עתיד תעשיית הרכב
תעשיית הרכב העולמית נמצאת בעיצומו של מהפך, ו-2025 מסתמנת כשנה קריטית המושפעת ממגמות ומאירועים מרכזיים של 2024. לפי חברת הייעוץ הניהולי פרוסט אנד סאליבן (Frost & Sullivan), מוקדי הצמיחה של הענף בשנה הקרובה יתמקדו בשיתופי פעולה, בייצור סוללות, בחשמול הרכב ובהקמה של מרכזי ייצור חדשים, כל זאת על רקע שינויים גיאופוליטיים והתגברות התחרות.
המחקר החדש של חברת הייעוץ מדגיש את ההאצה בשיתופי פעולה בין יצרניות רכב, חברות טכנולוגיה וספקים, כדי לקדם תחומים כגון נהיגה אוטונומית, קישוריות ותחבורה חשמלית. החיבורים האסטרטגיים האלו מזרזים את המעבר לעידן הרכב המחובר והאוטונומי, והשחקנים המובילים בשוק הם אלה שמיישמים חדשנות דיגיטלית ומייעלים את שרשרת האספקה.
כניסת יצרניות סיניות לשווקים מבוססים כגון ארה"ב ואירופה צפויה לשנות את מאזן הכוחות. היצרנים ה"מקוריים" צפויים להתאים את עצמם לחדשנות מהירה, להורדת עלויות ולגמישות תפעולית כדי להישאר בתחרות. עד שנת 2030, תעשיית הרכב תתאפיין בגידול במספר המותגים שמגיעים מעולמות האלקטרוניקה והתוכנה, והדבר יביא להאצת הפיתוח של רכבים מחוברים ואוטונומיים. עם זאת ארה"ב וקנדה מטילות כיום מכסי יבוא בגובה 100% ואף יותר על רכבים חשמליים מתוצרת סין, והדבר מציב אתגר ממשי לחדירת המותגים הסינים.
המלחמה המתמשכת באוקראינה שינתה את מפת הייצור האירופית. לפי הדו"ח, מדובר בעלייה חדה בעלויות, בשיבושי אספקה ובגל של יבוא רכבים חשמליים סינים לרוסיה. מנגד, בשווקים מערביים כגון האיחוד האירופי, הרגולציה המחמירה והתחרות הצפופה מקשות על יצרנים סיניים לשמר רווחיות. עם זאת סין צפויה לשמור על עליונותה בשוק הרכב החשמלי ובתחום הסוללות לפחות בחמש עד שבע השנים הקרובות בזכות שליטה על חומרי גלם קריטיים וטכנולוגיות ייצור מתקדמות.
לדברי ג'ו פרבין (Joe Praveen), מומחה צמיחה בפרוסט אנד סאליבן, אחד המוקדים העיקריים של החדשנות יהיה מעבר לסוללות מוצקות. המהלך יאפשר ירידת מחירים, הגדלת צפיפות אנרגיה ויכולת ייצור גלובלית נרחבת יותר. לצד זאת הדפסה בתלת-ממד תתפוס מקום מרכזי עד 2030, במיוחד בפיתוח אבטיפוס, בייצור סדרות קטנות ובהתאמה אישית ללקוחות.
תחום נוסף שצפוי לחולל מהפכה הוא טכנולוגיית התאום הדיגיטלי - הדמיה של תהליכי ייצור שמאפשרת שיפור בבקרת איכות, קיצור זמני ייצור והפחתת פסולת.
על רקע הסיכונים הגיאופוליטיים והרגולציה המתהדקת, יצרניות הרכב מאיצות את המעבר לייצור אזורי עם הקמת מפעלים בכל מיני מדינות לשם צמצום העלויות הלוגיסטיות והתאמה לרגולציה המקומית. תחום הסוללות בפרט נמצא בצמיחה מואצת.
כדי לשרוד ולהצליח בעשור הקרוב, יצרניות הרכב חייבות להשקיע בחדשנות טכנולוגית, לבנות שותפויות חדשות ולהתאים את עצמן למציאות עסקית משתנה. למי שיידע לאמץ טרנספורמציה דיגיטלית ולנצל את ההזדמנויות הגלומות בשוק, יהיה יתרון תחרותי מובהק.