השפעה של נחיתה ראשונה על הירח
16 ביולי 1969 היה יום היסטורי. אנשים בכל העולם צפו בהמראה של מעבורת החלל סטורן 5 (Saturn 5) שהמריאה ממשטח המראה מס' 39A במרכז החלל על שם קנדי (Kennedy Space Center) ועשתה את דרכה על עבר הירח במשימה פורצת דרך לכל המין האנושי. במסגרת משימת אפולו 11 (Apollo 11), שלושה קוסמונאוטים אמריקנים המריאו לירח כדי לנחות עליו בפעם הראשונה בתולדות האנושות. כעבור חמישה ימים היו ניל ארמסטרונג (Neil Armstrong) ובאז אולדרין (Buzz Aldrin) האנשים הראשונים בעולם שצעדו על הירח.
השפעתה של הנחיתה על הירח כאירוע היסטורי מורגשת עד היום. היא השאירה את חותמה בתרבות ובמדע, במגוון רחב של מישורים ורמות. אז מה היא המורשת של נחיתה על הירח 55 שנים אחרי?
תוכנית אפולו שהביאה לצעד האדיר הזה בעבור האנושות כולה מזכירה את החשיבות של עבודת צוות ומנהיגות החלטית. ארמסטרונג, אולדרין ומייקל קולינס (Michael Collins) היו בצוות שהשלים את המשימה המרכזית, אך מאות אלפי אנשים עבדו והשקיעו בשביל שהמשימה תושלם. תוכנית אפולו - הפרויקט לנחיתה על הירח של נאס"א - העסיקה כ-400 אלף איש בנקודת השיא שלה. 20 אלף חברות וגורמים תעשייתיים, עשרות אוניברסיטאות ומכונים תמכו בפרויקט בכל השלבים שלו. הפרויקט נמשך עשור כמעט והתאפיין בעיצוב, בניסיונות, במחקר ובפיתוח.
הקריאה להנחית בן אדם על הירח בשנת 1962 הושלמה תוך עשור. היא חיזקה את מעמדה של ארצות הברית כמעצמה עולמית. תוכנית אפולו המשיכה לפעול ולהתקדם על רקע תהפוכות פוליטיות וחברתיות. ארצות הברית מצאה את עצמה במרוץ נשק מתמשך מול ברית המועצות. היא חוותה מקרי רצח של שלוש דמויות ציבוריות גדולות, כולל הנשיא המכהן אז ג'ון קנדי (John Kennedy) והמנהיג החברתי הבולט מרטין לותר קינג (Martin Luther King).
המצב החברתי לא היה יציב בלשון המעטה, אבל כל זה לא הפריע להשלמת הפרויקט שנהפך לאחד האירועים ההיסטוריים הגדולים בתולדות האנושות. גם היום, תעשיית החלל האמריקנית ועולמית מתבססת על מסקנות ותוצאות של הנחיתה על הירח.
צילום: NASA