מגה תעשיות
ניוזלטר מגה תעשיות
מגה תעשיות גיליון 51
לעמוד קודם

עלייה במס הארנונה

20/06/2024
זמן קריאה: 1.5 דק'

בתחילת שנת 2025 יעלה מס הארנונה שישלם הציבור ב-5.29%, שהם 1.6 מיליארד ש"ח (לא כולל אישורים חריגים), וסך מס הארנונה יגיע בשנת 2025 ל-31 מיליארד ש"ח. כך עולה מבדיקת אגף הכלכלה באיגוד לשכות המסחר.

על פי חוק, מדי שנה מתעדכן מס הארנונה אוטומטית לפי נוסחה המורכבת מממוצע של 50% שינוי במדד המחירים לצרכן ו-50% שינוי במדד שכר במגזר הציבורי. לפיכך העלייה בשנת 2025 נובעת בעיקר מעלייה במדד השכר במגזר הציבורי שגדל ב-7.8%, ואילו באותה תקופה עלה מדד המחירים לצרכן ב-2.79% בלבד.

מתחשיב של איגוד לשכות המסחר עולה, כי משנת 2015 ועד היום, כולל העלייה הצפויה בשנת 2025, עלה מס הארנונה ב-21.3% ובסכום של שישה מיליארד ש"ח. מרביתו - 1.18 מיליארד ש"ח - בשל עליית השכר במגזר הציבורי, שרשם גידול מצטבר של 28% ובסכום של 3.65 מיליארד ש"ח.

עליית השכר במגזר הציבורי היא הגורם העיקרי שדוחף מדי שנה את מס הארנונה מעלה, ללא כל תוספת בשירותים הניתנים לציבור ולעסקים. הסיבה העיקרית לעלייה החדשה במדד השכר הציבורי היא ההסכם שנחתם במרס 2023 עם ההסתדרות בנוגע לשכר במגזר הציבורי. רמת השכר במגזר הציבורי, שכולל שכר רופאים, אוניברסיטאות, מנהל חברות ממשלתיות ועוד, עולה בקצב מהיר יותר מאשר במגזר העסקי, וגם חריגות שכר, הניתנות שלא כדין במגזר הציבורי, תורמות להעלאת מדד זה. גם כאשר הבקשות החריגות להעלאת מס הארנונה פחתו עם השנים עקב מאבק מתמשך של איגוד לשכות המסחר, מס הארנונה המשיך לעלות בשל עליית השכר במגזר הציבורי.

באיגוד לשכות המסחר דורשים להחזיר את מנגנון ההתייעלות שבוטל בשנת 2013 וכלל בתוך נוסחת הארנונה 20% התייעלות של הרשויות המקומיות, לפיכך שיעור ההעלאה האוטומטית יוכפל ב-80% ולא ב-100%, כפי שנעשה כיום.

שחר תורג'מן, נשיא איגוד לשכות המסחר: "אני קורא לממשלה לבטל/להקפיא את העלאת הארנונה בשיעור של 5.29%. הנוסחה שעל פיה נקבע מס הארנונה תורמת ליוקר המחיה הרבה יותר מאשר מחירי מוצרי המזון. העלייה הנוכחית במס הארנונה ממחישה עד כמה הכרחי ודחוף לנתק את מדד השכר מנוסחת מס הארנונה."

עוד אמר: "למרות שדרשנו זה מכבר לנתק כליל את נוסחת העדכון של מס הארנונה מההצמדה האוטומטית למדד השכר במגזר הציבורי, הדבר לא נעשה. הכנסת קופאת על שמריה. כל אימת שעולה השכר במגזר הציבורי, כולל חריגות השכר, נפגעות כל שכבות האוכלוסייה בישראל ונטל המס על העסקים עולה. לא ייתכן שבמצב הנוכחי של המשק לא נראה התייעלות אמיתית של הרשויות המקומיות."

 

השיעור המצטבר במדדים

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן