דיגיטליזציה: הזדמנות לטווח ארוך לתעשיות הנפט והגז
תעשיות הנפט והגז העולמיות מתחילות לקצור את פירות הדיגיטליזציה, עם שילוב טכנולוגיות חדשניות כגון בינה מלאכותית (AI), בלוקצ'יין, מחשוב ענן, האינטרנט של הדברים (IoT), רובוטיקה ומציאות מדומה ומוגברת (VR/AR). דו"ח חדש של GlobalData, עם הכותרת "Digitalisation in Oil and Gas", מלמד שלהטמעת כלים דיגיטליים יש יתרונות ניכרים בטווח הארוך.
חברות נפט וגז מובילות כגון ADNOC, BP, Chevron, ExxonMobil, Shell ו-TotalEnergies כבר מיישמות כלים דיגיטליים לשיפור התפעול. לדוגמה: מכשירים ניידים משמשים לאיסוף נתונים, לתיעוד ולדיווח בשטח; רחפנים מנטרים פליטות מתאן בזמן אמת; AI מסייעת לפתח אסטרטגיות יעילות להפחתת פליטות וזיהום.
לדברי רבינדרה פוראניק, אנליסט ב-GlobalData, "המטרה היא להפחית חוסר יעילות בזרימת העבודה, לשפר את הפרודוקטיביות ולהפחית עלויות."
אחד היתרונות הבולטים של הדיגיטליזציה הוא הפחתת הסיכון התפעולי באמצעות צמצום הצורך בהתערבות אנושית בסביבות מסוכנות. אימוץ טכנולוגיות דיגיטליות גם עוזר להפחית פליטות - נושא קריטי במיוחד בתעשייה שמתמודדת עם לחצים גוברים בתחום שינויי האקלים. לדוגמה, חברות משתמשות ברחפנים ובבינה מלאכותית לניטור פליטות מתאן, תוך יישור קו עם יעדי ה-ESG (סביבה, חברה וממשל) שנקבעו בהסכמים בינלאומיים כגון הסכם פריז.
אתגרי כוח האדם ושיתופי פעולה נותרו אתגרים למרות היתרונות. לגבי המחסור בכוח אדם מיומן, תחום הטכנולוגיה הדיגיטלית אינו תחום ליבה בתעשיית הנפט והגז. אתגר נוסף הוא הצורך בהכשרות שוטפות כגון הגברת המודעות לסייבר. פתרון אפשרי הוא שיתופי פעולה עם מומחי טכנולוגיה. חברות כגון ExxonMobil ו-Chevron חתמו על שותפויות ארוכות טווח עם Microsoft כדי להתגבר על אתגרי ההטמעה של הטכנולוגיות.
דיגיטליזציה בתעשיית הנפט והגז היא לא רק כלי לשיפור תפעול אלא גם מנוע לשיפור קיימות וצמצום נזקים סביבתיים. עם המשך ההשקעה בטכנולוגיות חדשניות ושיתופי פעולה חכמים, התעשייה צפויה להמשיך במסלול של התייעלות והפחתת פליטות מזהמות.