חום גוף כאנרגיה מתחדשת
בשנים האחרונות העולם חווה התקדמות טכנולוגית ניכרת בתחום האנרגיה הידידותית לסביבה. רבים עוברים למכוניות ולכלי רכיבה חשמליים, ומפעלים ואתרים תעשייתיים עובדים על מקורות אנרגיה חדשניים. ככל שהתחום מתפתח ומתקדם, אפשר לראות פרויקטים חדשניים ונועזים שרק לפני כמה שנים היו נשמעים לנו מופרכים.
אחת הטכנולוגיות האלו משתמשת בחום גוף טבעי להפקת אנרגיה. אנשים לא רואים בגוף שלהם מקור לאנרגיה מתחדשת. מצד שני, הביקוש למקורות חשמל ולסוללות גובר. חברות ומיזמים טכנולוגיים וסביבתיים מודעים לאתגרים שכרוכים במקורות אנרגיה טבעיים, כולל זיהום אוויר, זיהום הקרקע ועוד. הפקת אנרגיה מחום הגוף היא אחת האלטרנטיבות המעניינות יותר.
לגוף האדם יש פוטנציאל רב להיהפך לספק של אנרגיה מתחדשת, בעיקר למוצרים ולמכשירים לבישים קומפקטיים. האתגר הטכני הגדול הוא איך לחבר את המכשירים לגוף ולהפוך את הטכנולוגיה למשתלמת מבחינה מסחרית ונוחה לשימוש. מכשירים לבישים שייטענו מהגוף צריכים להיות מספיק גמישים וקלים. צוות מדענים וחוקרים באוניברסיטת הטכנולוגיה קווינסלנד (Queensland) שבאוסטרליה פיתח שכבת פילם גמישה ודקה במיוחד.
מכשירים וכלים תרמו-חשמליים גמישים אפשר ללבוש או לענוד בנוחות על העור. הם הופכים את ההפרש בין חום הגוף של האדם לטמפרטורת האוויר בחוץ לחשמל. מכשירים תרמו-חשמליים רבים משלבים ביסמוט טלורייד, מוליך למחצה שהופך חום לחשמל בעבור מכשירים שבאים במגע עם גוף האדם וזקוקים להספק חשמלי נמוך כגון מדחומים, מכשירים לבדיקת קצב לב או מוניטורים לתנועה.
קבוצת המחקר של QUT קידמה את הטכנולוגיה והשיקה גבישים קטנים שידועים כננו-מקשרים שיוצרים שכבה עמידה של דפי ביסמוט-טלורייד. פרופסור ווני צ'ן (Wenyi Chen), שמוביל את הפרויקט, מסביר: "יצרנו שכבת פילם מודפסת בגודל ובעובי של דף נייר A4 רגיל. לפילם ביצועים תרמו-חשמליים יוצאי דופן לצד גמישות גבוהה ועלות ייצור נמוכה."
פרופ' צ'ן רואה בפיתוח החדש פוטנציאל טכני רב. הפילם התרמו-חשמלי לא רק פותח אפשרויות חדשות למכשירים לבישים כגון שעונים חכמים. אפשר להשתמש בו בשביל לקרר שבבים אלקטרוניים בתוך מערכות ומכשירים ניידים כגון טלפונים חכמים ומחשבים. הדבר יעזור להם לפעול באופן מהיר ואפקטיבי יותר.
צילום: QUT