דוח כלכלי מזהיר: מכסי מגן עלולים להביא למיתון במקסיקו
דו"ח שפרסם לאחרונה ה-OECD (הארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי) מציג תמונת מצב מדאיגה: הכלכלה המקסיקנית עלולה להיקלע למיתון עד סוף השנה בעקבות החרפה של מלחמת סחר עולמית. על פי התחזית המעודכנת שפורסמה בדו"ח החצי-שנתי של הארגון, התמ"ג של מקסיקו צפוי להתכווץ ב-1.3% בשנת 2025 - ירידה חדה לעומת תחזית קודמת של צמיחה ב-1.2%.
הסיבה המרכזית לצפי הפסימי היא העלאת מכסי המגן, במיוחד מצד ארצות הברית. הממשל האמריקני הודיע, כי בכוונתו להטיל מכסי מגן בגובה 25% על יבוא ברזל ואלומיניום מכל המדינות, ובפרט מקסיקו וקנדה. אם ייכנסו לתוקף כמתוכנן ב-2 באפריל, המכסים צפויים להשפיע במידה רבה על היקפי המסחר, על אמון המשקיעים ועל הוצאות הצרכנים הן במקסיקו והן בעולם כולו.
"התחזיות הנוכחיות מלמדות על ירידות כלליות בכל המדינות כמעט בשל אי ודאות כלכלית וסיכוני מדיניות, ובראשם מכסים", ציין אלברו פריירה, הכלכלן הראשי של הארגון, במסיבת עיתונאים בפריז. לדבריו, כבר ישנה השפעה ברורה על רמות הביטחון של משקי הבית והחברות.
במקסיקו עצמה ניסתה הנשיאה קלאודיה שיינבאום להפחית מהחשש הציבורי. "יש לנו תוכנית, אנחנו פועלים מדי יום כדי לחזק את הכלכלה מלמטה למעלה. איננו צופים מיתון", הצהירה במסיבת העיתונאים היומית שלה. אולם נתוני הסחר מלמדים שהתמונה מורכבת יותר: היקף המסחר הכללי בגבול לראדו עלה ב-11% בינואר, ואילו נפחי התובלה היוצאים דרך מעבר הגבול ירדו מאוד בהשוואה לשנים הקודמות.
הסיכונים לכלכלה המקסיקנית גוברים גם על רקע ההתפתחויות במדינות אחרות. התחזיות לשנים הקרובות צופות האטה גם בארה"ב, בקנדה ובסין. כל אחת מהן צפויה לראות ירידה בקצב הצמיחה לעומת התחזיות הקודמות. המשמעות היא ירידה כללית בביקושים העולמיים, דבר שמפחית גם את פוטנציאל היצוא המקסיקני.
נכון לעכשיו, מקסיקו וקנדה נהנו מהקלה זמנית של 30 יום, שבמהלכה לא חלו המכסים כל עוד היבוא עמד בתנאי הסכם הסחר של USMCA. אולם באפריל צפויים להיכנס לתוקף מכסים הדדיים נרחבים מצד ארה"ב, במסגרת מה שהנשיא דונאלד טראמפ כינה "יום השחרור".
טראמפ אף פרסם ברשת Truth Social: "במשך עשרות שנים שדדו אותנו, עכשיו זה הזמן להחזיר את הכסף והכבוד." בין השורות עולה מגמה של הסתגרות כלכלית אמריקנית, שבמקרה של מקסיקו - שותפת סחר ראשית - עשויה להתבטא בפגיעה קשה בתעשייה, ביצוא ובתעסוקה.
בשל כל אלו, מקסיקו ניצבת בפני אתגר מהותי: כיצד להגן על כלכלתה בלי להחריף את המתיחות מול שכנתה מצפון. על אף ההצהרות המרגיעות של שיינבאום, נתוני השטח מלמדים על תחילתו של תהליך שעלול להיות מסוכן לכלכלה המקסיקנית אם לא ייעצר בזמן.