תחזוקת מפעלים
תחזוקה של מפעלים ושטחי ייצור תלויה במגוון רחב של גורמים ופעולות. אפשר להגדיר את מאמצי התחזוקה כסדר פעולות שדרושות להבטחת עבודה תקינה של ציוד, מערכות ומכונות. המפעילים של המכונות והמכשירים שואפים להימנע מתקלות שעלולות להביא לעיכובים ממשיים בלוחות זמנים של המפעל ולשבש תהליכים חשובים רבים. המטרה העיקרית היא להבטיח זמני עבודה (uptime) עם כמה שפחות עצירות מאולצות תוך חיסכון בהוצאות התחזוקה של מכשירים ומכונות.
ידוע כי תכנון לקוי של תהליכים במפעל או תחזוקה רשלנית עם הבנה ומודעות טכנית מוגבלת עלולים להביא לפגיעות ממשיות בייצור האפקטיבי במפעלים. בדיוק כמו האמירה המפורסמת של נשיא ארה"ב לשעבר, בנג'מין פרנקלין (Benjamin Franklin): "אפשר למנוע בעיה עכשיו עם מעט מאמץ - הרי לתקן את זה בהמשך יהיה הרבה יותר קשה."
שליטה בהוצאות והתנהלות כלכלית נכונה הן האספקט הקריטי ביותר בתחזוקת מפעלים. כל מפעל הוא מרחב טכנולוגי מורכב שמפעיל מכונות ומערכות ממוחשבות רבות. אחת האסטרטגיות היעילות ביותר לשליטה בהוצאות ובעלויות התחזוקה היא בניית תוכניות תחזוקה פרואקטיביות עם מבט לעתיד.
תחזוקה מוצלחת ויעילה לא תלויה כמובן אך ורק בתכנון כלכלי נכון. בשביל להבין את כל התמונה כדאי להכיר מגוון רחב של גורמים. המפעל צריך להעסיק עובדים כשירים ומיומנים בעלי הכישורים הנכונים. הפעלה אפקטיבית של תהליכי הייצור במפעל תלויה בניהול נכון, בלוגיסטיקה מסודרת ובאבזור טכנולוגי מתאים.
באופן כללי, פעילויות תחזוקה של מפעלים מבוססות על עקרונות ושיטות דומים. כמובן, תמיד יש שינויים והנחיות נקודתיות שקשורות לסביבת העבודה, ללוחות הזמנים ולמטרות של כל מפעל. כשמתכננים את תחזוקת המפעלים, יש להתחשב במגוון מדדים וגורמים טכניים. כמה מהמדדים החשובים ביותר הם איזון יחסי בין מאמצי תחזוקה מתוכננים לכאלו שאינם מתוכננים (בעקבות תקלות וכדומה). המדד הפופולרי הזה מראה כמה זמן ומאמץ הוקדש לתחזוקה מתוכננת של אביזר או מכשיר (עדכון תוכנה, שדרוג שרתים או כלי עזר משניים שמחוברים לאותו מכשיר) לעומת טיפול בתקלות שגרמו לשיבושים בלוחות הזמנים.
מדד נוסף נוגע לאפקטיביות הכללית של הציוד (overall equipment effectiveness) - כיצד כל מכשיר וחלק במערך הטכני של המפעל עובד לחוד. הפרודוקטיביות והיעילות של כל מכשיר תלויה בבדיקות מוקפדות ומקיפות.
מדדים חשובים אחרים שעוזרים להרכיב תמונת מצב רחבה הם כמה זמן בממוצע לוקח לתקן תקלה (mean time to repair). בזמן התיקון נכללים התיקון עצמו או הטיפול בתקלה ופרק הזמן שבו המכשיר עובר מבחנים ובדיקות עד שהוא חוזר לפעילות תקינה. ככל שזמן התיקון קטן יותר, תהליכים ומשימות במפעל אפקטיביים יותר.
מדד דומה הוא פרק הזמן שעובר בין התקלות (mean time between failure). הנתון עוזר להבין את האריכות הטכנית והיעילות של הציוד.