אסטרוסקייל נבחרה על ידי סוכנות המדע של יפן לפתח טכנולוגיות תדלוק בחלל
חברת אסטרוסקייל, ("Astroscale"), מובילת השוק בשירות לוויינים וקיימות ארוכת טווח בחלל בכל המסלולים, נבחרה על ידי סוכנות המדע והטכנולוגיה של יפן, לפתח טכנולוגיות תדלוק בחלל. הפרויקט, אותו תוביל חברת אסטרוסקייל יפן יתבצע במסגרת תוכנית פיתוח כוללת של טכנולוגיות חלל, שתתפרש על פני חמש שנים ותקציבה מוערך בכ-80 מיליון דולר.
הפרויקט ימנף את טכנולוגיות המפגש וההתקרבות בחלל של אסטרוסקייל, שהוכחו בסדרת ניסיונות, כדי להדגים תדלוק דלק כימי במסלול חללי נמוך של כדור הארץ. החברה אף תבצע אימות קרקעי עבור חומרי הנעה שונים, לטובת אספקת פתרונות תדלוק לחלליות הנמצאות במסלול גיאוסטציונרי, כמו גם פתרונות תדלוק עבור מערכות הנעה חשמליות.
אופיר עזריאל, מנכ"ל אסטרוסקייל ישראל, השתתף בכנס החלל הבינלאומי ע"ש אילן רמון שהתקיים ב-27 בינואר 2025 בתל אביב, ואמר כי הפרויקט מדגיש את המחויבות של החברה לקדם כלכלה מעגלית בחלל באמצעות שירות במסלול, המונחה על ידי העקרונות של תחזוקה, תיקון, תדלוק וניקוי החלל מזבל חללי. ״לתדלוק בחלל יש תפקיד מרכזי בפיתוח תחום שירות ותחזוקת לוויינים. תדלוק בחלל צפוי לספק גמישות למשימות חלל, יאפשר הארכת חיים של לוויינים תקולים ואף יאפשר משימות חלל חדשות הדורשות תימרונים רבים במסלול, כל זאת על ידי התגברות על אילוצי מחסור בדלק״.
אסטרוסקייל השלימה באחרונה ניסוי ראשון בעולם להגיע בבטחה, לאפיין ולנתח את מצבה של פיסת זבל חללי גדולה במיוחד - במקרה הזה, שלב שלישי של משגר יפני ישן שאורכו כ-11 מטר ומשקלו כ-3 טון שיצא מפעולה ומשייט בחלל, כדי להחליט על דרך הטיפול הנכונה בו". לדברי עזריאל, הלוויין של אסטרוסקייל צוייד באמצעי חישה וראיית מכונה מתקדמים, שאספו מידע על תנועת הלוויין התקול, מצבו ומבנהו. ״על ידי הפגנת יכולות התקרבות והתחברות (RPO) חיוניות הנחנו את הבסיס לעידן חדש של שירותים בטוחים ומאובטחים במסלול - תחום שיהפוך למציאות ריאלית עבור ממשלות ועסקים מסחריים ברחבי העולם, כולל אלה בישראל."
תמונת הלווינים בחלל (הלוויין של אסטרוסקייל מתקרב בחלל ללווין היפני הנטוש). צילום: אסטרוסקייל
אופיר עזריאלי, מנכ״ל אסטרוסקייל ישראל, בפתיחת כנס רמון. צילום: ״דוניצה״