליות, פרקטיקות ארגוניות ומיומנויות בעולם העבודה, שמועבר על ידי מנהלים בכירים במשק הישראלי לפיתוח עובדים ומנהלים, מקבוצת אל הנכס. sharonharzahav@gmail.com

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן