מכון לייצור מתקדם והתייעלות במשאבים
משרד הכלכלה והתעשייה, בשיתוף המשרד להגנת הסביבה ומינהלת תקומה, מאחד לראשונה בין המרכז להתייעלות במשאבים למכון לייצור מתקדם. המכון המאוחד, שיופעל על ידי חברת BDO, מכון יעיל ומכללת SCE, יעמיד לתעשייה הישראלית כלים מתקדמים להטמעת טכנולוגיות חדשניות, התייעלות סביבתית ושיפור פריון העבודה, בתקציב כולל של 60 מיליון ש"ח.
שר הכלכלה והתעשייה, ניר ברקת: "המכון החדש צפוי לשמש אבן דרך חשובה בהתאמת התעשייה הישראלית לשינויים בשוק הגלובלי, לקידום יעילות תפעולית ולהפחתת נזקים סביבתיים. החברות הישראליות יהיו חדשניות יותר, חסכוניות יותר ובעלות כושר תחרות משופר. נבטיח שהתעשייה הישראלית לא רק שומרת על רלוונטיות בזירה הבינלאומית אלא מובילה מגמות של חדשנות וצמיחה כלכלית בת-קיימה."
המכון החדש הוקם מתוך חזון משותף להצעיד את התעשייה הישראלית לעבר מודל "תעשייה 5.0" - גישה הוליסטית המתמקדת בשילוב בין חדשנות טכנולוגית מתקדמת וצמיחה להתייעלות סביבתית. המכון יספק שירותים ייעודיים לכל ענפי המשק היצרניים, בכלל זה תעשייה, חקלאות ומשקים חקלאיים. המכון יספק גם סיוע ייחודי לשיקום התעשייה והמשקים החקלאיים בעוטף עזה, שנפגעו קשה בעקבות אירועי 7 באוקטובר, באמצעות חדשנות וייעול משאבים.
כדי לעמוד בסטנדרטים המחמירים של השוק הבינלאומי ולשמור על תחרותיות, המכון ישים דגש באתגרים גלובליים ומקומיים. התעשייה הישראלית ניצבת מול אתגרים מורכבים בזירה העולמית, הכוללים דרישות מוגברות לשימוש בחומרים ממוחזרים, צמצום פסולת, מיסוי פליטות ועוד.
לקוחות המכון יזכו לאבחון עומק שבמהלכו תיבנה בעבורם מפת דרכים אסטרטגית לשיפור וייעול של הארגון. זאת לצד ליווי צמוד בפרויקטים להטמעת חדשנות ותהליכי התייעלות סביבתית. המכון יציע גם קורסים, סדנאות והכשרות מנהלים, ויפעיל את מרכז ההדגמה המתקדם בכרמיאל, המציג טכנולוגיות ייצור חדשניות.
בשנים האחרונות, שני המכונים שהפעילו משרד הכלכלה והתעשייה והמשרד להגנת הסביבה - המכון לייצור מתקדם והמרכז להתייעלות במשאבים - סייעו ליותר מ-800 חברות בתעשייה המקומית לשפר את פריון העבודה ולהפחית את ההשפעה הסביבתית, ורשמו הישגים מרשימים: שיפור ממוצע של 17% בפריון העבודה, חיסכון של מאות מיליוני קוט"ש חשמל ומאות אלפי טונות של חומרי גלם, הפחתת פליטות גזי חממה ביותר מחצי מיליון טונה, מניעת הטמנה של מאות אלפי טונות פסולת.
המודל החדש צפוי להעצים הישגים אלה וליצור דחיפה ממשית נוספת לכלכלה הישראלית תוך התאמת התעשייה למגמות עולמיות כגון כלכלה מעגלית ודלת פחמן.
ראשת מערך התעשייה במשרד הכלכלה והתעשייה, נורית צור רבינו: "כלי הסיוע של מערך התעשייה במשרד הכלכלה והתעשייה הוכיחו בשנים האחרונות את היותם מנוע צמיחה חשוב לתעשייה הישראלית. כעת, עם מודל ההפעלה החדש, נעניק מענה הוליסטי לאתגרים קריטיים כגון שימור עובדים, התייעלות סביבתית ושיפור פריון העבודה."