מגה תעשיות
ניוזלטר מגה תעשיות
מגה תעשיות גיליון 39
לעמוד קודם

תוכניות להכשרת יוצאי אתיופיה בהיי-טק

03/01/2024
זמן קריאה: 2.5 דק'

במסגרת מסלול 44 (קרן ההון האנושי) נבחרו 3 תוכניות ייעודיות לאוכלוסיית יוצאי אתיופיה, שיכשירו יותר מ-500 גברים ונשים בשנתיים הקרובות ברחבי הארץ, ויספקו מענה לאתגרי כוח האדם בהיי-טק ולייצוג החסר של יוצאי אתיופיה בענף. הזוכים הם עמותת בוגרי 8200, טק-קריירה ותוכנית בשיתוף אוניברסיטת רייכמן.

הנתונים בתחום התעסוקה בהיי-טק מלמדים, כי על אף מגמות חיובית שחלו בשנים האחרונות ולנוכח אתגרי השעה, שיעור התעסוקה בהיי-טק בקרב יוצאי אתיופיה עדיין נמוך. לראייה, רק 4.6% מהגברים יוצאי אתיופיה ו-2.3% מהנשים מועסקים בהיי-טק, בהשוואה לשיעורים של 12% ו-7.5% בהיי-טק בקרב גברים יהודים לא-חרדים ונשים יהודיות לא חרדיות, בהתאמה. זאת אל מול יעדי התעסוקה של הממשלה בתחום שילוב יוצאי אתיופיה בתעסוקה איכותית ואל מול יעדי הממשלה (כחלק מהחלטת ממשלה 787 לשילוב יוצאי אתיופיה) בתחום המענה למחסור בכוח-אדם מיומן בענף ההיי-טק.

לפיכך רשות החדשנות ומשרד העבודה הודיעו, כי יממנו תוכניות להכשרה והשמה ב-3.5 מיליון ש"ח, מתוך תקצוב כולל של עשרה מיליון ₪. שני הגופים השיקו קול קורא ייעודי ב-2023, ביוזמה ובתקצוב משותפים, בהתבסס על מסלול קרן ההון אנושי, כדי להעלות את אחוז יוצאי אתיופיה המועסקים בתעשיית ההיי-טק הישראלית.

בהתאם להיענות לקול הקורא הייעודי, הוגשו 11 תוכניות, מתוכן נבחרו 3 שיקבלו מענק ממשלתי בעבור הכשרה והשמה של 520 ישראלים יוצאי אתיופיה בענף ההיי-טק. התוכניות יכשירו לתפקידי פיתוח ויזמות, עם דגש בהכשרה עיונית ומעשית בשילוב של פיתוח כישורים, כדי להגדיל את אחוז המועסקים בהיי-טק מקרב האוכלוסייה.

דרור בין, מנכ"ל רשות החדשנות: "מדינת ישראל רואה בתעשיית ההיי-טק את קטר הצמיחה של המשק הישראלי, המשלב את כל המגזרים והאוכלוסיות בחברה הישראלית. מטרתנו היא להגדיל את היקף המועסקים בקרב יוצאי אתיופיה בהיי-טק ולייצר להם שינוי כלכלי וחברתי כחלק מהחיזוק והגיוון בהיי-טק הישראלי. שילוב מהיר ונכון של בוגרי תוכניות אלה יהיה אחד הנדבכים החשובים לצמצום המחסור בכוח אדם טכנולוגי בהיי-טק בהסתכלות רחבה וארוכת טווח."

ישראל אוזן, מנכ"ל משרד העבודה: "משרד העבודה אמון על שוק התעסוקה בישראל. אנו מחויבים לשילוב מיטבי של אוכלוסיות מגוונות במשרות איכותיות בתוך שוק עבודה משתנה וטכנולוגי. עתידנו תלוי במידה רבה ביכולת של אנשים ממגוון מגזרים למצוא עצמם בתפקידים בעלי שכר ופריון גבוהים. אף ששיעורי התעסוקה בקרב יוצאי אתיופיה בישראל גבוהים מהממוצע הכללי, ייצוגם בענף ההיי-טק נמוך במידה רבה מהייצוג של החברה הכללית בישראל. לכן אנו פועלים במגוון כלים וערוצים לקידום ייצוג הולם של יוצאי אתיופיה בתעסוקה איכותית בכל ענפי המשק, וכחלק מכך בענף ההיי-טק, כחלק מביצוע החלטות ממשלה לשילובם של יוצאי אתיופיה בחברה הישראלית.

"ממצאי מחקר 'משתלבים אבל לאט: מגמות גיוון בהיי-טק' של משרד העבודה מלמדים על שילוב איטי מדי של יוצאי אתיופיה בענף ההיי-טק. אנו פועלים להאצת השילוב. התוכניות שזכו בקול קורא משותף ופורץ דרך זה, עתידות להיות גורם משפיע בעל משמעות. בעזרת מהלכים כאלו ונוספים אנו פועלים להשתלבות בתעסוקה איכותית שתשמש מפתח למוביליות חברתית ולשילוב חברתי הולם רחב בתחומי חיים נוספים."

מידע על הזוכים (פירוט התוכניות שנבחרו על ידי ועדת המחקר):

טק קריירה: התוכנית משלבת למידה תיאורטית, תרגול והתנסות מעשית. הפרויקטים במסגרת ההתנסות המעשית יהיו רב-תחומיים ויצריכו שיתוף פעולה בין משתתפים ממספר קורסים. הקורסים יאפשרו את חשיפת היכולות של המשתתפים למעסיקים.

עמותת בוגרי 8200: תוכנית יזמות וקידום מנהלים ייחודית ליוצאי אתיופיה, המופעלת על ידי בוגרי יחידת 8200. היא נועדה להקנות כלים לביסוס דרכם והשתלבותם בעולמות הניהול והיזמות הטכנולוגית, תוך יצירת חיבורים באקו-סיסטם הישראלי.

ווליום אלמנטס: חברה המתמחה בעולמות הבינה המלאכותית והראייה הממוחשבת. התוכנית בשיתוף אוניברסיטת רייכמן לפיתוח פיילוט ממוקד ומותאם, ונועדה להנביט את הדור הבא של מנהיגים מובילים ויזמים בתעשיית ההיי-טק במדינת ישראל מקרב יוצאי אתיופיה. תוכנית זו כוללת העצמה, פיתוח מנהיגות מקיפה וחדשנית והקניית כלים ומיומנויות איכותיים.

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן