מגה תעשיות
ניוזלטר מגה תעשיות
מגה תעשיות גיליון 39
לעמוד קודם

הרחבת תקנות הפיקדון למכסות עובדים זרים

04/01/2024
זמן קריאה: 3 דק'

ועדת העבודה והרווחה, בראשות ח"כ ישראל אייכלר, אישרה את הצעת תקנות עובדים זרים (פיקדון לעובדים זרים), התשפ"ד-2023. התיקון נועד להחיל את תקנות חובת הפקדת הפיקדון לעובדים זרים בענף התעשייה גם על עובדים שנכנסים לישראל אחרי 1 בינואר 2024, ולהחיל את התקנות גם על עובדים זרים המועסקים במוסדות סיעוד שהם מסגרות הנותנות שירותי דיור טיפולי שיקומי לאנשים עם מוגבלות, בכלל זה ליווי לצורך שירותי פעילות יומית מטעם הרשויות או בפיקוחן.

עו"ד גאולה צמח ממשרד העבודה הסבירה: "תקנות הפיקדון חלות היום על עובדים זרים בתחומים בניין וסיעוד ביתי בהעסקה דרך חברות, וכן במוסדות סיעוד של הבריאות והרווחה. החלטת ממשלה שאושרה לאחרונה קובעת מכסות להעסקת עובדים זרים גם בתעשייה ובמוסדות רווחה המיועדים לאנשים עם מוגבלות. כעת בענף התעשייה אנחנו מבקשים להחיל את התקנות גם על עובדים שנכנסים אחרי 2023, ולהחילן על העובדים שיועסקו במוסדות הרווחה המיועדים לאנשים עם מוגבלות."

יו"ר הוועדה ח"כ ישראל אייכלר: "נושא העובדים הזרים נעשה קריטי בעת המלחמה בשל מחסור של עשרות אלפי פועלים שהפסיקו להגיע. המשק הישראלי מחכה לידיים עובדות מחו"ל והממשלה נערכת." עוד אמר, כי הפיקדון מסייע מצד אחד לשמור על זכויות העובד, ומצד שני מאפשר למשק הישראלי לפקח על מידת ההעסקה של עובדים זרים ולאזנה, כך שלא תבוא על חשבון עובדים ישראלים. "חשוב שבמקום שישראלי רוצה לעבוד, הוא יוכל לעשות זאת, ובמקום שהישראלים לא באים, שהמשק יוכל להתקדם באמצעות עובדים זרים תוך שמירה על זכויותיהם."

חגי מויאל, מנהל המוגבלויות במשרד הרווחה: "אנחנו מביאים עובדים לטיפול ישיר בדיירים סיעודיים שצריכים תמיכות. זה מענה לפער העצום בשוק העבודה, שבו כ-30% חוסר של מטפלים ישירים בדיירים במסגרות שלנו. העובד הזר יהיה חלק מצוות שלם של מטפלים. לא נתבסס עליו ככוח אדם עיקרי אלא ככוח עזר מסייע."

ענבל משש, ראש מינהל עובדים זרים ברשות האוכלוסין וההגירה: "אמות המידה לקבלת היתר העסקה של עובדים זרים צריכות להיות שוות ומקצועיות. בהחלטת הממשלה נקבע, כי העובדים יהיו כוח עזר. הדבר קבוע במפורש בנהלי רשות האוכלוסין וההגירה, כולל התפקידים והמלאכות המותרות לאותם עובדים, ומופיע גם בתנאים להיתר."

 

 

הוועדה אישרה את התקנות עד שנת 2025 כדי לאפשר גמישות למשק הישראלי. יו"ר הוועדה ח"כ אייכלר: "אנחנו לא יודעים מה יהיה אחרי המלחמה, כמה חיילים שיחזרו מהחזית יחפשו עבודה. לכן אנחנו צריכים גמישות, שאף אזרח ישראלי לא ימצא את עצמו במצב שהמעסיק מעדיף עובד זר על פניו. אם יהיה צורך, נאריך את תוקף התקנות."

מיכל וקסמן חילי, התאחדות התעשיינים, בירכה על אישור התקנות: "התקנות האלה הן הסרת המכשול האחרון לכניסתם של 3,000 עובדים לתעשייה שמעסיקה עשרות אלפי עובדים ישראלים ותומכת בחזית ובעורף במגוון תחומים. מדובר בעובדים במקצועות שישראלים לא מגיעים לעבוד בהם."

בדיון עלה, כי תקנות נוספות, שיחילו את חובת הפיקדון גם על מכסה חדשה של 1,500 עובדים בתחום התשתיות הלאומיות, טרם הגיעו לאישור הוועדה, והדבר מהווה חסם להבאת העובדים ולתחילת העסקתם בישראל.

יו"ר הוועדה ח"כ אייכלר ביקש להבין מנציגת משרד העבודה מדוע התקנות טרם הוגשו: "אנחנו מחכים כבר מפברואר לתקנות האלה. מדובר בענף המשווע לידיים עובדות."

ח"כ אליהו רביבו, יו"ר הוועדה לעובדים זרים בכנסת: "הממשלה הקצתה את המכסה בחודש פברואר. 11 חודשים אח"כ עדיין לא הותקנו התקנות. מה מצדיק את ההשהיה?"

עו"ד גאולה צמח ממשרד העבודה השיבה, כי התקנות הונחו על שולחנו של שר העבודה וממתינות לאישורו.

ח"כ רביבו בתגובה: "מתי הנחתם אותן על שולחן השר, והאם נציג מטעמכם וידא שהוא מודע לכך שכל זמן שהוא לא נדרש לסוגיה ענף שלם קורס?"

בהמשך ציין יו"ר הוועדה ח"כ אייכלר, כי נודע לו שטיוטת התקנות פורסמה כבר בחודש אפריל. לדבריו, "אני מעריך שאם השר היה יודע שמשהו מתעכב, הוא היה מאשר את התקנות." ח"כ אייכלר קרא לנציגי המשרד להאיץ את התהליך וליידע את השר בדחיפות הנושא.

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן