מגה מוסך
מדורים
טעינה ומצברים
לעמוד קודם

מחקר: סוללות עמידות לרכבים חשמליים

08/07/2025
זמן קריאה: 1 דק'

אחד הטיעונים הנפוצים נגד רכבים חשמליים קשור לאורך חיי הסוללה, ובפרט לחשש שהרכיב היקר יתקלקל בתוך שנים ספורות. אלא שנתונים חדשים מלמדים שהתמונה אחרת לחלוטין: סוללות לרכב חשמלי לא רק מחזיקות מעמד זמן רב, הן גם שומרות על מרבית הקיבולת המקורית עשרות אלפי קילומטרים.

לפי נתונים שפרסמה חברת גיאוטב (Geotab) הבריטית, העוסקת בטלמטיקה של רכבים, הסוללות ברכבים חשמליים שומרות על קצב התדרדרות ממוצע של 1.8% לשנה. המשמעות: גם לאחר 20 שנות שימוש עדיין אפשר ליהנות מ־64% מטווח הנסיעה המקורי. הנתון מרשים במיוחד בהתחשב בגיל הרכב הממוצע בארה"ב שהוא 14 שנים.

תקלות חמורות מועטות

החדשות הטובות לא נגמרות שם. שיעור הכשל של סוללות ברכבים חשמליים שיוצרו בעשור האחרון נמוך מ־0.5%, מה שמלמד על אמינות גבוהה במיוחד של מערכות ההנעה החשמליות. עם זאת התדרדרות הקיבולת אינה תהליך אחיד. בשלבים הראשונים של חיי הסוללה הקיטון בולט, אחריו יש פרק זמן של יציבות יחסית, ולקראת סוף חיי הסוללה ניכרת ירידה נוספת.

טמפרטורה, סוג הטעינה וביצועים

אחד הגורמים המרכזיים שמשפיעים על תוחלת החיים של הסוללה הוא הטמפרטורה. באזורים חמים, הסוללה מתדרדרת מהר יותר גם אם ברכב מערכת ניהול תרמית מתקדמת. לכן מומלץ להחנות בצל ולהימנע מטעינה בשמש ישירה. טעינה איטית (ברמות 1 ו־2) שומרת טוב יותר על הסוללה מטעינה מהירה (DC Fast Charging), אשר מגבירה מעט את קצב ההתדרדרות לאורך זמן.

שימוש מושכל מאריך את חיי הסוללה

ברוב סוללות הליתיום־יון, בפרט אלו מסוג NMC או NCM, מומלץ לשמור על טעינה בטווח שבין 20% ל־80% כדי להאריך את חיי הסוללה. בסוללות מסוג LFP (ליתיום־ברזל־פוספט) ההגבלה הזו פחות רלוונטית, אך גם בהן כדאי להימנע מטעינה מלאה קבועה.

כמו כל רכיב ברכב, גם הסוללה מתיישנת עם הזמן, אך כיום היא נחשבת רכיב עמיד ומבוסס, שאינו מגביל את הרכב או את הנהג. הקפדה על תנאי טעינה נאותים וסביבת חניה מוצלת עשויים להאריך את חיי הסוללה ולשמר את ביצועי הרכב לאורך זמן.

 

לפרטים נוספים

 

אילוסטרציה. צילום: InsideEVs.com

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן