מגה תעשיות
ניוזלטר מגה תעשיות
מגה תעשיות גיליון 43
לעמוד קודם

נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה פרסמה את הדוח השנתי לשנת 2023

15/02/2024
זמן קריאה: 3 דק'

בימים אלו סיימה עו"ד מרים כבהא את תפקידה כנציבת שיוויון, לאחר שתי קדנציות מלאות. את מקומה תמלא עו"ד אורית שרפי, סגנית בכירה ליועצת המשפטית, במסגרת הטלת תפקיד ועד לאיוש קבוע של המשרה.

"שנת 2023 היתה שנה קשה לכולנו ומציבה בפנינו אתגרים שילוו אותנו עוד חודשים ארוכים והשפעתם על שוק העבודה עשויה להיות משמעותית ביותר. בימים אלו ישנה חשיבות רבה בהנכחת נושא הגיוון וההכלה בשוק העבודה, לצד שמירה על זכויות העובדים והעובדים. הנציבות תמשיך לעמוד לצד כל מי שחש/ה כי הופלה בשוק על העבודה על מנת להבטיח שוק עבודה שוויוני, מכיל ובטוח לכולנו", ציינה

עו"ד מרים כבהא, נציבת שוויון הזדמנויות היוצאת.

שר הכלכלה והתעשייה, ניר ברקת: "הניצחון בשדה הקרב לא יהיה מלא אם נפסיד בשדה הכלכלי-חברתי. חובתנו להציל את העסקים בפריפריה ובאזורי הלחימה ולשמור על הכלכלה שלנו שתצא מחוזקת. חיילי וחיילות המילואים ומשפחותיהם יוכלו להשלים את המשימה רק בידיעה שהממשלה מחויבת להם וכל פגיעה בזכויותיהם/ן, כמו בכל עובד ועובדת הנפגעים מאפליה בשוק העבודה - תטופל".

עיקרי הדו"ח שפורסם:

  • 12,688 פניות התקבלו בנציבות מאז הקמתה (2008), מתוכן 865 פניות בשנת 2023
  • בשנת 2023 המשיכה מגמת העלייה במספר הפניות בנושא אפליה על רקע שירות מילואים, כמעט כפול משנת 2022 (36 לעומת 19) ופי 7 לעומת 2021 (5 פניות), וכן עלה אחוז הפניות בנושא זה מכלל הפניות שהתקבלו בנציבות (4% לעומת 1% בשנים 2019 - 2021).
  • 43% (327) מהפניות שהתקבלו בשנת 2023 היו בנושא אפליה על רקע תנאי עבודה, רבע (25%, 189) מהפניות נגעו לאפליה על רקע פיטורים.
  • 42% מפניות הנשים עסקו באפליה על רקע הרחבת המשפחה או טיפול בה (היריון - 27%, 145 פניות, טיפולי פוריות - 4%, 20 פניות והורות - 11%, 58 פניות).
  • 19% מכלל הפניות לנציבות השוויון היו של ערבים לעומת 11%-12% בשלוש השנים האחרונות. כרבע מהן (23%, 35 פניות) נעשו בעקבות קמפיין תמרקוהאש - تمرقهاش להעלאת המודעות בקרב החברה הערבית לחקיקת השוויון ולאפליה בשוק העבודה.

 

 

נציבות השוויון פועלת לקידום השוויון והגיוון בתעסוקה בישראל בשני תחומים עיקריים - בתחום המשפטי, במסגרתו מטפלת בפניות, מעניקה ייעוץ משפטי ומשתתפת בתיקים משפטיים ובוועדות כנסת וועדות שרים, ובתחום ההסברתי, במסגרתו משתפת פעולה עם המגזר הציבורי ועם המגזר הפרטי. בשנת 2023 הרחיבה נציבות השוויון את פועלה בשני תחומים אלה.

הנציבות הייתה מעורבת בשנת 2023 במספר תיקים מרכזיים, בהם הליך בו בית הדין אימץ את עמדת הנציבות כי נכון לקבוע נהלים מוסדרים ואחידים לטיפול בסוגיה המורכבת של בירור יהדות לעניין כשרות. בנוסף, הוגשה על ידי הנציבות בשם פונה תביעה בגין אפליה מחמת גיל בפיטורין.

פניות רבות טופלו בהצלחה בעקבות הייעוץ המשפטי שניתן לפונה והליך הבירור מול המעסיק, ולא נדרשו הליכים משפטיים כדי לתקן את המצב. כך לדוגמה, טופלה בהצלחה פנייה על רקע פערי שכר מגדריים: הפונות, שתי מתכנתות מחשבים חרדיות סיפרו ששכרן נמוך באופן משמעותי משכר המתכנתים הגברים שעובדים לצידן ושפנייתן למעסיק לתיקון המצב נענתה בשלילה. הפונות קיבלו ייעוץ משפטי ובעקבות כך המעסיק השווה את שכרן לשכר עמיתיהן הגברים.

גם במהלך 2023 פרסמה הנציבות הנחיות למעסיקים המבארות את אופן יישום תיקון מספר 6 לחוק שכר שווה לעובדת ולעובד.

הנציבות הוסיפה להרחיב את פעילותה בתוכניות להטמעת שוויון כדי ליצור שינוי מעמיק ונרחב יותר בקרב ענפים רבים במשק ולהגביר את המודעות לחשיבות הגיוון. בשנת 2023 הפעילה הנציבות שמונה תוכניות להטמעת שוויון וגיוון בתעסוקה ו-19 קורסי הכשרה לארגונים במשק וקיימה כ-175 פגישות במסגרת התוכניות.

בעקבות מלחמת חרבות ברזל נדרשה הנציבות למצב המיוחד וטיפלה ב-39 פניות שעניינן אינו אפליה. הנציבות העניקה ייעוץ משפטי שוטף לעניין זכויות עובדים ועובדות בשעת החירום ופעלה להעלאת המודעות לזכויות העובדות והעובדים באמצעות הרצאות בנושא וקיום וובינרים בהשתתפות כ-400 מנהלות ומנהלים מארגונים שונים במגזר הפרטי והציבורי. כמו כן, הנציבות הציעה חבילות התערבות שונות הכוללות ליווי מקצועי עם יועצים/ות ארגוניים, בשיתוף פעולה עם מכון אקורד לפסיכולוגיה חברתית.

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן