מגה מוסך
כתבות
מגה מוסך פלוס
לעמוד קודם

מקלארן ממשיכה לפרוץ גבולות עם סיבי פחמן

14/07/2025
זמן קריאה: 2 דק'

מקלארן (McLaren) היא אחת היצרניות המחדשות ומתקדמות ביותר בעולם הרכב, ובמשך יותר מ־60 שנה היא מיישמת טכנולוגיות פורצות דרך ברכבי ספורט: מהתחרות היוקרתית פורמולה 1 ועד עיצוב מכוניות ספורט קלות, קשיחות ובטוחות יותר. במרכז המהפכה הטכנית עומד שימוש מתמשך, מהפכני ורדיקלי בסיבי פחמן - חומר קל וחזק במיוחד - שהפך לחותמת האיכות של דגמי החברה.

MP4/1 (1981): הסנונית הראשונה

המהפכה התחילה עם דגם הפורמולה 1 MP4/1 - המכונית הראשונה בעולם המרוצים שהשתמשה בשלדה אחידה עשויה מסיבי פחמן. התוצאה: שילוב בין ביצועים משופרים לבטיחות גבוהה יותר. התועלת הוכחה מיד: בתאונה קשה במהירות 225 קמ"ש, הנהג ג'ון ווטסון (John Watson) יצא ללא פגע. כעבור כמה שבועות ניצח בגראן פרי הבריטי בהפרש של יותר מ־40 שניות. מאז אימץ את השיטה כל עולם המרוצים.

McLaren F1 (1993): מהפכה על הכביש

מכונית העל המפורסמת מקלארן F1 הייתה הראשונה שנבנתה על שלדה ומרכב מלאים מסיבי פחמן ברכב כביש סדרתי. עם משקל של 1,140 ק"ג בלבד ומנוע V12 בנפח 6.1 ליטר (627 כ"ס), היא הגיעה למהירות שיא של 386 קמ"ש - שיא עולמי לרכב בייצור סדרתי באותה תקופה. הדגם הוכיח שסיבי פחמן אינם שמורים רק למרוצים אלא גם למכוניות כביש מהפכניות.

McLaren 12C (2011): ייצור המוני בשלדת פחמן

דגם 12C הציג לתחום רכבי הספורט את מונוסל (MonoCell) - שלדה אחידה עשויה מסיבי פחמן במשקל 75 ק"ג בלבד, שייצרה קשיחות מרשימה ללא חיזוקים נוספים בדגמי קבריולה. זו הייתה הפעם הראשונה שבה שלדת סיבי פחמן יוצרה בהיקפים תעשייתיים, והיא הניחה את היסודות לכל דגם ספורט מודרני של מקלארן.

McLaren P1 (2013): חשמל בלי פגיעה בביצועים

P1 שילבה שלדת מונו קייג' (MonoCage) שיוצרה מפחמן עם תאי סוללות במערכת היברידית מתקדמת. משקל המבנה כולו היה 90 ק"ג בלבד, וכלל גם את גג הרכב, תעלות אוויר, בסיס שלדה ועוד. שוב הוכח ששילוב טכנולוגיה היברידית לא בהכרח בא על חשבון משקל או ביצועים.

McLaren 720S (2017): שלדת מונוקייג' II

דגם 720S הציג את מונוקייג' 2 - שלדה שמשלבת גג, עמודים וצירי דלתות מסיבי פחמן, מה שמעניק קלות מבנית, נראות משופרת ונוחות שימוש חסרת תקדים. הדגם, עם גג נפתח, לא היה זקוק לחיזוק נוסף הודות לקשיחות העצומה של השלדה.

מרכז המצוינות של מקלארן

ב־2018 פתחה מקלארן את מרכז MCTC בשפילד - מיתקן ייצור ומחקר ייעודי לשלדות סיבי פחמן. זה האתר הראשון של החברה מחוץ למטה הראשי שלה בווקינג (Woking). בין הרכיבים הראשונים שיוצרו: כנף אחורית, רצפת חזית ופגושים לדגם 765LT.

McLaren Artura (2021): שלדת MCLA - מהפכה היברידית

לדגם ארטורה (Artura) שלדת פחמן קלה, MCLA, שתוכננה מראש בשביל להתאים למערכות הנעה היברידיות. מבנה זה איפשר חיבור סוללה בטיחותי ושלדה קשוחה יותר לצד שמירה על משקל נמוך. זו הייתה הפעם הראשונה שמקלארן ייצרה שלדה קריטית להיבריד ברמות ייצור גבוהות, כולל לגרסת גג נפתח, ללא צורך בשינוי מבני.

McLaren W1 (2024)

דגם הדגל החדש W1 מייצג את טכנולוגיית אירוסל (Aerocell) - שלדת הפחמן הקלה והמתקדמת ביותר בתולדות מקלארן. היא עשויה מסיבי פחמן pre-preg (מושרים מראש בשרף), בתהליך שמספק קשיחות מבנית גבוהה במיוחד, מה שמאפשר לוותר על חלקים חיצוניים ולהפחית משקל. המבנה תוכנן גם כחלק מהמערכת האווירודינמית של הרכב, כולל רצפה מורמת ליצירת אפקט קרקע אמיתי ומושבים משולבים ישירות בשלדה - דבר שצמצם את בסיס הגלגלים ב־70 מ"מ בערך.

לדברי מייקל לייטרס (Michael Leiters), מנכ"ל McLaren Automotive: "סיבי פחמן הם חלק בלתי נפרד מהדנ"א הטכני של מקלארן. הם מאפשרים לנו לייצר מכוניות־על קלות עם ביצועים חסרי תחרות. אנחנו רק בתחילתו של מסע טכנולוגי שעוד יחשוף יכולות חדשות ורווחים אדירים."

 

לפרטים נוספים

 

אילוסטרציה. חלקי פחמן של מקלארן

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן