בקשה לתובענה ייצוגית: הפחתת פיצוי לצד ג'
בקשה לאישור תובענה ייצוגית הוגשה לבית המשפט המחוזי מרכז־לוד נגד חברת ש.שלמה רכב, אחת החברות המובילות בישראל בתחום השכרת כלי רכב. הבקשה הוגשה בטענה כי החברה מפחיתה מסכום הפיצוי לצדדים שלישיים שנפגעו בתאונות עם רכבים שהושכרו או הוחכרו על ידה - בדרך כלל במסגרת עסקאות ליסינג - וזאת בטענה כי הנפגע לא הפעיל את ביטוח הרכב המקיף שברשותו.
הבקשה הוגשה על ידי דניאל תורג'מן, תושב היישוב ניצן, אשר רכבו נפגע בתאונה שבה היה אשם נהג רכב שהושכר על ידי ש.שלמה רכב. על פי חוזי ההשכרה שמציגה החברה, היא מחויבת לשאת בחבות הנהגים כלפי צדדים שלישיים בגין נזקי רכוש שנגרמו בתאונות. ואולם נטען כי החברה מפחיתה מסכום הפיצוי, בטענה כי הנפגע היה אמור להפעיל את הפוליסה המקיפה שבידיו, מה שהיה מניב לחברה חיסכון כספי. באי הפעלת הביטוח, הנפגע מפר את חובתו להקטין את הנזק.
המבקש טוען כי הדרישה להפעיל את הביטוח המקיף חסרת יסוד, מאחר שעלות התיקון משקפת את הנזק, וחובת הקטנת הנזק אינה עוסקת בהעברת האחריות מגורם אחד למשנהו. במקרה הנוכחי, לטענתו, ש.שלמה רכב הפחיתה 19% מסכום התיקון על אף שלא חלקה על אחריותה לתאונה, וזאת משום שהתיקון בוצע במוסך הסדר של חברת הביטוח שממנה רכש המבקש את הפוליסה.
עוד נטען, כי החברה דורשת מהנפגע לערוך בירורים רבים מול המוסך וחברת הביטוח: האם קיים הסדר? האם ההסדר מוזיל את התיקון? האם יהיו לכך השלכות עתידיות על גובה הפרמיה? לטענת המבקש, לא סביר להטיל דרישות אלה על צד שלישי והן אינן בגדר "פעולות סבירות" לפי חובת הקטנת הנזק.
לסיום, צוין, ש.שלמה רכב העלתה בעבר את הטענה הזו במספר הליכים משפטיים, ונכשלה. ואולם במקום לחדול מהנוהג, היא ממשיכה להפחית מסכומי הפיצוי שלא כדין. הבקשה נועדה להפסיק את ההתנהלות האסורה ולפצות את ציבור הנפגעים בגין ההפחתות.
אילוסטרציה